Обикновено започвам с ''аз много обичам...'' Сега трябва да започна с ''аз не обичах, но вече обичам'':). Имам много неприятни спомени със зелен боб от детството и студентските години. Едно от малкото неща, които не обичах.Ако щете вярвайте, но съм се прибирала у дома от детската гтадина с джобове пълни със зелен боб и кисело мляко.:)
Не съм готвила и на моите деца.
Всичко това допреди 10 тина години, когато открих КАК ДА СИ НАПРАВЯ ВКУСЕН ЗЕЛЕН БОБ.Сега го правя веднъж седмично, докато е сезонът на пресния зеленчук.Защото е и много вкусно и ниско калорично ястие.
Сервирам го на гости като предястие и се харесва с изненада, явно и други не долюбват този зеленчук.
Ето и рецептата:
Продукти
за 2 порции ястие
или 4-6 порции предястие, гарнитура- 1 кг зелен боб(фасул)
- 2-3 моркова
- 1 голяма глава стар лук
- 4-5 скилидки чесън
- (може няколко стръка пресен)
- 2 с.л.зехтин
- 2 с.л.масло
- 100 мл вода
- сол, копър, черен пипер , магданоз
- общо 803 Ккал ; за 1 порция 400 Ккал
за сос с кисело мляко
- 250 г кисело мляко
- 1 с.л.майонеза
- 1 ч.л. горчица
- пресен чесън, сол, копър
Приготвяне
- зеленият боб се измива и се пречупва от двете страни (отчупва се връхчето и дръжката)
- зехтинът се загрява в дълбок съд, тенджера и се прибавя маслото
- кромидът се реже на дребно и се задушава за малко заедно с нарязаните на кръгчета моркови и 2 скилидки чесън в мазнината
- прибавя се зеленият боб, разбърква се няколко пъти и се добавя 100 мл вода
- огънят се намалява и съдът се захлупва
- задушава се около 15-20 минути, наблюдава се и от време на време се разбърква.Бобът трябва да остане леко хрускав.
- посолява се и се овкусява с подправките
- накрая се поръсва с нарязаните на дребно 2 скилидки чесън и магданоз по желание
- сервира се веднага
- сосът се приготвя в купа като се смесват всички съставки и се разбърква енергично
- може да се сложи върху боба или да се сервира отделно в сосиера
ММММ..Сонче, много апетитно с този сос.
ОтговорИзтриванеАз обожавам зелен боб ама в къщи пък никой не го яде и не готвя.
Ще им направя твоята рецепта дано да проядат.:)))
Прегръдки и хубав ден!
Както казва Зиче - много обичам зелен боб, но само аз си го хапвам. :)
ОтговорИзтриванеИзглежда изключително вкусно! Поздрави! :)
И аз така го приготвям,когато е за гарнитура и много го обичам,стига да е от крехкия зелен боб.С този сос е още по-вкусно.
ОтговорИзтриванеБе то изобщо този зеленчук аз си го харесвам.
Свежо и леко ястие си приготвила,мила!
Прекрасен ден!
Страхотен е, Соня! Не съм готвила зелен боб от години (освен от този тъничкия), а и никога по този начин. Много интересна рецепта, с удоволствие бих опитала!
ОтговорИзтриванеСонче, аз не го мразя, но като цяло рядко го приготвям заради децата- те са като теб в детството;))) Но този със сигурност ще опитам, защото наистина изглежда адски вкусно!
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Много добра идея ,Сонче!
ОтговорИзтриванеПриготвям гарнитура към месо от зелен боб по този начин.
Ще пробвам със сосчето,сигурна съм ,че е много вкусно!
Приятна вечер!
Аз обичам сготвен зелен фасул,но и така ще ми хареса -на салатка.Ще си го приготвя още тези дни...
ОтговорИзтриванеХубав ден,Сонче!
Хеййййй..... Сонче, страхотно фасулче си наготвила! Толкова ми се прияде от твоето вълшебно ястие! Изглежда наистина страхотно! Благодаря ти за чудесната рецепта! Прегръщам те и ти желая много красива срядъчна вечер!
ОтговорИзтриванеБлагодаря на всички , че ме окуражавате, Бени, Живе, Мира, Марта, Мария, Роси, Дани, Здравче! Тези които не сте, опитайте, ще ви хареса, само НЕ слагайте вода и домати:)!
ОтговорИзтриванеСонче, искрено ме разсмя началото на публикацията! Имам доста близка до твоята история със зеления боб, но вече и аз похапвам. Непременно ще опитам рецептата ти! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеСонче,как да се отречеш от такова изкушение......Зелен фасул......,ама какъв?!Прекрасно предложение!
ОтговорИзтриванеЧудна гозба! Нали съм млада домакиня ще се доверя на твоята рецепта :-) че досега зелен боб не съм правила :-)
ОтговорИзтриванеСтрахотна рецепта, смъква холестерола
ОтговорИзтриваневъпрос :количеството на калориите как бе определено ?
ОтговорИзтриванетова е стара селска рецепта от Карнобатския край с малко изключение :вместо майонезата и горчицата към соса , които /според мен/ само я товарят с допълнителни калории - там слагат червен пипер.
ПП. по същият начин правят и лапада
Здравейте, благодаря ви за споделеното.Много съм далече от Карнобат, така че не знам тази рецепта дали е от там :).Както съм писала в началото нямам никакви претенции за изключителност на рецептите, просто споделям това , което е харесано от мен и семейството ми и начина на приготвяне.Калориите определям по таблица от един сайт, според грамажа на продуктите.Да, майонезата е калорична, но все пак става дума за 1 с.л. Поздрави и да ви е сладко. Ще пробвам и с червения пипер!
ИзтриванеБлагодаря за хубавата идея за зелен фасул! Ще я пробвам и ще коментирам дали ни е харесала. Поздрави!
ОтговорИзтриванеРецептата е чудесна!Става бързо и вкусно.Не използвам магданоз и майонеза- горчица за соса.Първоначално поради липса на продуктите,а после,тъй като ми хареса много и без тях.Така вече 3-4 години по таз рецепта си приготвям зелен фасул.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви за доверието! Поздрави и да ви сладко!
Изтриване