Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

понеделник, 20 януари 2014 г.

Пилешко филе в бутер тесто -"Уелингтън"


Ястието е популярно с телешко месо, но аз го видях при Джейми Оливър с пуешко и реших да пробвам с пилешко. За историята на този известен английски деликатес може да прочетете тук.
Телешко Уелингтън е традиционна англиийска рецепта за приготвяне на телешко филе. Покрива се с пастет и специална паста от сотирани гъби, два вида лук и билки. След това всичко се завива грижливо в бутер тесто и се пече.

Продукти
за 2 порции

  • 200 г бутер тесто
  • 1 пилешко филе "пепруда "(300-400г)
  • 2 с.л. гъсто боровинково сладко
  • 3-4 резена пушен бекон
  • 150 г гъби
  • 1 с.л. масло
  • стръкче розмарин
  • 50 мл гъбен бульон(топла вода)

 Приготвяне
  • Пилешкото филе се разрязва с нож и се изтънява. Начуква се  леко  през фолио и се разстила,
  • поръсва се с черен пипер, зехтин и малко мащерка .
  • Боровинковото сладко се намазва върху цялото месо  и внимателно се завива на руло.
  • Пилешкото руло се поръсва със зехтин, поставя се в намазана с масло тавичка и се пече на 200 С за около 15-20 минути
  • Пушения бекон се запържва леко в тиган  и се изважда.
  • В същата мазнина се слага розмарина, само за 30 сек., добавя се масло, след това  нарязаните гъби и бульона и се готви до омекване на гъбите.
  • Овкусява се  със сол и черен пипер,
  • изчаква се гъбите да се охладят и се смилат с блендер или се пасират с пасатор .
  • Масленото тесто се разстила върху хартия за печене и се изтънява с точилка.
  • Разрязва се на 2 части,
  • едната част от тестото се намазва с част от гъбения пастет според големината на пилешкото руло.
  • Изпеченото руло се поставя върху гъбения пастет и се покрива и отгоре с пастет сн.1
  • Следва запържения бекон, пилешкото се увива в него.
  • Накрая всичко се покрива с втората част от тестото, притиска се отстрани за да се залепи сн.2
  • Трябва да има свободно тесто около 1,5 см отстрани за да се оформи нещо като борд.
  • Намазва се с разбит жълтък и се пече на 180 С за около 50-60 минути
След като изстине малко, се разрязва и се сервира със сос.



6 коментара:

  1. Сонче, много изкушаващо!
    Лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Соня, много ми хареса твоето предложение :)
    Особено за гъбения пастет.
    Ще го опитам на всяка цена!
    Правила съм оригинала с телешко и пастет, но не бях във възторг!
    Хубав вторник :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, на нас ни допадат сладко-солените комбинации и този вариант ни хареса! Може да пробваш, ще се радвам да споделиш! Поздрави!

      Изтриване
  3. Никога не съм правила нито телешкия Уелингтън,нито с друго месо,но с пилешкото много ми допада и на мен,Соня!Със сладкото и пастета си направила прекрасна комбинация!Пожелавам ползотворен вторник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на мен ми беше първи опит Роси, затова споделям! Хареса ми при Лорейн, тя го прави с телешко, индивидуално, всяко увито в тестото, но при Джеими ми се видя по-лесно. Много са важни подправките. Ще ми бъде интересно да го видя в твое изпълнение! Поздрави!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow