Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

събота, 9 юни 2012 г.

Пържени кюфтета и доматен сос

 Не познавам човек(българин), който да не обича кюфтета!
За кюфтетата в българската кухня може да се напише трактат:) Кой какво слага вътре, какви подправки се използват, от какво месо се правят.Сигурно има десетки варианти на рецептата за най-хубавите кюфтета....



Пържени кюфтета правя много рядко, почти само тогава, когато внукът ми е при нас.
Той живее в САЩ и прекарва всяко лято при мен в България. Сега го очаквам след няколко дни и реших, че трябва да ''потренирам'':).
 А доматеният сос е любим и става за всичко - за чушки, за сърми, за тиквички, със сини домати, с картофи....

Продукти 
за 3-4 порции
10 кюфтета
  • 500 г кайма, смес телешко и свинско месо*
  • 1 малка глава стар лук
  • 1 филия хляб или 2 с.л. галета
  • 50 мл прясно мляко
  • 1 яйце
  • черен пипер
  • кимион, кориандър
  • джоджен, чубрица
  • брашно за овалване
  • 3 с.л. олио за пържене
*(аз предпочитам да купувам месо и да ми го мелят в магазина)

 за доматения сос

  •  1 голяма глава стар лук
  •  4-5 скилидки чесън
  •  50-60 мл вино
  •  1 консерва домати , голяма(800г)
  •  черен пипер
  •  1 к.л. захар или на вкус
  •  сол



Приготвяне
  • хлябът се рони на трохи, лукът се реже на много дребно
  • каймата се омесва с изброените продукти и подправките  и се оставя да престои 30 минути или повече, може и 1 нощ
  • оформят се топчета, които се приплескват и овалват в брашно
  • пържат се в сгорещеното олио на не много силен огън като се обръщат
за доматения сос
  • кромидът се нарязва на много дребно и се задушава, заедно с 2 скилидки чесън, във виното, на слаб огън (може да използвате мазнина вместо вино, но така е по-диетично , а и виното подобрява вкуса)
  • когато лукът омекне се добавят нарязаните домати 
  • вари се до сгъстяване, времето зависи от това колко сок има в консервата
  • опитва се и се добавят сол, захар, черен пипер
  • разбърква се още няколко пъти и се наръсва с нарязания на ситно чесън



6 коментара:

  1. СОНЧЕ ,НЯМАШ СПИРАНЕ...
    вкусотия след вкусотия редиш и то все такива достъпни за всеки.
    Мусаката ти е прекрасна ,кюфтенцата с това сосче вълшебни.
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  2. Много обичам пържени кюфтенца:) Чуднички са станали и сосчето е много апетитно!

    ОтговорИзтриване
  3. Много обичам пържени кюфтета. Аз никога не правя :) но тези на баба са винаги най-вкусни :)

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви момичета!Кюфтета са класика, която не мога да подмина като уважаващ себе си кулинарен блогърю:)!

    ОтговорИзтриване
  5. Kюфтетата са чудесни, правих ги вече 2 пъти. Благодаря за рецептата! :)
    Марина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за доверието и за споделеното, Марина!Такива коментари ме радват и насърчават!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow