Това е втората рецепта за този невероятно вкусен сладкиш, която ви предлагам в този блог.
Първата може да намерите тук.
И блатовете и кремът са променени.Особено кремът, сега е със сметана, така ми хареса повече.
Продукти
за форма с диаметър 20 см
блатове
- 3 яйца +2 жълтъка
- 1 ч.ч. захар
- 1 ч.ч. брашно
- щипка сол
- 1 п. бакпулвер
- 60 г масло
- 100 мл прясно мляко
- 1 есенция ванилия
- 1/2 есенция ром
- 350 мл прясно мляко
- 2 яйца+ 1 жълтък
- 120 г захар(1/2 ч.ч)
- 40 г нишесте, царевично
- 1 есенция ванилия
- 1/2 есенция ром
- 50 г масло
- 200 мл течна животинска сметана 30% масленост
заливка
- 100 мл сметана
- 150 г шоколад 52 % какао
- 1 бурканче сладко от зрели смокини (200г)
блатове
- яйцата и жълтъка се разбиват със захарта до побеляване
- маслото и млякото се загряват леко, колкото да се разтопи мазнината
- изсипва се към яйцата и се разбърква
- добавят се ароматите
- брашното се пресява и се смесва с бакпулвера и солата
- прибавя се към яйчната смес
- тавичката се застила с хартия за печене, която се намазва с масло
- пече се в предварително загрята на 175 С фурна за около 35 минути, до суха клечка
- изважда се, изчаква се 10 тина минути и се освобождава от формата
- блата се оставя да изстине и след това се разрязва хоризонтално на 2 части с голям назъбен нож
- млякото се загрява на слаб огън до кипене
- яйцата и жълтъка се разбиват с помощта на тел със захарта и нишестето
- изсипва се при млякото и се бърка докато започне да се сгъстява, около 5-6 минути
- прибавят се есенциите и маслото и се оставя да изстива крема, покрит с домакинско фолио
- сметаната се разбива на гъст крем и се примесва с изстиналия яйчен крем(трябва да се получи доста гъст и лепкав крем)
- единият блат се поставя на дъното на тортена чиния и се намазва със сиропа от сладкото
- отгоре се нареждат нарязаните плодове от сладкото
- залива се с крема(целия)
- отгоре се поставя другия блат
- сметаната се загрява в МВ за 30 сек и се добавя начупения шоколад
- бърка се до пълното му разтваряне, получава се гладка лъскава смес
- изсипва се върху сладкиша, на струйка в средата и се оставя да се разтече надолу
- отстрани се украсява по желание с филирани бадеми
Накрая ви насочвам към публикация, в която има малко снимки от град Бостън!
И на мен ми харесва .Само като го гледам и знам че е чудесен.
ОтговорИзтриванеПоздрави,Сонче!
И аз отдавна съм го харесала :)
ОтговорИзтриванеИ е крайно време да го направя като гледам твоите .
Поздрави, Соня и усмихнат ден!
Все се каня да пробвам този крем ,но ти вече ме нави да го направя . Тортата ми напомня на тортата , която аз направих преди време .Прегръдки Иви !!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви , Живе, Дани, Иви! Ами ето, имате си предизвикателство , ще очаквам кой пръв ще направи този десерт! Поздрави!
ИзтриванеСонче, прекрасен е! Няма как да не си опитам едно парченце, просто си го приготвила чудно... :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Още едно предизвикателство! Сонче, чудесен е1
ОтговорИзтриванеЛека вечер!
Пак сочен сладкиш си приготвила,Соня!С пухкави блатове и дебел кремест слой,просто фантазия!Прегръдка и хубав ден!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, Роси, Ина, Гери - сладкишът наистина ми е любим, прилича на еклер, на поничка и много вкусен! Поздрави!
Изтриване