Много вкусна, лека, нискокалорична и ефектна торта! Може да се консумира студена и е идеална за горещите летни дни, но и на стайна температура е много вкусна. Комбинацията на яйчен крем и плодове е чудесен завършек на една вечеря!
Продукти
за форма с диаметър 26см
16 порции
200 г бишкоти
1 кутия(840 г) ананас шайби*
1 кутия(840 г) ананас кубчета или асорти*
5 жълтъка
200 г захар
500 мл прясно мляко
2 п. желатин - 20 г
1 есенция ванилия
300 г сметана 30% масленост
заливка**
сока на единия компот
1 п. желатин
* може и с други плодове, единият компот при мен бе асорти
** може и без заливката
Калории общо 3810 Ккал
за 1 порция 238 Ккал
Приготвяне
- желатина се накисва в 100 мл студена вода и след като набъбне се затопля за малко на микровълновата
- млякото се загрява до завиране на слаб котлон
- жълтъците се разбиват със захарта и внимателно се прибавят към млякото при непрекъснато разбъркване
- вари се 7-8 минути, прибавя се желатинът и се разбърква добре
- оставя се настрани да застине
- сметаната се разбива до сгъстяване и се прибавя на части към изстиналия яйчен крем
- стените на откопчаваща се тортена форма се покриват отвътре с домакинско фолио(може и да не се използва, но така е по-сигурно , че ще се извади лесно сладкишът)
- бишкотите се потапят в сиропа на единия компот и се подреждат плътно на дъното
- по стените на формата се подреждат половинки от шайбите ананас
- излива се 1/2 от крема и се покрива с парченцата плодове
- отгоре се разстила останалия крем и се подреждат кръгчета ананас като леко се притискат
- сладкиша се оставя на хладно малко да стегне
- приготвяне на заливката - сока на компота се загрява леко, желатина се накисва в 50 мл студена вода, след като набъбне се загрява и се добавя към затопления компот.Изчаква се малко да изстине и много внимателно, с лъжица се полива върху тортата.Не трябва да е много течно, но и преди да започне да се желира.
Сладкишът е готов след като престои поне 3-4 часа на студено.Освобождава се от пръстена и се маха фолиото, ако е използвано.Може да се украси с разбита сметана, но на мен така ми хареса!
Сонче, чудесна торта!
ОтговорИзтриванеАроматна и лека!
Хубав вторник!
благодаря ти , Дани! приятна вечер!
ИзтриванеЗвучи страхотно, Сонче! Представям си колко е ароматна и този крем, толкова нежен... Перфектна е!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден!
наистина беше неочаквано вкусна, Снвжи! А изненадата за мен беше, че след като престоя един ден на топло беше още по-вкусна!Поздрави!
ИзтриванеКрасив и вкусен сладкиш.
ОтговорИзтриванеХубав ден и от мен!
Благодаря ти, Живе!
ИзтриванеОх, каква красота! Прекрасна торта, Соня! У дома много обичаме ананас, така че, обезателно ще я приготвя! Поздрави!
ОтговорИзтриванеблагодаря ти, Люси! Ще чакам да видя твоето изпълнение, ти си винаги перфектна! Поздрав!
ИзтриванеСонче, чудесна е! Запазвим си я за лятото - ще е конкуренция на жаркото слънце тогава. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Да, за лятото ще добра, студена, но и сега си беше ОК! Поздрави, Гери!
ИзтриванеСоня,в моята кръвна група е и тази твоя торта!У дома би се изяла светкавично,много по наш вкус е!Страхотно свежа,креместа и красива е!Прекрасен ден!
ОтговорИзтриванеМда, Роси, вкусовете ни съвпадат! За мен ананаса е любим плод, но и с други ще е хубаво! Поздрави!
ИзтриванеЗдравейте, тортата изглежда божествено и смятам да я приготвя много скоро - по повод - искам да попитам само сметаната каква е - течна обикновена или подсладена сладкарска?
ОтговорИзтриванеБлагодаря Ви!
Дида
Здравейте, Дида, добре дошла! Сметаната, която ползвам е винаги животинска течна, неподсладена, обикновено Пилос от Лидъл.Радвам се, че рецептата вие харесала и ви желая успех! Ако имате други въпроси, моля питайте! Поздрави!
ИзтриванеБлагодаря :) ще споделя какво се е получило :)
ИзтриванеДида
Тортата много ми хареса, както визуално така и на вкус. Чудесна торта за посрещане на празници ,а също и за похапване ежедневно!
ОтговорИзтриване