Пълненият шаран е наистина традиционно българско ястие.В повечето случай се готви с домати .Аз не обичам много всички тези плакии.
Предлагам ви един друг вариант с ароматна плънка и леко сладникав вкус.
Ястието е изключително вкусно, малко екзотично заради използваните подправки в плънката, богато на аромати, изискано и подходящо и за по-специални поводи.
Галетата и зехтинът образуват златиста коричка...
Точно такова го обичам!
Продукти
за 4 порции
- 1 цял почистен шаран около 1 кг
- 2 големи глави кромид лук
- 1 голям морков
- 3-4 скилидки чесън
- 2 с.л. масло
- 2 с.л. зехтин
- 1 с.л. джинджифил
- 100 г гъби
- 100 мл вино
- 1 к.ч. запечени и счукани орехи
- 1 к.ч. стафиди
- 1 с.л. соев сос
- 1 с.л. захар
- 1 с.л.галета
- черен пипер
- щипка канела
- допълнително
- 1 с.л. галета
- 1 с.л. зехтин
Приготвяне
- шаранът се измива, подсушава и се наръсва обилно с лимонов сок и черен пипер
- приготвя се плънката
- зехтинът и маслото се загряват и в тях се задушават лукът , чесънът и моркова, нарязани на дребно
- прибавя се смляният джинджифил и се пържи още малко
- добавя се соевия сос
- следват нарязаните гъби и виното, готви се до пълното омекване на морковите, ако е необходимо се прибавя малко топла вода
- прибавят се черният пипер, захарта, канелата, стафидите, орехите и галетата
- разбърква се няколко пъти до сгъстяване
- с готовата плънка се пълни корема на рибата и се зашива
- рибата се поставя в тавата и отгоре се поръсва с галетата и на много тънка струйка със зехтина
- ако остане плънка се слага отстрани
- в тавата се налива много малко вода, около 1 к.ч. и се слага да се пече в затоплена на 200 С фурна
- пече се около 30 минути, до омекване на рибата
- реже се и се сервира с картофено пюре или варени картофи
Много вкусна и изискана рецепта, Сонче!
ОтговорИзтриванеСтрахотна е!Хареса ми запечената и хрупкава коричка на шарана.А и плънката изглежда много примамливо!
Поздрави и хубава вечер!
благодаря, Русанка!
ИзтриванеСонче,моята свекърва точно такава плънка прави на шарана по Никулден, с орехи и лук и е страшно вкусен, но стафиди не е слагала.Предложението ти е страхотно и бихме експериментирали и така.Със сигурност е вкусно, колкото добре изглежда!
ОтговорИзтриванеОпитайте, Дани, аз харесвам тези аромати и шарана е различен!
ИзтриванеСонче, богата и вкусна плънка си направила! Ние слагаме само лук,орехи и подправки.
ОтговорИзтриванеЧудесно предложение!
Време е да разнообразите:), Тилия!благодаря, че намина!
ИзтриванеНе съм правила до сега пълнен шаран.
ОтговорИзтриванеТвоя изглежда много апетитно, плънката е ароматна и гарантира чудесен вкус!
Поздрави и хубави почивни дни!
Ами то шарана си е класика, поне за България.Време е да направиш!Поздрави!
ИзтриванеСонче,това е и нашата плънка + суха люта чушка.Специалитет е на съпруга ми, роден на 6 декември.Аз първо пробирам стафидите от плънката.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Хехе, ние стрелците явно обичаме такива ароматни комбинации!Ще пробвам и с лютото, че моят съпруг без люто не сяда на масата, дори да е само салата!Хубав уикенд, Вили!
ИзтриванеЕх, колко вкусна и апетитна рибка си приготвила! Сонче, великолепна рецепта! Усмихнат уикенд! :)
ОтговорИзтриванеЧудесен е станал! И аз го пълня, но без стафидите:)Изглежда супер и знам, че е много вкусен!
ОтговорИзтриванеСоня идеална комбинация на плънката,и аз съм стрелец и обичам сладко,солените кисели нещица.Винаги по този начин си правя и аз шарана.Но за коричката от галета сега науавам от теб,така че ще пробвам и аз да го направя по този начин.
ОтговорИзтриванеНикога не е късно човек да опита нещо ново!Радвам се, че ти допада!Хубав празник!
Изтриване