Едно от най-популярните ястия в нашата кухня.
И разбира се с най-различни рецепти.
Споделям как го приготвям аз. Количествата са съвсем ориентировъчни.Признавам си,че не са точно измерени.
Продукти
за 6 порции
- 800 г телешко месо без кост
- 1,5 кг картофи
- 4-5 с.л. масло
- 2 глави лук
- 1 морков
- 3 скилидки чесън
- 1 малка чушка
- стрък целина
- джинджифил( 1/2 ч.л. или 1см настърган корен)
- 1 с.л.сол
- черен пипер
- 1 с.л. червен пипер
- 3-4 с.л. доматено пюре
- босилек или чубрица
Приготвяне
- вече съм споменавала, че не може да се разчита на качеството на телешкото месо. Заради това най-напред сварявам месото, цялото парче, до готовност.В подсолена вода , за около час, и повече, ако е необходимо.
- в отделен съд се загрява мазнината и в нея се задушават за много кратко, за 3-4 минути чесъна, стария лук, моркова, целината и чушката .Всичко нарязано на дребно.
- добавя се джинджифил и червения пипер
- Залива се с малко от бульона, така че само да се покрият зеленчуците и задушаването продължава на слаб огън до пълно омекване на зеленчуците.
- картофите се белят и нарязват на едри кубчета и се добавят в тенджерата
- залива се още малко бульон, но само, колкото едва да ги облее
- вари се 10 минути и се добавя доматеното пюре(или домати от консерва 1 ч.ч.)
- вари се на слаб огън още 5-6 минути.Сосът трябва да е гъст, а картофите добре сварени
- наръсва се с магданоз, босилек или чубрица
Популярно, защото е много вкусно!
ОтговорИзтриванеСонче, много апетитно си го поднесла!
Поздрави!
Традиционно и вкусно Сонче:)Отлично си се справила!
ОтговорИзтриванеТова е любимото ястие на децата, със телешко и свинско, но мама го приготвя, аз не мога така. Страхотно е Сонче! Много вкусно!
ОтговорИзтриванеne razbrah,kakuv bulion?
ОтговорИзтриванебульонът е течността(водата) в която е варено месото
Изтриванеblagodarq :-)
ОтговорИзтриванеА кога се прибавя месото към зеленчуците?
ОтговорИзтриванеЗддравейте, извинявам се за закъснението, но в момента съм извън България. Свареното месо се прибавя заедно с картофите. Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата, получи се много вкусна гозба!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Гергана! Радвам се, че ястието виме допаднало! Поздрави!
ИзтриванеBaba, mama go naprave tova.mnogo hobovo.NIKI
ОтговорИзтриванеА вместо да варим месото предварително, става ли да го запържим леко?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, както съм споменала по-горе, много зависи от телешкото.Ако сте сигурни че е от младо животно, може и да го запържите и да го варите със зеленчуците, но все пак това месо изисква продължително варене!Затова препоръчвам сваряването му до готовност предварително.Поздрави и да ви е сладко!
ИзтриванеБлагодаря за отговора! Месото е от младо животно, купувам ги от човек, които гледа на село, та затова попитах :)) Искам да стане крехко месото (до колкото е възможно, щом говорим за телешно), но ще следвам напълно вашите инструкции.
ИзтриванеВ отговор на въпрос дали може ястието да се приготви в гювеч - да.Но месото трябва да се пече отделно предварително.Иначе картофите ще станат на каша. Ето по тази рецепта. http://mysweethobby.blogspot.com/2013/06/blog-post_29.html.
ОтговорИзтриванеПоздрави и да ви е сладко.