Ястието е популярно с телешко месо, но аз го видях при Джейми Оливър с пуешко и реших да пробвам с пилешко. За историята на този известен английски деликатес може да прочетете тук.
Телешко Уелингтън е традиционна англиийска рецепта за приготвяне на телешко филе. Покрива се с пастет и специална паста от сотирани гъби, два вида лук и билки. След това всичко се завива грижливо в бутер тесто и се пече.
Продукти
за 2 порции
- 200 г бутер тесто
- 1 пилешко филе "пепруда "(300-400г)
- 2 с.л. гъсто боровинково сладко
- 3-4 резена пушен бекон
- 150 г гъби
- 1 с.л. масло
- стръкче розмарин
- 50 мл гъбен бульон(топла вода)
Приготвяне
- Пилешкото филе се разрязва с нож и се изтънява. Начуква се леко през фолио и се разстила,
- поръсва се с черен пипер, зехтин и малко мащерка .
- Боровинковото сладко се намазва върху цялото месо и внимателно се завива на руло.
- Пилешкото руло се поръсва със зехтин, поставя се в намазана с масло тавичка и се пече на 200 С за около 15-20 минути
- Пушения бекон се запържва леко в тиган и се изважда.
- В същата мазнина се слага розмарина, само за 30 сек., добавя се масло, след това нарязаните гъби и бульона и се готви до омекване на гъбите.
- Овкусява се със сол и черен пипер,
- изчаква се гъбите да се охладят и се смилат с блендер или се пасират с пасатор .
- Масленото тесто се разстила върху хартия за печене и се изтънява с точилка.
- Разрязва се на 2 части,
- едната част от тестото се намазва с част от гъбения пастет според големината на пилешкото руло.
- Изпеченото руло се поставя върху гъбения пастет и се покрива и отгоре с пастет сн.1
- Следва запържения бекон, пилешкото се увива в него.
- Накрая всичко се покрива с втората част от тестото, притиска се отстрани за да се залепи сн.2
- Трябва да има свободно тесто около 1,5 см отстрани за да се оформи нещо като борд.
- Намазва се с разбит жълтък и се пече на 180 С за около 50-60 минути
Сонче, много изкушаващо!
ОтговорИзтриванеЛека вечер!
Благодаря ти, Ина! Поздрави!
ИзтриванеСоня, много ми хареса твоето предложение :)
ОтговорИзтриванеОсобено за гъбения пастет.
Ще го опитам на всяка цена!
Правила съм оригинала с телешко и пастет, но не бях във възторг!
Хубав вторник :)
Дани, на нас ни допадат сладко-солените комбинации и този вариант ни хареса! Може да пробваш, ще се радвам да споделиш! Поздрави!
ИзтриванеНикога не съм правила нито телешкия Уелингтън,нито с друго месо,но с пилешкото много ми допада и на мен,Соня!Със сладкото и пастета си направила прекрасна комбинация!Пожелавам ползотворен вторник!
ОтговорИзтриванеИ на мен ми беше първи опит Роси, затова споделям! Хареса ми при Лорейн, тя го прави с телешко, индивидуално, всяко увито в тестото, но при Джеими ми се видя по-лесно. Много са важни подправките. Ще ми бъде интересно да го видя в твое изпълнение! Поздрави!
Изтриване