Много популярно ястие, малко позабравено, но вкусно и заслужаващо внимание.
Лесно е за приготвяне, подходящо и за малки деца.Лимоновият свеж вкус го прави и приятна лятна гозба.
Продукти
за 5 порции
500 г телешка кайма*
1 кафена чаша ориз
1 белтък
черен пипер
мащерка(или друга подправка)
магданоз
2-3 с.л. брашно за овалване
1 глава стар лук
1 морков
1 стрък селари(целина)
магданоз
сол
3 с.л. масло
3 с.л. с куп брашно
1 жълтък
2 яйца
200 мл прясно мляко
300 г кисело мляко
сока и кората на 1/2 лимон
мащерка(мента, джоджен)
черен пипер
сол
* за каймата вече съм писала, купувам месо и си я меля(може да се направи във всеки специализиран магазин)
Приготвяне
- каймата се омесва много добре със 1 ч.л. сол, 1 ч.л. черен пипер, мащерка, 1 белтък и ориза
- оформят се 15 малки кюфтета
- в тенджера с 1,5 л подсолена вода се варят нарязаните на дребно лук, морков и целина, магданоза
- след като зеленчуците омекнат във врящия бульон се пускат оформените кюфтенца, оваляни в брашно
- варят се около 20 минути, изваждат се, а бульона се пасира
- в дълбок съд се загрява маслото и в него се запържва за кратко брашното
- добавя се бульона и се разбърква
- яйцата и жълтъка се разбиват заедно с млякото и се прибавят към брашнената смес на струйка, при непрекъснато разбъркване
- добавя се сол, черен пипер, сок и коеа на лимон, мащерка
- ако е много гъсто се добавя малко топла вода
- кюфтета се връщат в соса и се варят за 4-5 минути
- сервира се със салата
И аз много харесвам това ястие, Соня, наистина е страшно вкусно, а в същото време - и лесно. Искам само да попитам - фрикасе наричаш цялото ястие или само соса? Питам, защото вкъщи казваме фрикасе, общо, на манджа от пиле с бял сос.
ОтговорИзтриванеПоздрави! :)
Лимонът придава невероятен вкус на ястието! Много го харесвам, скоро не съм го правила.
ОтговорИзтриванеСонче, поздрави и усмихната седмица!
Уж съм обядвала,а как ми се прииска да си топна залък хляб в тази ароматна гозбица,Соня!Превъзходно си ги приготвила кюфтенцата!Прегръдка и хубава юлска седмица!
ОтговорИзтриванеКогато бях малка, умирах за такива (само че от свинско, а не от телешко месо). Спомням си, че мама след варенето за кратко запичаше кюфтенцата, но съвсем леко. Така прави и тези по чирпански.
ОтговорИзтриванеПросто реших да споделя мамината тайна :)
Иначе твоите изглеждат много апетитно. Всичко в бял сос е страшно вкусно - от пилешкото до пълнените чушки :)
Хубав и вкусен ден!
Благодаря ви,Гери, Ина, Роси, Черешке!Радвам се, че съм събудила мили спомени у някои от вас!Поздрави и свежи летни дни!
ОтговорИзтриванеstrahotna recepta
ОтговорИзтриванеБлагодаря, отзивите ме радват, доволна съм, че ви е харесала рецептата!
ИзтриванеSuper stana
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, че споделихте! Радвам се, че ви е било вкусно! Поздрави!
ИзтриванеСтанаха много вкусни. Благодаря за рецептата ;))
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, че споделихте, Памела! Щастлива съм, че ви е било вкусно! Поздрави!
ИзтриванеМного добре се получиха, даже малкият вече каза, че са му любимите кюфтета. А пък в момента се опитвам да направя една от Вашите питки. Ще видим какви ще са отзивите за нея:)) Лек и успешен ден!
ОтговорИзтриванеГолямо благодаря, Надя! Много ме зарадвахте с доверието и споделеното! Успех и нека да ви е сладко!
Изтриванеаз пък опитвам да направя кюфтета с бял сос ама от пилешка кайма,ще видим какво ще стане.
ОтговорИзтриванеЧудесно, ще стане, как нама да стане1 Ще се радвам, ако споделите за резултата! Поздрав и да ви е сладко!
Изтриванестана просто великолепно! голямо благодаря!!!
ОтговорИзтриванеЕто, имаме си и вариант с пилешка кайма, много се радвам, че ви е било сладко! Благодаря ви, че споделихте!
ИзтриванеИ аз ще правя кюфтетата, ще докладвам после :)
ОтговорИзтриванеМира
Здравейте, Мира, добре дошла в моето сладко хоби! Безкрайно се радвам, когато читателите споделят впечатления от рецептите! Дано да ви хареса , поздрав и да ви е сладко!
ИзтриванеЧу де сия ! Хапнахме с удоволствие, жива и здрава да си :) Блогът веднага в любимите и продължавам нататък с рецептите :)
ИзтриванеБраво! Усмихнахте ми вечерта! Много се радвам, успех! Поздрави!
ИзтриванеРецептата е супер! Всички ядохме и "ммммънкахме" от удоволствие!
ОтговорИзтриванеХехе, много се радвам! Рецептата е на първо място по посещаемост в последния месец и вие потвърждавате, че е вкусно! Поздрави и успех във всички начинания!
Изтриванеzdraveite iskam da popitam kade se sipva prqsnoto mlqko ne ste uto4nili kade se sipva
ОтговорИзтриванеzdraveite iskam da popitam kade se sipva kiseloto mlqko ne ste uto4nili kade se sipva...
ОтговорИзтриванеЗдравейте Силвия, млякото заедно, прясно и кисело.Благодаря ви за посещението и коментара! Поздрави и успех!
ИзтриванеБлагодаря за рецептата ! Беше много вкусно!
ОтговорИзтриванеВместо кисело мляко аз добавям заквасена сметана. Тя обогатява вкуса на соса още повече.Иначе рецептата е страхотна.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, и аз го харесвам със сметана! Киселото мляко все пак придава леко кисел вкус, но пък със сметана сосът е по-плътен! Важното е да ви е вкусно! Поздрави и благодарност за споделеното !
ИзтриванеИскам да попитам при пасирането на зеленчуковия бульон всичко ли пасираме или само сварените зеленчуци? Защото аз ги приготвих кюфтенцата като пасирах само зеленчуците, без водата, в която са вряли. Притесних се да не стане прекалено воднист соса.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, аз горе-долу съм преценила течността и съм писала колко вода, но ако на вас ви се вижда повече, да няма проблем да не слагате целия зеленчуков бульон. Поздрав и да ви е сладко! Благодаря за коментара, вашите мнения и отзиви са много важни за мен!
ИзтриванеПревъзходна рецепта, поздравления!
ОтговорИзтриванеZdravei Sonya
ОтговорИзтриванеGiveq it 5 godini v Germania i bqh pozabravila vkusa na tova chudesno balgarsko jstie i prigotovlenieto sashto
Dnes nagotvih frikase Po tvoqta recepta.
Makar che Moiat priqtel e nemec si obliza prastite kakto se kazva na balgarski.
Beste naistina mm.vkusno.
Blagodarq ti za chudesnata rezepta.
Pozdravi
Diana ot Berlin
Много ти благодаря, Диана! Зарадва ме безкрайно! Поздрави на теб и приятеля ти, и нека да ви е сладко!
Изтриванеiskah da popitam kiseloto mlqko,prqsnoto mlqko trqbva li da badat na staina temperatura ili pak studeni_
ОтговорИзтриванеБраво за рецептата чакам да изстинат и да си хапна ухае прекрасно ,браво
ОтговорИзтриванеЗдравей Соня ! Не зная вече колко пъти съм направила това ядене и всеки път те благославям! Рецептата е отлична ! Аз го готвя и през лятото , защото лимоновият сок му придава свеж аромат! Любимо ястие ! Благодаря ! И друг път съм ти казвала ,че твоите рецепти са вълшебни !
ОтговорИзтриванеПоздрави от Юлия и Пловдив !
Най добрата рецепта!Всичко си пасва идеално.
ОтговорИзтриванеЛюбимата и на семейството ми.
Само това не се подхвърля в хладилника, а бива унищожено🙃