Още малко на кайсиева вълна!
След клафути с круши все ми се искаше да опитам с друг плод.Чаках череши, за да приготвя този френски десерт в оригинал, но тази година още не съм харесала череши на пазара. Явно продължителните пролетни дъждове са унищожили почти всички череши.
Затова предлагам клафути с кайсии.
Рецептата е почти същата, като на кла фути с круши, но този път реших да пробвам в индивидуални купички.
Калории - общо 1906 Ккал за 1 порция 318 Ккал
След клафути с круши все ми се искаше да опитам с друг плод.Чаках череши, за да приготвя този френски десерт в оригинал, но тази година още не съм харесала череши на пазара. Явно продължителните пролетни дъждове са унищожили почти всички череши.
Затова предлагам клафути с кайсии.
Рецептата е почти същата, като на кла фути с круши, но този път реших да пробвам в индивидуални купички.
Продукти
за 6 порции
- 6 бр. големи кайсии
- 2 големи яйца
- 100 г захар
- 150 мл прясно мляко
- 150 мл течна животинска сметана
- 1 п. ванилия
- щипка сол
- 30 г брашно
- масло за намазване на купичките
- 2-3 с.л.захар за поръсване на купичките
- 1 к.ч.счукани орехи
Калории - общо 1906 Ккал за 1 порция 318 Ккал
Приготвяне
- фурната се загрява на 210 С
- купичките се намазват обилно с масло по дъното и стените и се поръсват със захар
- кайсиите се нарязват на 6 части, костилките се отстраняват
- във всяка купичка се подреждат резенчетата от кайсия и се поръсва с натрошени орехи
- яйцата се разбиват със захарта
- добавят се прясното мляко, сметаната, ванилията, солта
- накрая се добавя брашното
- полученото течно тесто се изсипва върху кайсиите
- добавих в част от тестото и кокосови стърготини, около 3-4 с.л.
- пече се за 20 минути на 210С
- изважда се и се сервира топло
- след изстиването спада, но пък може да се обърне върху чинийка
Соня, десертът изглежда превъзходно! Бих го опитала с удоволствие. Поздрави и хубава вечер! :)
ОтговорИзтриванеТъкмо коментирах в блога ми ,че не мога да те стигна с твоята фиеста от кайсиеви вкусотии.
ОтговорИзтриванеМного апетитен десерт много!!!
Прегръдки!
Много свеж,лек,плодов и ароматен десерт,Соня!Харесва ми и с кайсии!
ОтговорИзтриванеУсмихнат ден!
Много ми хареса десерта, записвам си да пробвам :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Колко бакпулвер се слага?
ОтговорИзтриваневсъщност няма бакпулвер, брашното е толкова малко , че клафутито прилича на омлет с плодове, но ако желаете може да добавите 1/2 ч.л. бакпулвер.
ОтговорИзтриванеЗдравей, Соня!
ОтговорИзтриванеПоздрави от Юлия!
Днес направих Десерта "Клафути с кайсии"-стана отличен!Аз го направих с праскови,тъй като нямах кайсии,но въпреки това се получи много добре!Благодаря за хубавата рецепта!
И пак ще повторя,твоят блог много ми харесва!
Благодаря за доверието, Юлия!Радвам се, че ви е харесало, клафути е хубаво май с всякакви плодове. Поздрави и хубави летни дни!
ОтговорИзтриванеОтново,здравей Соня!
ОтговорИзтриванеПоздрави от Юлия!
Искам да ти се похваля, че днес направих Клафути за 3 път, откакто ти писах първия път.Синът ми дойде със семейството си и всички много го харесаха! Особено внука ми!
Мъжът ми яде най-много!Ние живеем в Пловдив.Като пристигне на гости и семейството на дъщеря ми от София , и на тях ще направя!Радвам се ,че научих един чудесен сладкиш от теб! Аз обичам да правя само вкусни ястия и десерти, с качествени продукти и затова като прочета дадена рецепта,веднага,разбирам дали си заслужава, или не, а като е придружена със снимка още по-добре!Поздрави и прегръдки!