Добре дошли на Рождения ден на моя блог!
Бързам да ви почерпя със специалния сладкиш, който направих за този ден.
Казва се Бостонски крем пай, но всъщност си е торта с много ванилов крем (пастичера) между две пухкави блатчета и шоколадово покритие(ганаш) .Отдавна му се бях заканила и сега само съжалявам, че не съм го правила по-рано!
Невероятен, пристрастяващ, мек, нежен и много ванилово-шоколадов вкус!
Доста известен сладкиш, който може да се срещне в различни варианти.Включително като поничка...
Счита се, че е създаден от арменско-френски готвач М. Sanzian в Бостън Parker House Hotel през 1856 г.
Бостън крем пай е официален десерт на щата Масачузетс , обявен за такъв през 1996 година.
Рецепти много, аз компилирах. Основен източник тук.
Продукти
за 24 см форма
за блатовете
- 1 ч.ч. захар-180 г
- 1/2 ч.ч. разтопен маргарин
- 2 пакета ванилова захар
- 4 яйца
- 1 с.л. бакпулвер
- 1.5 ч.ч. брашно-180г
- 150 мл прясно мляко с 1с.л. лимонов сок
- 1/2 капсула есенция ром
- щипка сол, ако се ползва безсолно масло
- 6 яйчни жълтъка
- 30 г царевично нишесте (1/2 к.ч.)
- 180 г захар (1 ч.ч.)
- 300 мл прясно мляко
- 50 г масло
- 1 п. ванилена захар +1 капсула есенция ванилия
за шоколадовото покритие
- 150 г шоколад
- 150 мл течна неподсладена сметана
0тделно
- запечени едро счукани орехи
- кокосови стърготини
- фин плодов конфитюр или сироп от сладко (моето е ягодово)
Приготвяне
на блата
- в купа се разбиват маслото, ванилената захар и захарта до пухкав крем
- едно по едно се прибавят яйцата при непрекъснато разбиване
- на части се прибавят сухите съставки (брашно и бакпулвер) и млякото, като се завършва със сухи съставки
- изсипва се в застлана с хартия, намазана с мазнина и посипана с брашно тавичка
- пече се на 175 С за около 35 минути, до суха клечка в средата
- изважда с еи се оставя да изстине напълно
- разрязва се на два блата с голям назъбен нож
- в тенджерка се разбиват леко жълтъците и се смесват с нишестето, захарта и ваниловата захар
- прибавя се млякото и се разбърква много добре
- слага се на не много силен огън и се бърка до сгъстяване, около 8-10 минути
- отдръпва се от котлона и се добавя студеното масло и капсулата ванилия
- разбърква се много добре до получаване на гладък крем
- кремът се прехвърля в купа и се покрива с фолио, което го докосва плътно
- оставя се да изстине напълно
шоколадово покритие(ганаш)
- шоколадът се начупва на парчета и се слага в плоска огнеупорна чиния в микровълновата печка за 2 минути като от време на време се проверява и разбърква
- сметаната се поставя в купа и се загрява за 2 минути на МВ, не трябва да завира!
- следва внимателно смесване на сметаната и шоколада
- шоколадът се прехвърля в по-дълбок съд и в него много бавно при непрекъснато бъркане се изсипва на части сметаната
- бърка се до получаване на гладка смес
сглобяване на тортата
- първият блат се поставя в чиния за торта
- върху него се разпределя цялото количество крем
- поръсва се с орехи
- отгоре се поставя втория блат
- намазва се със сиропа от сладко и се заглажда
- отгоре се изсипва шоколадовия крем
- украсява се с орехи, кокосови стърготини или друго по желание
Ако сте пропуснали, има и месце за почерпка тук!
Да ви е сладко!
Честит Рожден Ден на блога ти, Сонче! Желая ти много вдъхновение, нови читатели и винаги да ни радваш с невероятните си рецепти и хубавите снимки! Сладкишът е невероятен! Комлименти! Усмихнат неделен ден! :)
ОтговорИзтриванеблагодаря ти, Дани!
ИзтриванеЧестито и от мен!
ОтговорИзтриванеУспехи и дълголетие на блога ти!
Благодаря Глокси!
ИзтриванеСонче, честит рожден ден на Бога ти! приготвила си много вкусен и омайващ сладкиш-торта. Това е един от любимите ми кремове и в съчетание с тези блатове е със сигурност неустоим. Комплименти, Соня!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и една прекрасна неделя от мен!
Благодаря, Вени!Твоето внимание ме ласкае!Поздрави!
ИзтриванеЕха, честит празник, Сонче, невероятна почерпка! Тортата е прелест, обожавам такива кремести сладкиши. Още много вкусотийки в блога и такива сладки публикации!:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря Бонбонче!Радвам се, че ме посещаваш!
ИзтриванеЧестит рожден ден на блога ти, Соня!
ОтговорИзтриванеЧудесен избор си направила с тази торта - страхотна е!
И от мен сърдечни поздрави,
още творческо и кулинарно вдъхновение, много публикации и споделени рецепти, Диана
Сърдечно благодаря Дианка!Твоите мили думи ме стоплят!Поздрави и хубава нова седмица!
ИзтриванеСоня,честит празник!Тортата изглежда фантастично и невероятно вкусна! Обичам с много крем! Да си жива и здрава и продължавай с отличните и вкусни предложения!
ОтговорИзтриванеЮлия Кожухарова
Благодаря ти за подкрепата, Юлия!Изпълваш сърцето ми с радост!Поздрави на теб и цялото ти семейство!
ИзтриванеЧестит Рожден Ден, на красивия ти и богат блог, Сонче! Прекрасна тортичка си направила! Нека не стихва твоето сладко хоби и да ни радваш с още мнооого вкусни рецепти!
ОтговорИзтриванеПриятна неделна вечер!
Благодаря ти за милите думи, Ети!Успех и на теб!
ИзтриванеСонче, честит рожден ден на блога ти!
ОтговорИзтриванеЖелая ти много здраве и радост! Да ни радваш и нас с прекрасни рецепти!
Много пътешествия и зареждащи емоции!
Прегръдка!
Ей,забравих да благодаря за вкусната торта-един от любимите ми сладкиши е това!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Бети!Сладкишът е наистина вълшебен и на мен ми става любим!Поздраив!
ИзтриванеЧестит рожден ден на блога ти Сонче!
ОтговорИзтриванеОще дълги години да ни радваш с вкусните си предложения!
Много коментиран да е блога ти и последователи безброй да имаш!
Тортата е невероятна и с този крем и ганаш ,направо неустоима.
Прегръщам те силно!
Сърдечни благодарности, Здравче!Благодаря за поздравленията, за разбирането и подкрепата! Поздрави!
ИзтриванеЧестита блогогодинка, Соня! Прекрасна торта!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за всичко, Траянче!Поздрави!
ИзтриванеСонче, и аз съжалявам в момента , че нямам пред себе си едно такова превъзходно парченце, с което да ти честия празника на местенцето. пожелавам здраве на собственичката му, за да може да ни радва с още много хубави и уханни предложения!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за всичко, Марта!Твоите думи ме стоплят и радват!Поздрави!
ИзтриванеСоня, честито ти блогогодинка на прекрасното ти интернет местенце!
ОтговорИзтриванеНай-искренни пожелания за много почитатели и още повече вдъхновение за да ни радваш с твоите кулинарни творения!
Почерпката е сладка и неустоима и ако имаше сега едничко само парченце за мен, ще сънувам сладки сънища:)*
Благодаря ти, Дани!Хубава седмица ти желая!
ИзтриванеЧестита годинка на блог-а ти,Соня!
ОтговорИзтриванеОще много страхотни рецепти да намерят място тук !
много изкушаващо парченце!
взимам си за кафенцето и бягам!
Прекрасна седмица
Благодаря, Мария!Поздрави!
ИзтриванеЧестит рожден ден на блога!Едно място изпъстрено с хубави рецепти,приготвени с любов!
ОтговорИзтриванеСонче,желая ти нестихващо вдъхновение ,за да продължаваш да ни радваш и за напред!
Тортата е чудесна ,сочна и много апетитна!
Поздрави и хубаво настроение!
Благодаря за хубавите думи, Мира!Сладкишът наистина си го бива, препоръчвам го!Поздрави!
ИзтриванеЧестит ти и от мен :) Много дълголетие на теб, че да ни радваш с интересните си предложения още дъъълги години!
ОтговорИзтриванеП.С. Още съм се заканила на онези карамелизирани ябълки!
Благодаря, Ваклина!
Изтриване