Този сладкиш е не само за заклетите фенове на шоколада.Съчетанието на аромати и вкусове е истинска наслада за всеки!
рецептата е на Йоли
Продукти
форма 26 см - 16 порции
за блата
за шоколадовия мус
за 1 порция 418 Ккал
Приготвяне
за блата
шоколадов мус
рецептата е на Йоли
Продукти
форма 26 см - 16 порции
за блата
- 3 яйца
- 130 г захар
- 70 г брашно
- 25 г шоколадов пудинг ( 1/2 пакетче )
- 2 с.л. какао
- 1/4 ч.л. бакпулвер
- 1 ванилия
- 30 г стопено горещо масло
за шоколадовия мус
- 3 жълтъка
- 60 г захар
- 1 ванилия
- 150 мл прясно мляко
- (100 мл при мен)
500 мл течна сладкарска сметана
- 350 г тъмен шоколад
- 4 зрели круши
- 200 г захар
- 100 мл бяло вино
- 100 мл вода
- сок и кора от 1/2 лмон
- 1 малка пръчка канела
- (1 ч,л.л. на прах)
- 2 зърна кардамон
- 2 зърна карамфил
Приготвяне
- най- напред се приготвят пошираните круши, може от предния ден
- водата, виното, захарта(мед) и подправките се поставят в тенджерка и се завират
- крушите се белят и цели се слагат в течността
- варят се на слаб огън за няколко минути, до омекване (зависи от степента на зрелост)
- оставят се да изстинат в течността и да престоят няколко часа
за блата
- белтъците се разбиват с половината захар
- жълтъците се разбиват много добре с другата част от захарта , на пяна
- към жълтъците се прибавят бавно брашното, бакпулвера, пудинга, какаото и ванилията(на снимката)
- разбърква се добре и към получената смес се добавят разбитите белтъци, като се бърка с шпатула отдолу нагоре до получаване на хомогенна смес
- полученото тесто се изсипва в постлана с хартия за печене форма
- пече се на 180 С за 15-20 минути
- изважда се и се оставя да се охлади
- жълтъците се разбиват на крем със захарта и ванилията
- прибавят се прясното мляко и 100 мл от сметаната и се поставя на слаб огън
- вари се до сгъстяване с непрекъснато бъркане
- към горещия крем се прибавя шоколада, начупен на парчета и се бърка до пълното му разтваряне(снимка)
- останалата сметана се разбива до гъст крем
- прибавя се към охладения шоколадов крем
- блатът се поставя в равна тортена чиния и се стяга с пръстен
- напоява се с прецедения сироп от поширането на крушите
- крушите се разрязват на половина и се почистват от семките
- подреждат се върху блата
- отгоре се изсипва шоколадовия мус и се заглажда
- оставя се в хладилника да стегне за няколко часа, най-добре до другия ден
- тортата се освобождава от пръстена и се украсява
Великолепна торта, истинска наслада за сетивата! Хубава вечер, Сонче! :)
ОтговорИзтриванеРазкош! Изглежда страхотно!
ОтговорИзтриванеСоня, лека вечер!
И аз съм и хвърлила око на тази торта! Чудесно изглежда!
ОтговорИзтриванеОнзи ден се чудех, дали да не я правя, но не ми се рискуваше за пред хора. Вече обаче ще я направя и ще си я хапна сама;))) Изглежда божествено!
ОтговорИзтриванеПрекрасна и елегантна торта!
ОтговорИзтриванеСонче ,чудесно си се справила!
Трудно се устоява на такова сочно и ароматно изкушение!
Поздрави и хубав ден!
Върхът е тортата. Аз съм от начинаещите,малко сложна изглежда,но ще се пробвам тия дни :)Поздравления
ОтговорИзтриванеЕха Сонче, прелестно шоколадово изкушение си направила!
ОтговорИзтриванеМного е красива!
Прегръщам те!
Изглежда неустоимо вкусно!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Благодаря на всички за добрите думи!Хубава неделя!
Изтриване