Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

понеделник, 25 февруари 2013 г.

Запеканка от спанак и тиквички с извара и яйца(гратен)



Огретен (гратен, гретен) – всяко ястие, залято или покрито отгоре със сирене(мляко или сметана) или галета, смесени с бучки масло и приготвено във фурна или под грил. Термина "au gratin" или "gratinée" (откъдето идва и българското огретен) е за всички ястия, приготвени по този начин. Огретенът се приготвя в специални кръгли или овални огнеупорни съдове, наричани gratin.
На български ЗАПЕКАНКА.

По-стари публикации със запеканки тук и тук.

Продукти 
за 8 порции
тавичка 28 см


  • 500 г спанак
  • 1 глава стар лук
  • 3 скилидки чесън
  • 2 с .л. масло(зехтин)
  • 200 г тиквички
  • 200 г извара
  • 60 г пушено сирене
  • 300 мл прясно мляко
  • 200 мл готв. сметана
  • 5-6 яйца според големината
  • 3 с.л. грис (брашно)
  • сол, индийско орехче, черен пипер
  • 3-4 бр.червени печени чушки
  • масло за намазване
  • 50 г сирене чедър 

добра добавка са гъбите

Приготвяне

  • маслото се загрява и в него се задушават лука и чесъна до омекване
  • прибавя се нарязани на ивички спанак и се готви за 2-3 минути
  • в дълбок съд се смесват изварата, разбитите яйца, млякото, сметаната, гриса и подправките
  • тиквичките се настъргват на ренде и се добавят към млечната смес
  • накрая се добавя и спанака .Всичко се разбърква
  • тавичката се намазва с масло и поръсва много леко с грис
  • нарязаните печени чушки се подреждат на дъното
  • изсипва се приготвената млечно-зеленчукова смес
  • отгоре се нареждат парченца от пушеното сирене
  • пече се на 200 С за около 30-40 минути(издува се , ври и започва да се отделя от стените)
  • изважда се и отгоре се подреждат парчета чедър или се настъргва (може и друго сирене)
  • връща се във фурната и се запича до получаване на коричка, за около 10 минути



9 коментара:

  1. Соня, със сигурност ще ни хареса!
    Обичам комбинации със спанак !
    А и приготвено като гратен, е неустоимо вкусно!
    Благодаря за споделеното!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Звучи много апетитно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Сонче, обичам много гратени. А твоят е толкова пролетен!Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотна запеканка гратен! Направо си ухае на пролет тук. Много вкусно предложени, Сонче!

    ОтговорИзтриване
  5. Сонче,и на мен ми хареса .Чуден е!

    ОтговорИзтриване
  6. Много вкусно изглежда, Сонче! Със сигурност ще ми хареса! :)
    Поздрави и усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Правила съм нещо приблизително по рецепта на Танита е беше адски вкусно,а ти и спанак си съчетала и със сигурност е бил разкошен гратен!Много ми харесва!Сърдечен поздрав! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Много харесвам такива запеканки, с различни комбинации, а пък тази коричка отгоре е неустоима! Просто не може да не е вкусно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря на всички за хубавите отзиви.Наистина е вкусно! Правих и комбинация на броколи с карфиол, беше още по-вкусно.Тези дни ще я сложа.Поздрави, Ина, Роси, Дани, Живе, Катя, Ани, Лучия, Дани и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow