След първите ми френски макарони няколко пъти правя , но не съм публикувала.
Рецептата е същата, само дето сега са цветни макарони и кремчето е друго.
Френските макарони представляват малки изящни сладки, чиито основни съставки са фино смлени бадеми (бадемово брашно), белтъци и пудра захар. Вкусът им е неустоим – хрупкава лека коричка, под която се крие мека вътрешност, с леко дъвчаща текстура, наситен бадемов аромат и нежен крем.
Продукти
за около 20 бр
- 90 г "стари" белтъци
- 115 г бадемово брашно
- 140 г пудра захар
- 70 г кристална захар
за слепване
- 100 мл неподсладена животинска сметана
- желе от вишни
Приготвяне
- Белтъците трябва да са стари, престояли 2 дни в затворен съд в хладилника, но със стайна температура.
- Бадемовото брашно се приготвя от белени бадеми, смлени във блендера заедно със пудрата захар, като задължително се пресява 2-3 пъти за да не останат едри частици.
- Най-напред се разбиват белтъците на сняг.
- Прибавя се постепенно кристалната захар и се разбива до твърда смес.
- На следващия етап се добавя бадемовото брашно, с помощта на шпатула, на части, внимателно, като се бърка отдолу нагоре до получаване на еднородна гладка лъскава смес .
- Разделя се на части и се оцветява .Аз използвах бои на прах и добавих само няколко прашинки.
- Получената смес се поставя в пош и се шприцоват малки кръгчета върху застлана с хартия тава.
- Поша се държи вертикално.*
- Оставят се за 30 минути във фурната с включен вентилатор или на стайна температура за да изпръхнат, образуват отгоре коричка.
- Пекат се на 130 с с вентилатор за около 15 минути.
- Отделят се от хартията и се слепват с приготвения крем.
- Прибират се за 24 часа в затворена кутия в хладилника, там омекват.
- крем
- Сметаната се разбива а пухкав крем и към нея се добавя от желето(сладко) като внимателно с е разбърква.
- Може да се слепят и само със сладко.
*Тук, по всички закони на гадостта, моят пош се пукна и не ме питайте как съм довършвала...Явно, когато най-много се стараеш нещата се развалят!
Прехвърлях в кисенце, импровизирах, мърлях с лъжицата ...но изпекох сладките ! Та затова не са перфектно гладки, но пък си имат големи "полички"
Сонче, как ме подсещаш сега за тази моя мотивация и аз да направя макаронс. Много ги обичам, но така и не мога да се наканя, а при теб изглежда толкова лесно...ииии вкусно :) Поздрави!
ОтговорИзтриванеСоня,то наистина като се старае човек,все нещо ще му тества нервите :) .
ОтговорИзтриванеВажното е,че си ги довършила,я какви са балеринки,че и с толкова наситени одежди!За първи път виждам в толкова свежи багри.
Прегръдка и хубава седмица!
В много приятни и сладки цветове са, вкусът е ясен!
ОтговорИзтриванеХубава вечер!