Не познавам човек(българин), който да не обича кюфтета!
За кюфтетата в българската кухня може да се напише трактат:) Кой какво слага вътре, какви подправки се използват, от какво месо се правят.Сигурно има десетки варианти на рецептата за най-хубавите кюфтета....
Пържени кюфтета правя много рядко, почти само тогава, когато внукът ми е при нас.
Той живее в САЩ и прекарва всяко лято при мен в България. Сега го очаквам след няколко дни и реших, че трябва да ''потренирам'':).
А доматеният сос е любим и става за всичко - за чушки, за сърми, за тиквички, със сини домати, с картофи....
Продукти
за 3-4 порции
10 кюфтета
за доматения сос
Приготвяне
За кюфтетата в българската кухня може да се напише трактат:) Кой какво слага вътре, какви подправки се използват, от какво месо се правят.Сигурно има десетки варианти на рецептата за най-хубавите кюфтета....
Пържени кюфтета правя много рядко, почти само тогава, когато внукът ми е при нас.
Той живее в САЩ и прекарва всяко лято при мен в България. Сега го очаквам след няколко дни и реших, че трябва да ''потренирам'':).
А доматеният сос е любим и става за всичко - за чушки, за сърми, за тиквички, със сини домати, с картофи....
Продукти
за 3-4 порции
10 кюфтета
- 500 г кайма, смес телешко и свинско месо*
- 1 малка глава стар лук
- 1 филия хляб или 2 с.л. галета
- 50 мл прясно мляко
- 1 яйце
- черен пипер
- кимион, кориандър
- джоджен, чубрица
- брашно за овалване
- 3 с.л. олио за пържене
за доматения сос
- 1 голяма глава стар лук
- 4-5 скилидки чесън
- 50-60 мл вино
- 1 консерва домати , голяма(800г)
- черен пипер
- 1 к.л. захар или на вкус
- сол
Приготвяне
- хлябът се рони на трохи, лукът се реже на много дребно
- каймата се омесва с изброените продукти и подправките и се оставя да престои 30 минути или повече, може и 1 нощ
- оформят се топчета, които се приплескват и овалват в брашно
- пържат се в сгорещеното олио на не много силен огън като се обръщат
- кромидът се нарязва на много дребно и се задушава, заедно с 2 скилидки чесън, във виното, на слаб огън (може да използвате мазнина вместо вино, но така е по-диетично , а и виното подобрява вкуса)
- когато лукът омекне се добавят нарязаните домати
- вари се до сгъстяване, времето зависи от това колко сок има в консервата
- опитва се и се добавят сол, захар, черен пипер
- разбърква се още няколко пъти и се наръсва с нарязания на ситно чесън
СОНЧЕ ,НЯМАШ СПИРАНЕ...
ОтговорИзтриваневкусотия след вкусотия редиш и то все такива достъпни за всеки.
Мусаката ти е прекрасна ,кюфтенцата с това сосче вълшебни.
Прегръщам те!
Много обичам пържени кюфтенца:) Чуднички са станали и сосчето е много апетитно!
ОтговорИзтриванеМного обичам пържени кюфтета. Аз никога не правя :) но тези на баба са винаги най-вкусни :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви момичета!Кюфтета са класика, която не мога да подмина като уважаващ себе си кулинарен блогърю:)!
ОтговорИзтриванеKюфтетата са чудесни, правих ги вече 2 пъти. Благодаря за рецептата! :)
ОтговорИзтриванеМарина
И аз благодаря за доверието и за споделеното, Марина!Такива коментари ме радват и насърчават!
Изтриване