Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (27) без глутен (14) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (134) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (192) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (61) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (9) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (3) круши (10) лесно (125) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (70) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (26) сладкиш (86) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (54) тиква (8) тиквички (17) торта (50) френска кухня (26) хлебопекарна (2) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (16) ягоди (29) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

петък, 22 юни 2012 г.

Тарта с тиквички и моркови


 Много красиво, много вкусно, много ефектно....



 рецептата е на Ивана и не съм променила нищо.Само дето забравих да намажа със зехтин...но си беше много хубаво.И тиквичките не са от тези с тъмнозелената кора:)  А, и беше изключително вкусно, одобрено с двойно Браво от главния дегустатор:)



Продукти 
 за 24 см тавичка

  • 350 гр. тиквички  
  • 350 гр. моркови 
  • 500 г бутер тесто ( Белла)  
  • 25 гр. краве масло 
  • 25 гр. брашно , 
  • 300 мл. прясно мляко , 
  • 40 гр. пармезан(кашкавал)
  •  2 яйца , 
  • сол , чер пипер , индийско орехче .
 
   Приготвяне


най-напред бешамела -
  •  маслото се разтопява и в него се запържва брашното
  • добавя се прясното мляко и се бърка до сгъстяване
  • охлажда се леко и се прибавят разбитите яйца и подправките и настъргания кашкавал( аз нямах време да чакам и изсипах внимателно по малко от топлата смес в яйцата)
  • тиквичките и морковите се режат на тънки лентички (тиквичките се наложи да разрежа на 2 за да се получи еднаква височина на лентичките с морковените при реденето)
  • посоляват се и се оставят да се отцедят за 10 тина минути
  • тестото се разстила в тавичката и се прави борд, а  излишното се изрязва
  • върху него се изсипва бешамела
  • отгоре се редят зеленчуците като се започва от края към центъра
  • пече се на 180 С без вентилатор около 50 минути( на 40 тата го проверете)
  • аз го сервирах студено и беше разкошно!



Добавям снимка на вариант със сини домати.Тях ги бланширах предварително в подсолена вода.



24 коментара:

  1. Сонче,чудна е станала тартата!
    Толкова е цветна и красива,че грабва погледа веднага!
    Изкушавате ме с Ивана и скоро ще я приготвя.:)
    Приятен уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Заслужава си, много е вкусно, Мира!

      Изтриване
  2. Чудесна е станала ,Сонче ! Радвам се ,че ви е харесала ! Чао и хубав уикенд с внучето :) ! И моите са при мен ,но си тръгват в понеделник :( !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря<Ваня!Аз ще ми се радвам още 2 месеца на моя внук, чакат ни още приключения:)

      Изтриване
  3. Още едно кулинарно вълшебство!Браво Соня!Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасна тарта! Много хубави снимки! Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  5. И аз мисля, че е прекрасна. Още при Ивана си я набелязах, но нещо в тази жега желанието ми за готвене умря, заедно с хладното време;) Има време все пак, все ще я направя;)
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вярно е за жегата, но пък е леко безмесно ястие и си заслужава усилието!

      Изтриване
  6. Соня,прекрасна спирала.....Хипнотизирана и безмълвна си тръгвам........и гладна:))

    ОтговорИзтриване
  7. Много красиво наистина и знам, че е много вкусно, понеже съм правила подобно печиво с бутер тесто, само че вместо тиквички - с броколи.
    Поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  8. Много ефектно изглежда, а предполагам и вкусно сезонно ядене. Изкушавам се да го изпробвам.

    ОтговорИзтриване
  9. Здравейте, искам да ви кажа как правих аз тази страхотно красива тарта. Тестото беше мое месено, тиквичките и морковите ги гриловах на тефлонов тиган, след като ги намазах с олио и малко сол. Накрая като наредих върху тестото сос-бешамела, тиквичките и морковите разпределих едно пакетче кайма, няколко скилитки чесън и сирене. След като се изпече стана просто невероятно.

    ОтговорИзтриване
  10. Чудесно, Галя!Потрудила си се повече с предварителната обработка на зеленчуците, но пък резултатът си е заслужавал усилието, сигурна съм!А добавката на кайма и чесън е много добро хрумване!Благодаря ти, че сподели!Поздрав и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  11. Супер, това си е киш, вместо маслено тесто - готови кори 'бела', заливката е модификация на 'бешамел'. Инак добре изглежда. Соня, пробвай 'тортата' изпълнена като класически киш някой път.

    Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за посещението и споделеното, анонимен!Надявам се, че коментарът ти ще бъде полезен и за читателите!Поздрав!

      Изтриване
  12. Здравейте Соня :) Искам да ви споделя, че съм изключително ентусиазирана да готвя при вида на вашите ястия. На 19 години съм и много добре ми се получи тази тарта(като се има впредвид, че тепърва се уча). Ще следя вашия блог и изпробвам рецептите ви :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодарв ви Лунна светлина! Много се радвам, че ви допада блога, стремя се да публикувам по-лесни за изпълнение рецепти. Ще очаквам да споделите впечатления и за други рецепти! Поздрави!

      Изтриване
  13. Здравейте!
    Направих го по същата рецепта, но честно казано стана доста безвкусно въпреки солта! :(
    Иначе на външен вид стана много красиво, точно като на снимките. Може би не е по мой вкус, не знам!
    И все пак се радвам, че опитах и тази рецепта! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, благодатя, че споделяте впечатления от рецептата ! Да не би да сте пропуснали кашкавала или индийското орехче? Поздрави!

      Изтриване
  14. Изглежда красиво и апетитно, непременно ще опитам тази рецепта! Благодаря за размера на тавичката, хората обикновено не се сещат да споменат такива важни детайли ;-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Елена, добре дошла в Моето сладко хоби! Благодаря за доверието, старая се да съм полезна и винаги под "Продукти" посочвам за какъв съд се отнася това количество и горе-долу колко порции са.Ще се радвам да споделите дали ви е харесала тартата! Поздрави и да ви е сладко!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...