Тази торта е сходна с ягодово парфе, предишна публикация, но вместо с белтъци е с крем сирене.Така парфето е малко по-плътно, но все пак е леко и въздушно заради битата сметана.
Продукти
форма 26 см, 16 порции
за блата
- 3 с.л. захар
- 2 яйца
- 3 с.л. мазнина (разтопено масло, олио, маргарина)
- 40 г брашно
- 2 с.л. какао
- 1 ч.л. бакпулвер
- ванилия
за парфето
- 175 г крем сирене тип Филаделфия
- 1 к.ч. захар или на вкус
- 300 г квасена сметана
- 250 мл течна сладкарска сметана
- 2 п. желатин и 100 мл мляко
- 1 бурканче 330 г домашно сладко с цели плодове (моето беше вишни)
за заливката
- 1 п. желатин и 100 мл вода
- 100 г плодов сироп( от сладко)
- 300 г пресни плодове, дребни или нарязани
Приготвяне
на блата
сглобяване на тортата
на блата
- яйцата се разбиват със захарта
- прибавя се разтопеното масло, разбърква се
- добавят се пресятото брашно, бакпулвера, какаото и ванилията
- изсипва се намаслена и набрашнена тавичка
- пече се в предварително загрята фурна на 175 С, без вентилатор за около 10-12 минути, до суха клечка
- изважда се и се оставя да изстине
на парфето
- желатинът се накисва в студеното мляко и след като набъбне се загрява на МВ до пълното му разтваряне (20 сек.)
- крем сиренето се разбива със захарта
- прибавя се желатинът и се разбърква добре
- квасената сметана се разбива много добре
- течната сметана се разбива до меки връхчета
- внимателно се смесват трите разбити млечни продукта като се бърка със шпатула
- добавя се бурканчето сладко и се разбърква
- желатинът се накисва в студената вода и след като набъбне се загрява на юмвдо пълното му разтваряне
- добавя се плодовия сироп
сглобяване на тортата
- блатът се поставя във форма с откопчаващ се пръстен и се сиропира леко с плодов сироп или сварен захарен сироп
- отгоре се изсипва сметановата смес
- прибира се в хладилника за 30 мин. или докато започне да се стяга.може да се постави във фризер за 10 минути
- след като белият крем е започнал да се втвърдява върху него се подреждат пресните плодове
- заливат се внимателно, лъжица по лъжица със желатиновата плодова смес
- тортата се прибира в хладилник за поне 4 часа.Може за по-малко във фризер, но се проверява да не замръзне, освен ако не искате сладоледова торта :)
Сонче, чудна тортичка! Изглежда страшно сочна. Прекрасен ден от мен!
ОтговорИзтриванеОлеле, Сонче, прелест е! Взимам си едно голямо парче и Ти пожелавам приятен ден!:)
ОтговорИзтриванеВ продуктите не е записано колко яйца за блата.Иначе тортичката е чудна.
ОтговорИзтриванеизвинявам се за пропуска, 2 яйца за блата.
ИзтриванеТорта мечта-обичам подобни парфета...
ОтговорИзтриванеПоздрави,Сонче!
Точно по мой вкус е тази прелест,много ми допада,Соня!Лек,вкусен и красив десерт!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Чудесно изглежда и съм сигурна, че е и много вкусна :)
ОтговорИзтриванеСоня, прекрасна торта си направила. Тази идея ми се върти от известно време в главата. Вече си разбрала от моя блог (благодаря ти сърдечно за коментара, много ме зарадва), че правих торта от блат и подобно на твоето парфе (със сладко), но за желирана плодова декорация не набрах смелост. Сега, след идеалния снимков и текстов материал ще опитам и задължително ще пиша.
ОтговорИзтриванеС пожелание за позитивен понеделник!
Сонче, Весела Коледа! Много здраве, щастие и късмет на цялото семейство!
ОтговорИзтриванеМного красиво и вкусно парфе си поднесла. Браво!!
Благодаря ти ,Ани!Извинявай , пропуснала съм този коментар!Много се радвам на твоята визита!Поздрав!
ИзтриванеКак обичам подобни сладкиши... Много ми харесва твоето парфе! И разрезът е неустоим!!!
ОтговорИзтриванеУсмихнат ден ти желая, Сонче :)
Благодаря ти, Ина! Много си мила, знам че снимките не са добри, но се уча! Иначе парфето е вкусно и ефектно.Поздрави!
ИзтриванеKakvo oznachava: "..и след като набъбне се загрява на МВ до пълното му разтваряне..". Mnogo vi blagodaria.
ОтговорИзтриванеЗдравейте Герри, добре дошла в Моето сладко хоби! Желатина се залива с вода и се изчаква около 5 минути, той поема водата и набъбва, става като твърдо желе.Тогава, без да се бърка преди това , се загрява за 30 сек в микровълнова печка или на водна баня, не трябва да завира! Изважда се от МВ(микровълновата) и се разбърква, получава се течност,ако е необходимо се загрява отново, но за не повече от 30 секунди и се разбърква.Поздрави и ако не е ясно, пишете пак!
Изтриване