Снимките са от нашето място за редовни съботно-неделни разходки, край Благоевград |
Есента дойде и идва ред на традиционни продукти и ястия за този сезон - тиква, баница!
Няма какво да кажа за тази класика:), освен, че е любимата ми баница от моето детство!
Продукти
за тавичка 20/35 см или
кръгла с диаметър 30 см
- 500 г настъргана на ренде тиква
- 50 г галета
- 1 к.ч.* едро счукани орехи
- 1 к.ч.* захар
- 1/2 ч.л. канела
- 120 мл мазнина( олио, масло, маргарин)
- 300 г кори за баница
- ( 10 броя тънки кори по около 30 г)
Приготвяне
- тиквата се бели и настъргва на ренде
- в купа се смесват захарта, счуканите орехи, канелата и галетата
- корите се разстилат и всяка се маже с леко затоплената мазнина
- слепват се 2 по 2
- тавичката се намазва с мазнина
- върху всяка двойка слепени кори се реди от плънката и се поръсва със сухата смес от орехи, захар и галета- около 3 с.л.на кора
- навива се на руло и се подреждат в тавата
- отгоре се намазва много добре с мазнина
- пече се в предварително загрята на 180-200 С фурна до златисто - около 35 минути
- изважда се и се оставя да изстине покрита с кърпа
- преди сервиране може да поръси с пудра захар
Допълнителни бележки:
- Може да се спести галетата, ако тиквата не е много сочна
- преди печене може да се поръси със захар, получава се карамелена коричка
- много вкусно става, ако се приготви се приготви с тъмна захар, както е на долната снимка
А тук има Допълнително подобрено издание, с портокалов аромат, неописуемо е!
Ако рецептите от блога ви допадат, можете да следите за всичко ново, като харесате страничката на Моето сладко хоби във Фейсбук
Сонче ама и ти започна с Коледните баници ааа:)
ОтговорИзтриванеНе мога да устоя на такова нещо, така хубаво си го направила и снимала че ми потекоха лигите чак.
Хубави почивни дни и много прегръдки!
щщшсщгкгщккжкщжш
ИзтриванеТрадиционно,но пък толкова вкусно!Прекрасен тиквеник,Сонче!Прегръдки:))
ОтговорИзтриванеМного оранжаво, есенно, уютно и ароматно ми стана.Чудесно представяне на рецептата и настроение от разходката!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Сонче!
Сонче, много красиви есенни снимки си направила, целият пост грее! Тиквеника е чуден!
ОтговорИзтриванеБаницата с тиква изглежда вкусно и апетитно!
ОтговорИзтриванеА колко са красиви есенните снимки от вашата разходка!
Юлия Кожухарова
Ха, и ти мислиш като мен. Тъкмо купих тиква и планирам един тиквеник да направя!
ОтговорИзтриванеХубава неделя!
Много красиви есенни снимки, Сонче! Баницата чак при мен ухае, чудесна е! Хубав неделен ден! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря на всички ви , много сте мили момичета!Зарадвахте ме!Лека вечер и хубава неделя!
ОтговорИзтриванеСоня,щрудела изглежда страхотно!Сигурна съм,че е много вкусен и сочен!И аз го обичам!
ОтговорИзтриванеОбаче снимките на вашето местенце в тези неповторими есенни багри са наистина впечатляващи,разгледах един по-дълъг миг на наслада!
Хубава неделя!
Сонче,тиквеника ми е любимата баница.За никоя друга не я заменям.Твоята изглежда голяма вкусотия...Като гледам вече си се завърнала от Америка .Друго си е у дома с багрите на есента.
ОтговорИзтриванеХубава неделя!
Сонче,
ОтговорИзтриванекъде тази красота около Благоевград?
А онази другата в чинията- много слънчева изглежда! Фантазия!!
Мммм, страхотна е станала баницата с тиква, направо ми се дояде:)
ОтговорИзтриванеИ разходката в есенни снимки е много красива!
Тази година за първи път видях парк Бачиново, нищо, че до Благоевград съм ходила често. Чудесно място за разходка. А в тези есенни багри изглежда вълшебно. Както и баницата с тиква - никога не отказвам такава вкусотия. Снимките са много, много красиви! Поздрави от мен и хубав неделен ден!
ОтговорИзтриванеХе, хе, май всички обичат баница с тиква, хайде запрятайте ръкави, на това време само е за в кухнята, да ви е сладко и уютно!А Бачиново е наистина красиво място, ние ходим всяка събота и неделя!Поздрави и хубава неделя!
ОтговорИзтриванеЗдравей Соня!Случайно попаднах на блога ти .Търсех рецепта за друг сладкиш ,но като видях тук тиквеника ти реших ,че точно него ще направя.Изглежда така апетитно,че не можеш да му устоиш :)А снимките ти са очарователни.Върнаха ме годни назад, когато бях из вашия край.Мили спомени.Искам да те поздравя за хубавия блог. Намерих интересни неща тук и мисля ,че често ще го посещавам.:)
ОтговорИзтриванеПоздрави и прекрасен неделен ден от мен !
Добре дошла На4е:)! Щастлива съм , ако съм полезна с нещо!Поздрави!
ИзтриванеЧудесно място за разходки си имате! А пък и сега , през златната есен изглежда още по-красиво!
ОтговорИзтриванеСоня, много апетитен тиквеник си направила!
Поздрави и прекрасна нова седмица!
Благодаря ти Тилия!
ИзтриванеНевероятен ммммм
ОтговорИзтриванеобожавам тиквеник ,а твоят Соня е направо неустоим!!!!
поздрави и хубави почивни дни
И аз съм от тези, които обичат тиквеник, Сонче! Но аз пък го обичам, когато тиквата пусне малко сок. Така баницата е леко сочна, сякаш е сиропирана. Но нали знаеш, въпрос на вкус е.
ОтговорИзтриванеТвоят тиквеник е неустоим. Да има как да си взема през монитора. А есенните снимки са приказка. Чудесна публикация, невероятно приятна разходка!
Поздрави и една весела неделя!
Мда, Вени и аз обичам сочен и затова направих допълнение, че може и без галета!Поздрави и благодаря за милите думи!Хубава неделя!
ИзтриванеЗдравейте,приготвям тиквеник по същия начин,но не слагам галета,а канела.Тиква и канела много добре си пасват.Хубав ден !
ОтговорИзтриванечудесно се получи, толкова вкусно, че като замириса от фурната докато се печеше така ми се преяде, че едва дочаках да се изпече. Аз сложих и галета и канела, а от мен добавих сушени червени боровинки-да си оближеш пръстите :)
ОтговорИзтриванеЕх, Меги, много ме зарадва твоят коментар! Поздрави и благодаря!
ИзтриванеПропуснали сте да отбележете къде слагате канелата, което доведе до голяма импровизация от моя страна, след като се сетих като беше нареден тиквеника вече. Аз съм нова в готварството и следя рецептите стъпка по стъпка, надявам се любимия да не остане много разочарован.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за забележката, ще добавя! канелата е заедно със захарта.Дано да не съм ви объркала и да сте хапнали вкусен тиквеник! Ще се радвам, ако споделите! Поздрави и да ви е сладко!
Изтриване