Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

неделя, 18 ноември 2012 г.

Торта за Рожден ден - Бостънски крем пай (Boston Cream Pie )


 Добре дошли на Рождения ден на моя блог!



Бързам да ви почерпя със специалния сладкиш, който направих за този ден.


Казва се Бостонски крем пай, но всъщност си е торта с много ванилов крем  (пастичера) между две пухкави блатчета  и шоколадово покритие(ганаш) .Отдавна му се бях заканила и сега само съжалявам, че не съм го правила по-рано!



Невероятен, пристрастяващ, мек, нежен и много ванилово-шоколадов вкус!
Доста известен сладкиш, който може да се срещне в различни варианти.Включително като поничка...
Счита се, че е създаден    от арменско-френски готвач М. Sanzian в Бостън Parker House Hotel през 1856 г.
Бостън крем пай е официален десерт на щата Масачузетс , обявен за такъв през 1996 година.
Рецепти  много, аз компилирах.  Основен източник тук.

Продукти 
за   24 см форма

за блатовете
  • 1 ч.ч. захар-180 г
  • 1/2 ч.ч. разтопен маргарин
  • 2 пакета ванилова захар
  • 4 яйца
  • 1 с.л. бакпулвер
  • 1.5 ч.ч. брашно-180г
  • 150 мл прясно мляко с 1с.л. лимонов сок
  • 1/2 капсула есенция ром
  • щипка сол,  ако се ползва  безсолно масло
за крема
  • 6 яйчни жълтъка
  • 30 г царевично нишесте (1/2 к.ч.)
  • 180 г захар (1 ч.ч.)
  • 300 мл прясно мляко
  • 50 г масло
  • 1 п. ванилена захар +1 капсула есенция ванилия
( по възможност ванилова пръчка, но аз нямах)

за шоколадовото покритие
  • 150 г шоколад
  • 150 мл течна неподсладена сметана

 0тделно
  • запечени едро счукани орехи
  • кокосови стърготини
  • фин плодов конфитюр или сироп от сладко (моето е ягодово)
 

Приготвяне

 на блата
 
  •  в купа се разбиват маслото, ванилената захар и захарта до пухкав крем
  • едно по едно се прибавят яйцата  при непрекъснато разбиване
  • на части се прибавят сухите съставки (брашно и бакпулвер) и млякото, като се завършва със сухи съставки
  • изсипва се в застлана с хартия,  намазана с мазнина и посипана с брашно тавичка
  • пече се на 175 С за около 35 минути, до суха клечка в средата
  • изважда с еи се оставя да изстине напълно
  • разрязва се на два блата с голям назъбен нож
на крема
  •  в тенджерка се разбиват  леко жълтъците и се смесват с нишестето, захарта и ваниловата захар
  • прибавя се млякото и се разбърква много добре
  • слага се на не много силен огън и се бърка до сгъстяване, около 8-10 минути
  • отдръпва се от котлона  и се добавя студеното масло  и капсулата ванилия
  • разбърква се много добре до получаване на гладък крем
  • кремът се прехвърля в купа и се покрива с фолио, което го докосва плътно
  • оставя се да изстине напълно


 шоколадово покритие(ганаш)

  • шоколадът се начупва на парчета и се слага в плоска огнеупорна чиния в микровълновата печка за 2 минути като от време на време се проверява и разбърква
  • сметаната се поставя в купа и се загрява за 2 минути на МВ,  не трябва да завира!
  • следва внимателно смесване на сметаната и шоколада
  • шоколадът се прехвърля в по-дълбок съд и в него много бавно при непрекъснато бъркане се изсипва на части сметаната
  • бърка се до получаване на гладка смес



сглобяване на тортата

  • първият блат се поставя в чиния за торта
  • върху него се разпределя цялото количество крем
  • поръсва се с орехи
  • отгоре се поставя втория блат
  • намазва се със сиропа от сладко и се заглажда
  • отгоре се изсипва шоколадовия крем
  • украсява се с орехи, кокосови стърготини или друго по желание


Ако сте пропуснали, има и месце за почерпка тук!
Да ви  е сладко!


31 коментара:

  1. Честит Рожден Ден на блога ти, Сонче! Желая ти много вдъхновение, нови читатели и винаги да ни радваш с невероятните си рецепти и хубавите снимки! Сладкишът е невероятен! Комлименти! Усмихнат неделен ден! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Честито и от мен!
    Успехи и дълголетие на блога ти!

    ОтговорИзтриване
  3. Сонче, честит рожден ден на Бога ти! приготвила си много вкусен и омайващ сладкиш-торта. Това е един от любимите ми кремове и в съчетание с тези блатове е със сигурност неустоим. Комплименти, Соня!

    Прегръдки и една прекрасна неделя от мен!

    ОтговорИзтриване
  4. Еха, честит празник, Сонче, невероятна почерпка! Тортата е прелест, обожавам такива кремести сладкиши. Още много вкусотийки в блога и такива сладки публикации!:)

    ОтговорИзтриване
  5. Честит рожден ден на блога ти, Соня!
    Чудесен избор си направила с тази торта - страхотна е!
    И от мен сърдечни поздрави,
    още творческо и кулинарно вдъхновение, много публикации и споделени рецепти, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря Дианка!Твоите мили думи ме стоплят!Поздрави и хубава нова седмица!

      Изтриване
  6. Соня,честит празник!Тортата изглежда фантастично и невероятно вкусна! Обичам с много крем! Да си жива и здрава и продължавай с отличните и вкусни предложения!
    Юлия Кожухарова

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за подкрепата, Юлия!Изпълваш сърцето ми с радост!Поздрави на теб и цялото ти семейство!

      Изтриване
  7. Честит Рожден Ден, на красивия ти и богат блог, Сонче! Прекрасна тортичка си направила! Нека не стихва твоето сладко хоби и да ни радваш с още мнооого вкусни рецепти!
    Приятна неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Сонче, честит рожден ден на блога ти!
    Желая ти много здраве и радост! Да ни радваш и нас с прекрасни рецепти!
    Много пътешествия и зареждащи емоции!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  9. Ей,забравих да благодаря за вкусната торта-един от любимите ми сладкиши е това!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Бети!Сладкишът е наистина вълшебен и на мен ми става любим!Поздраив!

      Изтриване
  10. Честит рожден ден на блога ти Сонче!
    Още дълги години да ни радваш с вкусните си предложения!
    Много коментиран да е блога ти и последователи безброй да имаш!
    Тортата е невероятна и с този крем и ганаш ,направо неустоима.

    Прегръщам те силно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечни благодарности, Здравче!Благодаря за поздравленията, за разбирането и подкрепата! Поздрави!

      Изтриване
  11. Честита блогогодинка, Соня! Прекрасна торта!

    ОтговорИзтриване
  12. Сонче, и аз съжалявам в момента , че нямам пред себе си едно такова превъзходно парченце, с което да ти честия празника на местенцето. пожелавам здраве на собственичката му, за да може да ни радва с още много хубави и уханни предложения!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за всичко, Марта!Твоите думи ме стоплят и радват!Поздрави!

      Изтриване
  13. Соня, честито ти блогогодинка на прекрасното ти интернет местенце!
    Най-искренни пожелания за много почитатели и още повече вдъхновение за да ни радваш с твоите кулинарни творения!
    Почерпката е сладка и неустоима и ако имаше сега едничко само парченце за мен, ще сънувам сладки сънища:)*

    ОтговорИзтриване
  14. Честита годинка на блог-а ти,Соня!
    Още много страхотни рецепти да намерят място тук !
    много изкушаващо парченце!
    взимам си за кафенцето и бягам!
    Прекрасна седмица

    ОтговорИзтриване
  15. Честит рожден ден на блога!Едно място изпъстрено с хубави рецепти,приготвени с любов!
    Сонче,желая ти нестихващо вдъхновение ,за да продължаваш да ни радваш и за напред!
    Тортата е чудесна ,сочна и много апетитна!
    Поздрави и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за хубавите думи, Мира!Сладкишът наистина си го бива, препоръчвам го!Поздрави!

      Изтриване
  16. Честит ти и от мен :) Много дълголетие на теб, че да ни радваш с интересните си предложения още дъъълги години!
    П.С. Още съм се заканила на онези карамелизирани ябълки!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow