След Свинската пача, ви предлагам друга класика - телешка шкембе чорба.
Пачата обичам и ям, но шкембето е за истински ценители със здрави стомаси!А аз си го имам в къщи.....Главният дегустатор.
Супата е по негова поръчка, че ''не може кулинарен блог без шкембе чорба''!
Продукти
за 4 порции
- 750 г сурово почистено телешко шкембе
- 1 морков
- сол, черемн пипер
- 2 жълтъка
- 150 мл прясно(кисело) мляко
- 1 с.л. брашно
- 1 с.л. масло
- 2 с.л. червен пипер
- сол и 1 глава чесън
Приготвяне
- шкембето се измива и се вари в НЕподсолена вода за около 3 часа
- добавя се сол и 1 морков и 1 глава кромид и се вари още 30 минути
- оставя се да изстине
- отделилата се отгоре замръзнала мазнина се отделя( може да се използва, но е мноого мазно)
- месото се изважда и се реже на дребно
- моркова и кромида се изваждат
- жълтъците се разбиват, към тях се прибавя брашното
- добавя се млякото и се разбърква добре
- супата се кипва и един черпак от нея се смесва с жълтъците и млякото, разбърква се и всичко се изсипва в тенджерата
- маслото се загрява и в него се запържва червеният пипер
- изсипва се в супата
- добавя се черният пипер(смлян) и чесънът, счукан на дребно
- супата се сервира гореща и се предлага с оцет и чесън допълнително
Аз още не съм правила шкембе чорба! :( У дома майсторка е дъщерята и то със свинско шкембе и се научи от свекърва си!
ОтговорИзтриванеСоня, изглежда много апетитно!
Поздрави!
За всичко си има първи път, Тили! И аз не правя много често, но си е хубава чорбата!
ИзтриванеЧесто съм правил шкембе чорба,но сега ще пробвам стриктно Вашата рецепта с телешко,така че на 01.01 след като си е хапнем и ми мине мухмурлука ще Ви призная.....
Изтриване