Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

сряда, 13 февруари 2013 г.

Лек млечен десерт - крем терин с горски плодове



Предлагам ви нещо много лесно и вкусно.Бързо се приготвя, но трябва да престои.Няма печене :)
Става за утрешния ден, ако все още не сте направили нещо специално за празника :).Може да използвате ягоди, ако това са предпочитаните от вас плодове.


Идеята за този десерт дойде от едни горски плодчета, които набрах на Бетоловото, а не знам точно какво са.Най-вероятно е някакв червен касис.Замразих ги и сега исках да ги оползотворя някак си.


Нправих малко сладко от тях и исках да го използвам за приготвения вече крем, но опитвайки го се разколебах - имаше много специфичен вкус и аромат.Стана много красиво сладко, но....



Не знаех как ще реагира Главният дегустатор и замених  плодовете.
На другия ден се оказа, че сладкото от тези червени плодчета беше одобрено и от мен и от Главният дегустатор, но десерт с тези плодове ще показвам по-нататък.
Крема вече беше приготвен със смес от замразени горски плодове и домашно сладко от черни боровинки.
ето каква е рецептата
Продукти
за продълговата кексова форма с обем 1.250 л

за плодовата смес

  • 100 г замразени горски плодове
  • 100 г сладко от боровинки
  • 1 ч.л. лимонов сок
  • 1 ч.л. желатин

за крема

  • 3 яйчни жълтъка*
  • 3 с.л. с купка брашно*
  • 100 г захар
  • 600 мл прясно мляко
  • 1 пръчка бурбонска ванилия-вътрешността
  • 1 пак. желатин - 10 г
  • 3 яйчни белтъка
  • 300 г квасена сметана
  • 30 г кокосови стърготини
  • няколко малки бисквитки
  • 6 бр. бисквити закуска**

* вместо да варите яйчен крем може да използвате готов пудинг, който аз не предпочитам
** може да се използват бишкоти

 Калории - общо за 8 порции 2539 Ккал
за 1 порция 317 Ккал

 Приготвяне



  • замразените плодове се с месват със сладкото и се загряват
  • желатинът се залива с 1-2 с.л. вода до набъбване и след това се прибавя към горещата плодова смес, заедно с лимоновия сок (моето сладко от боривинки е доста захарно и затова не добавях никаква захар)
  • за крема
  • жълтъците се смесват със захарта и брашното в тенджерка, добавя се прясното мляко и се поставя на слаб огън





  • вари се до сгъстяване с непрекъснато разбъркване - 5-8 минути.Ако се получат бучки, използвайте тел , миксер или пасатор за разбиване.
  • добавят се ванилията и набъбналия предварително желатин
  • кремът се охлажда
  • сметаната се разбива леко и се добавя към охладения крем
  • белтъците се разбиват на сняг с няколко капки лимонов сок и внимателно, с помощта на шпатула се прибавят към крема



  • формата се застила с фолио за свежо съхранение, да обхване и стените
  • изсипва се половината от крема
  • изчаква се да се стегне, в хладилник 30 минути, и отгоре се подреждат малки бисквитки
  • върху бисквитките се изсипва плодовата смес( оставя се 1-2 с.л. за сервиране)
  • върху плодовата смес се изсипва останалата част от крема, предварително се добавят кокосовите стърготини

(ако искате да се получи този цветен ефект , който е на моите снимки, не трябва да се изчаква за плодовата смес да се стегне, но ако искате плодовият слой да е плътен и открояващ се, ще трябва отново да се изчака в хладилник за да се стегне преди да се сложи втората част от крема)

  • отгоре се подреждат големите бисквити "Закуска"
  • оставя с ев хладилник за поне 4-5 часа или за следващия ден
  • покрива се с чинията, в която ще се сервира и се обръща с рязко движение
  • формата се изважда нагоре и фолиото се отстранява внимателно
  • залива се с притоплената предварително запазена плодова смес



22 коментара:

  1. Сонче, изглежда велика вкусотия , че и лесно за приготвяне, може да се направи и с други плодове:)
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Обичам този вид десерти,а твоят е перфектно изглеждащ,а съм сигурна и прекрасен на вкус,Сонче!

    ОтговорИзтриване
  3. Великолепно изглежда, Сонче! Такива десерти са ми много на сърце. Впечатлих се също така и от чепките касис... много, бе :))
    Хубава сряда :)

    ОтговорИзтриване
  4. Сонче, истинска наслада е този сладкиш! И плодчетата ме изкушиха:)

    ОтговорИзтриване
  5. Сонче, страхотно е това десертче и така да обичам горски плодове. Поздрави

    ОтговорИзтриване
  6. страхотно изглежда,ще го пробвам :)

    ОтговорИзтриване
  7. Десертите ти,Соня,все в любимата ми гама напоследък-с много крем!Страхотен е и този,а тези плодчета чудесно се вписват!Отдавна не съм приготвяла и аз подобен терин,комай все за лятото съм ги оставяла в комбинация с пресни плодове,а ето че и в зимен вариант със сладко е чудесен избор!Хубав утрешен празник! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Сонче, разкошен терин!

    ОтговорИзтриване
  9. Определено ще пробвам!Много ми хареса идеята!Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  10. Прекрасно е десертчето! Лекичко и вкусничко! Аз бих го пробвала с малини и боровинки.

    ОтговорИзтриване
  11. Разкошен десерт, Сонче! Ще си навлечеш неканени гости (както ми се отваря път през Благоевград) :))). Много ми хареса рецептата! Черния касис го обичам (макар и той да има специфичен вкус), но червен не съм опитвала под никаква форма. Ще чакам с интерес сладкото ти предложение с червените плодчета :) Хубава вечер и красив утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  12. Сонче, невероятен десерт! Вкусен и красив!
    А плодчетата ми приличат на френско грозде - така го наричаме тук. Имахме някога в градината 2 -3 храста и аз го обожавах!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  13. Тъкмо щях да питам къде ги намери тези грейнали плодове, а те били замразени :) Ще чакам да ги оползотвориш! А теринът е чуден Поздрав!

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря ви за интереса към моя експеримент с горските плодове :)
    Желая на всички ви хубав празник с любимите хора, независимо от това какво ще празнувате, но ви ги препоръчвам заедно - Любов и Вино!

    ОтговорИзтриване
  15. Няма да гледам повече, защото ще взема да запретна ръкави, а все пак минава полунощ и утре съм на работа;) Прекрасно е, Сонче! Леко и свежо!

    ОтговорИзтриване
  16. Много обичам нежни кремове, особено оформени по този начин -
    страхотно предложение за празника, Соня!
    Изглежда много фин и ароматен - поздравления!
    Хубав, усмихнат и щастлив ден, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за милите думи , Дианка!Наистина се получи добре, въпреки, че беше малко в стил "какво има в хладилника":)!Хубава вечер на теб!

      Изтриване
  17. Соня, обожавам такива кремове! Предсатвям си страхотния вкус-фин, ароматен, гладък, а оформлението много ми допадна. Все едно отгоре си наредила тъмно лилави теменуги.
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Бети!Аз се чудех на какво ми прилича, мислех си за цветя, а то били лилави теменуги, наистина стана случайно, но е красиво!Поздрави!

      Изтриване
  18. Ирина Христова18 февруари 2013 г. в 11:53

    Десертът е страхотен, не само че изглежда добре, а и се получи много вкусен! Благодаря за идеята, за точните насоки и изобщо за положения труд! Блогът е супер, Соня!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за доверието и милите думи, Ирина!Много ме зарадва, че десертът ви е харесал и че сподели! Поздрави!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow