Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

понеделник, 26 март 2012 г.

Празнична питка (пита)



 
Това е питката, която направих за Благовещение.

Продукти 

 за тава 26 см
порции - 10

тесто
  • 500 г брашно
  • 200 мл прясно мляко
  • 2 яйца + 1 белтък
  • 7 г суха мая
  • 1 с.л. захар
  • 1ч.л. сол
  • 1с.л. лимонов сок (оцет)
  • 2 с.л. зехтин
  • 1ч.ч.настърган кашкавал
пълнеж
  • 100 г масло
  • 100 г сирене
  • 100 г кашкавал                                              Килокалории общо 3966 Ккал
                                                                                   Калций 1723 мг
за намазване                                                             Протеини 155 г                
  • 1 жълтък                                                          Въглехидрати 389 г
  • 2 с.л.пр.мляко                                                 Животински мазнини 173 г            сусам                                                                Растителни мазнини 25 г
                                                                                   за 1 порция - 397 Ккал

 Приготвяне


  • маята се разтваря в затопленото мляко заедно със захарта и малко брашно и се оставя на топло да втаса
  • брашното се пресява и се смесва със солта
  • яйцата се разбиват и към тях се прибавят  останалото топло мляко, кипналата мая , лимоновия сок и мазнината( 2 с.л.)
  • прави се кладенче от брашното и се изсипва течността
  • замесва се меко тесто
( аз слагам всичко в миксера и го пускам да върти за 5 минути, после проверявам и и пускам за още 4-5 минути)
  •  прибавя се настъргания кашкавал и се размесва докато се разпредели равномерно
  • тестото се поставя в намаслена купа, покрито с кърпа, на топло да втасва до удвояване на обема
  • втасалото тесто се изважда на набрашнен плот и се разделя на 2 равни части
(получава се около 1 кг сурово тесто)
  • всяка от двете части се разделя още на 3 или 4 топки
  • разточват се кори, които се мажат с разтопеното масло и се слагат една върху друга по 3 или 4
  • вурху последната кора се наръсва с кашкавал и сирене
  • навива се на руло и леко се разтегля
( получават се 2 рула с 3 или 4 пласта, според това колко кори са разточени)
  • рулата се нарязват всяко на 10 части, по 8 триъгълника,  а крайщата се отделят
  • получените 4 розички от крайщата на рулата се поставят в средата на тавата за печене
  • след това се редят 8  от триъгълните части с отреза нагоре( охлювидната част е отгоре)
  • накрая,  от най-външната страна се редят 8 триъгълника
  • питката се оставя да втасва на топло до удвояване
( във фурна , заграята на 50 С отнема около 30 минути)
  • намазва се с жълтъка, разбит с прясно мляко и се поръсва със семена
  • пече се на 185 С за 25 - 30 минути
  • изважда се , напръсква се с вода и се покрива с кърпа
  • (може да се намаже с масло, ако няма семена)

8 коментара:

  1. Много празнична, красива и апетитна пита си направила, Соня!
    Чудесна рецепта,
    изглежда страхотно, за вкуса -предполагам!
    Сърдечни поздрави и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесно, Сонче!
    Така хубаво си я навила, може ли парченце;)?

    ОтговорИзтриване
  3. Соня, прекрасна питка! Пухкава, златиста и изкушаваща :) А за вкусът съм убедена, че е много вкусна! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Сонче, такава привлекателна пита скоро не бях виждала .Много е хубава и пухкава браво майсторче си голямо.
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Сонче, много празнична и пролетна питка! Голяма красавица! Там, под Мечо как си я разчупила, толкова е апетитна... Комплименти!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ви , Дианка, Мъхче, Габи, зиче, Кенди, много сте мили !Желая ви хубави дни!

    ОтговорИзтриване
  7. Мммм,какво великолепие!Красива,уханна,със сиренце и кашкавал и толкова пухкава!Поздравления,Сонче!

    ОтговорИзтриване
  8. Ама как майсторски си я спретнала само?Божествена е станала Сонче!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow