Продължавам есенната серия с праз! Това е традиционно много вкусно ястие , ако се приготви с шарено свинско месце! Предлагам ви постния му вариант.
Продукти
за 2-3 порции
- 3 стръка праз
- 1 морков
- 2-3 с,л. зехтин(олио)
- 50 мл вино
- 1 ч.ч. ориз
- черен пипер, сол
Приготвяне
- празът се почиства и реже на едро, на полумесци
- морковът се реже на дребно
- 1 с.л. от мазнината се загрява и в нея се запържват съвсем за кратко праза и моркова
- добавя се виното и се задушава под капак до пълното им омекване сн.2
- изважда се и се изсипва в тавичката в която ще се пече сн.3
- загрява се останалата мазнина и в нея се запържва ориза, до побеляване
- изсипва се в тавичката при праза, добавят се 3,5 ч,ч. вода и 1с.л. сол и черен пипер
- пече се 15-20 минути на 200 С сн.4
Много вкусен става ориза в комбинация с праз!
ОтговорИзтриванеЧудесно предложение,Сонче!
Приятна вечер!
Благодаря, Мира!Хубава сряда!
ИзтриванеМорков май не слагам, но пък много го обичам тоз ориз с праз :) Чудно изглежда, Сонче!
ОтговорИзтриванеИ имам няколко стръка праз от най-хубавия в равнината, май ще взема да си направя в събота.
Шарено ми е с морковчето:), Пепи! Даже и грах слагам понякога, но се променя вкуса...лека вечер!
ИзтриванеПрез този сезон това съчетание е супер! Харесвам го точно така - без месо. Но новото за мен е добавката на вино и при първа възможност ще пробвам!
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Аз много често ползвам това задушаване на лук, вместо пържене - омеква, без да поема мазнина, нали все гледаме да е по-здравословно!А пък е и вкусно...Хубав утрешен ден, Тили!
ИзтриванеНаистина празът е страхотен зеленчук, особено с ориз е супер комбинация! Страхотна рецепта, Сонче! И за мен виното е интересна част. Хубава вечер!
ОтговорИзтриванеСтрахотно предложение ми даваш,благодаря,ставам да го приготвя за обяд.
ОтговорИзтриванеХубав ден!
мммм ...обожавам я тази вкусотия ,скоро не съм я приготвяла ,подсети ме.
ОтговорИзтриванеМного апетитни снимки и красиво поднесено.
Прегръщам те Сонче и хубава вечер!