Това е питката, която направих за Благовещение.
Продукти
за тава 26 см
порции - 10
тесто
- 500 г брашно
- 200 мл прясно мляко
- 2 яйца + 1 белтък
- 7 г суха мая
- 1 с.л. захар
- 1ч.л. сол
- 1с.л. лимонов сок (оцет)
- 2 с.л. зехтин
- 1ч.ч.настърган кашкавал
пълнеж
- 100 г масло
- 100 г сирене
- 100 г кашкавал Килокалории общо 3966 Ккал
за намазване Протеини 155 г
- 1 жълтък Въглехидрати 389 г
- 2 с.л.пр.мляко Животински мазнини 173 г сусам Растителни мазнини 25 г
Приготвяне
- маята се разтваря в затопленото мляко заедно със захарта и малко брашно и се оставя на топло да втаса
- брашното се пресява и се смесва със солта
- яйцата се разбиват и към тях се прибавят останалото топло мляко, кипналата мая , лимоновия сок и мазнината( 2 с.л.)
- прави се кладенче от брашното и се изсипва течността
- замесва се меко тесто
- прибавя се настъргания кашкавал и се размесва докато се разпредели равномерно
- тестото се поставя в намаслена купа, покрито с кърпа, на топло да втасва до удвояване на обема
- втасалото тесто се изважда на набрашнен плот и се разделя на 2 равни части
- всяка от двете части се разделя още на 3 или 4 топки
- разточват се кори, които се мажат с разтопеното масло и се слагат една върху друга по 3 или 4
- вурху последната кора се наръсва с кашкавал и сирене
- навива се на руло и леко се разтегля
- рулата се нарязват всяко на 10 части, по 8 триъгълника, а крайщата се отделят
- получените 4 розички от крайщата на рулата се поставят в средата на тавата за печене
- след това се редят 8 от триъгълните части с отреза нагоре( охлювидната част е отгоре)
- накрая, от най-външната страна се редят 8 триъгълника
- питката се оставя да втасва на топло до удвояване
- намазва се с жълтъка, разбит с прясно мляко и се поръсва със семена
- пече се на 185 С за 25 - 30 минути
- изважда се , напръсква се с вода и се покрива с кърпа
- (може да се намаже с масло, ако няма семена)
Много празнична, красива и апетитна пита си направила, Соня!
ОтговорИзтриванеЧудесна рецепта,
изглежда страхотно, за вкуса -предполагам!
Сърдечни поздрави и хубава нова седмица, Диана
Чудесно, Сонче!
ОтговорИзтриванеТака хубаво си я навила, може ли парченце;)?
Соня, прекрасна питка! Пухкава, златиста и изкушаваща :) А за вкусът съм убедена, че е много вкусна! Поздрави!
ОтговорИзтриванеСонче, такава привлекателна пита скоро не бях виждала .Много е хубава и пухкава браво майсторче си голямо.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Сонче, много празнична и пролетна питка! Голяма красавица! Там, под Мечо как си я разчупила, толкова е апетитна... Комплименти!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви , Дианка, Мъхче, Габи, зиче, Кенди, много сте мили !Желая ви хубави дни!
ОтговорИзтриванеМммм,какво великолепие!Красива,уханна,със сиренце и кашкавал и толкова пухкава!Поздравления,Сонче!
ОтговорИзтриванеАма как майсторски си я спретнала само?Божествена е станала Сонче!
ОтговорИзтриване