Всеки знае как се правят пържени филии, любим спомен от детството!
Но аз имам и един друг спомен - във филма "Крамър срещу Крамър", на Крамър (Дъстин Хофман) му се наложи да прави пържени филии след развода.Беше много смешно - изсипа всичко едновременно в тигана, наведнъж мляко, яйца хляб.Естествено не се получи!
За начинаещи предлагам варианти на тази популярна закуска.
с карамелен сос:
Продукти
за 3 филии
за карамеловия вариант
Приготвяне
Но аз имам и един друг спомен - във филма "Крамър срещу Крамър", на Крамър (Дъстин Хофман) му се наложи да прави пържени филии след развода.Беше много смешно - изсипа всичко едновременно в тигана, наведнъж мляко, яйца хляб.Естествено не се получи!
За начинаещи предлагам варианти на тази популярна закуска.
с карамелен сос:
със сладко:
и с шунка и кашкавал :
Продукти
за 3 филии
- 2 яйца
- 2 с.л. прясно мляко
- 3 филии хубав бял хляб
за карамеловия вариант
- парченце шунка
- парченце кашкавал
- 2 с.л. масло
- 2 с.л. олио
Приготвяне
- яйцата се разбиват добре с вилица
- прибавя се млякото
- филийките потапят от двете страни
- 1 с.л.олио и 1с.л. масло се загряват и в тях се пържат 3 половинки
- за следващите се загрява нова мазнина
- кашкавала и шунката се поставят между две половинки и се потапя в яйцата
- пържи се от двете страни до златисто
- захарта и водата се загряват в тигана до получаване на рядък карамел
- изпържените филийки се връщат в тигана и се обръщат от двете страни за да поемат от карамеловия сос
Сонче,с карамела най-ми допадат.И чаша чай в ръка-суперски филийки!
ОтговорИзтриванеПриятен ден!
и аз така, Живе, с карамел и мляко!Хубав ден и на теб!
ИзтриванеКажи сега, честно ли е като преди точно 3 минути си мислех за пържени филийки, и след като се самооубедих да пазя линия, ти постваш тези вкусотийки! Трите варианта са страхотни! Аз бих добавила и един с мед или циренце :)
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Ех, Лучия, и аз правя много рядко, но са си голямо изкушение във всички варианти!Благодаря, че се отби, поздрави и хубав ден!
ИзтриванеДобре, де :) Това е едно прекрасно напомняне за детството :) Сега поне съботната закуска ми е ясна :) Аз обичам онзи срамежлив Croque-monseur с шунка и кашкавал :)
ОтговорИзтриванеАз пък скоро гледах един филм с Том Ханкс (не помня кой точно), в който много детайлно обясняваше, че приготвянето на пържени филийки било цяло изкуство. Той добавяше канела, индийско орехче, джинджифил ако не се лъжа и много идейно беше :)
Поздрав най-сърдечен :)
Радвам се, че предизвикахме сладка дискусия с моите филийки:)Благодаря , Ваклина, аз също ги обичам с канела и даже залети със захарен сироп!Поздрави и дано устискате до събота, да си направите вкусни филийки!
ИзтриванеОт всичките си взимам, Сонче, дори и да е време за вечеря силно ме изкуши! Поздрави!
ОтговорИзтриванеВкусни са всички варианти!
ОтговорИзтриванеСкоро не съм правила...благодаря за подсещането!
Поздрави!
Рецептата за моите филийки видях преди 30 г в списание "Жената днес" от първите му броеве, но макар и по социалистическо време си е много луксозен вариант и затова ви я препоръчвам: много тънко нарязани филийки от френска франзела, 2 яйца-отделно жълтъци от белтъци, чаша прясно мляко, щипка сол и 4 суп. л. брашно. Жълтъците, солта, брашното и прясното мляко се разбиват до консистенция на гъста боза, леко се прибавят към тях разбитите отделно белтъци и в получената пухкава смес като паста патафри се потапят филийките и се пържат в дълбок съд с много олио до порозовяване. Стават като топчета, отцеждат се върху кухненска хартия, а аз ги обичам с разбита заквасена сметана с ванилия и захар. Но си ги позволявам веднъж на няколко години, че като направя нямам спирачка в хапването.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Радка, добре дошла в Моето сладко хоби! Радвам се да прочета този вариант на пържени филии, наистина звучи много вкусно! Сигурна съм, че и читателите ще го оценят! Поздрави!
Изтриване