Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

неделя, 10 февруари 2013 г.

Кекс със сметана




Има и други рецепти за кекс  и Празничен кекс  в блога ми, но този беше изключително успешен, а снимките му много коментирани във фейсбук.



Добавям и тази рецепта.

Продукти
формата е диаметър 20 см и височина 10 см
чашата е 200  мл  

  • 4 яйца, 
  • 1,5 ч.ч. захар,
  •  ванилия, 
  • 1/2 ч.ч. олио, 
  • 1 ч.ч. квасена сметана, 
  • 1с.л.лимонова кора, 
  • 1 с.л. портокалова кора, 
  • 3 с.л. порт.сок, 
  • 2,5 ч.ч. брашно, 
  • 1 п.бакпулвер, 
  • 1 к.ч.стафиди,
  • 1 к.ч. счукани орехи, 
  • 2 с.л. какао и 1/2 ч.ч. прясно мляко за оцветяване 

заливка  

  • 100 г шоколад  
  •  50 мл течна сметана



 Приготвяне


  • яйцата се разбиват със захарта на пяна
  • прибавят се олиото, квасената сметана и се разбива
  • добавят се ванилията,  цитрусовите кори(настъргани), портокаловия сок и се разбърква
  • прибавят се пресятото брашно и бакпулверът
  • формата се намазва с олио и се посипва с брашно
  • кексовата смес се изсипва във формата като се запазва около 1 каф. чаша
  • в остатъка от кексовото тесто се добаят какаото и прясното мляко и се разбива много добре
  • изсипва се върху жълтото тесто
  • отгоре се разпределят стафидите и ядките
  • с лъжица се правят кръгообразни движения, чрез които се размесват тъмната и светлата част от тестото, так че да се образуват шарки
  • пече се предварително загрята фурна на 180 С за около 45-50 минути
  • за заливката сметаната се загрява и към нея се добавя начупения шоколад, разбърква се до получаване на еднородна смес




7 коментара:

  1. Много обичам кекс, ама си го ям сама после- децата не обичали , а половинът дебелеел;( Затова, Сонче, ще гледам тук и ще преглъщам;)Прекрасен е!

    ОтговорИзтриване
  2. Той се заслужава коментарите! Много ароматен и вкусен!
    Поздрави и приятна нощ!

    ОтговорИзтриване
  3. Много апетитно изглежда ,Соня:)))) Ще го направя тези дни,но за децата,аз само ще го опитам,че килцата се качват много лесно;Поздрави:))))))

    ОтговорИзтриване
  4. Наистина изглежда страхотно, Соня -
    много обичам кекс и твоят вариант ми допада.
    Благодаря за споделената идея,
    успешна и усмихната нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Много вкусен изглежда кекса.Като цяло поздравления за всички рецепти.Има много ценни,които с удоволствие да се опитаме да направим :).

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви, че сте наминали тук!Винаги сте добре дошли, Снимки!

      Изтриване
  6. Благодаря ви момичета, кексът си е класика, която не умира!Поздрави
    Марта,
    Тилиа,
    Маруся,
    Диана!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow