Традиционно българско ястие, което всеки приготвя по свой начин.
без домати горе, долу с домати
без домати горе, долу с домати
Продукти
за 6-8 порции
- 450 г телешка кайма
- 1 глава стар лук
- 2 с.л. олио
- 1-2 моркова
- 1 малка консерва домати на кубчета
- (може и без домати, получава се с различен вкус)
- 600 г картофи
- сол, червен пипер, черен пипер
- мащерка, чубрица , дафинов лист
за заливката
- 3 яйца
- 200 мл прясно мляко
- 100 мл готварска сметана
- (ако не се използва сметана трябва да се увеличи млякото и да се добави 1 с.л.,непълна брашно)
Приготвяне
- кромидът и морковите се нарязват на дребно и се задушават в мазнината
- добавя се каймата и се бърка докато се изпържи, става на трохи
- прибавят се доматите, ако използваме.С домати мусаката става по-сочна.У нас няма единство по въпроса как е по- вкусно:)
- разбърква се няколко пъти и се овкусява с черен пипер, чубрица и други подправки по желание
- картофите се белят и нарязват на кубчета
- в тавичката за печене се смесват картофите и каймата
- залива се с вода докато почти се покрие, прибавя се сол, дафинов лист
- пече се на 200-220 С до пълно омекване на картофите - проверява се с вилица
заливка - яйцата се разбиват с вилица, прибавят се млякото, сметаната и щипка сол
- мусаката се залива с яйчно-млечната смес като се разпределя равномерно
- запича се отново само на горен реотан до зачервяване
Много е сочна, Соня! И аз така я приготвям:)
ОтговорИзтриванеМного е вкусна, Сонче! Заливката ми е интересна, не съм правила по този начин, благодаря, че сподели! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЧудесна мусака ,Сонче ! Много вкусна класика ! Че и Роби от всичко приготвено българско най - харесва мусаката :) !
ОтговорИзтриванеХубава перъчна вечер !
Сонче, много обичам мусака, но изобщо не ми се отдава да я правя! Твоята с доматките изглежда много вкусна и ще опитам твоята рецепта и дано ми се получат нещата :) Поздрави и хубави почивни дни!
ОтговорИзтриванеЗаливката става и с кисело мляко, яйца и брашно!
ОтговорИзтриванеЗдравейте, разбира се заливката става по много различни начини, аз ссъщо я обичам с кисело мляко!Писала съм и за брашното! Благодаря за уточнението! Поздрави!
ИзтриванеНие слагаме и малко тиквички.
ОтговорИзтриванеМда, и тиквички и сини домати - въпрос на избор! Благодаря ви за споделеното!
Изтриване