Ще започна с това , че много обичам козунак.Не съм правила до сега заради месенето.Но, откакто си купих за Коледа големия миксер, който меси сам, чаках с нетърпение момента, в който ще направя Козунак.
Направих, и не само един, а даже и малки козуначета и беше ароматно, вкусно, добре изпечено и на конци! Какво друго може да искаш от един Козунак?!За малките козуначета идеята е на Зори, за което много й благодаря!
Споделям моя опит за да кажа, на тези които не са опитвали, опитайте да направите домашен козунак, не е толкова трудно, ако имате някаква машина(хлебопекарна или миксер) за месенето.
Аз го разделих на 2 равни части( беше 1 кг тесто) и едната беше за по-големия козунак, а другата разделих на 6 части.
Частта, определена за цял козунак разделих на 3 , направих 3 фитила и ги сплетох.Поставих в силиконова форма за кекс - 22 см.
Всяка от останалите части разтеглих на фитил и вързах на възел.Поставих в намаслени и набрашнени формички за крем карамел.
Така приготвеният в съд(ове) за печене козунак се оставя покрит да втасва на топло за поне 30 минути.
Намазва се с разбитият с малко олио и ч лъжица мляко жълтък и се посипва със захар и бадеми.
Пече се на 180 С с вентилатор за 20-25 минути.Малките се изпичат малко по-бързо.
още снимки
Направих, и не само един, а даже и малки козуначета и беше ароматно, вкусно, добре изпечено и на конци! Какво друго може да искаш от един Козунак?!За малките козуначета идеята е на Зори, за което много й благодаря!
Споделям моя опит за да кажа, на тези които не са опитвали, опитайте да направите домашен козунак, не е толкова трудно, ако имате някаква машина(хлебопекарна или миксер) за месенето.
Продукти
за 6 малки и един голям(22 см)- 400 г брашно
- 7 г суха мая
- 120 мл прясно мляко
- 120 г захар
- 50 мл олио
- 30 г масло
- 1 с.л. кисело мляко
- 2 яйца, единият жълтък е за намазване
- лимонова кора на 1 лимон
- ванилия 1 капсула
- 1с.л. коняк
- 1/3 капсула ромова есенция
- 1/4 ч.л. сол
- 50 г стафиди
- мазнина за оформяне
- захар за поръсване
- бадеми за поръсване
общо 3095 Ккал
на 1 порция
при 24 - 120 Ккал
Приготвяне
- маята се разтваря в топлото мляко
- добавя се 1 с.л. захар и 1/2 ч.ч. от определеното брашно
- оставя се да втаса на топло докато ''шупне'' - 15-20 мин.
- стафидите се накисват в топла вода
- яйцата се разбиват със захарта до пълното й разтваряне
- прибавят се ванилята, настърганата на фино ренде лимонова кора, коняка, ромовата есенция, солта, киселото мляко - разбърква се и се смесва с набъбналия квас(сместа с маята)
- прибавя се брашното и се оставя на машината да го омеси
- получава се много меко тесто, което се поставя в намаслена купа, покрито с кърпа , да втасва
- втасва на топло до удвояване на обема, токова колкото е необходимо
- премесва се и се добавя олиото и разтопеното масло
- омесва се добре
- стафидите се отцеждат и се наръсват с малко брашно, слагат се в тестото
Аз го разделих на 2 равни части( беше 1 кг тесто) и едната беше за по-големия козунак, а другата разделих на 6 части.
Частта, определена за цял козунак разделих на 3 , направих 3 фитила и ги сплетох.Поставих в силиконова форма за кекс - 22 см.
Всяка от останалите части разтеглих на фитил и вързах на възел.Поставих в намаслени и набрашнени формички за крем карамел.
Така приготвеният в съд(ове) за печене козунак се оставя покрит да втасва на топло за поне 30 минути.
Намазва се с разбитият с малко олио и ч лъжица мляко жълтък и се посипва със захар и бадеми.
Пече се на 180 С с вентилатор за 20-25 минути.Малките се изпичат малко по-бързо.
още снимки
Абе ,Сонче днес мислим еднакво ..и аз като се засилих следобед да меся козунаци ,че пушек се вдига :))...и на мен ми е за първи път , сега втасват във фурната :)..нямам търпение да видя какво съм измайсторила:))... Аз ползвах една рецепта на Зичето , но и твоята ми хареса !
ОтговорИзтриванеА козуначетата ти са станали много готини :)...
Чао и хубава петъчна вечер !
Ще чакам снимките!!!Успех!"Сладки дни'' с първите ти козунаци:) хаха!
ИзтриванеБраво, Сонче! Страшни са станали, че и на конци! Аз правя всяка година, умирам да ми ухае на козунак:) Хубав уикенд!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Траяна, похвалата от опитен кулинар е много ценна!Прекрасен уикенд ти желая!
ИзтриванеMnogo krasiv i sam sigurna, super vkusen izglejda. Bravo mamo!!!!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, маме!Колко съжалявам, че не съм имала възможност като по-млада!Но амй за всичко си има време!:)
ИзтриванеИзглежда умопомрачително! Справила си се страхотно! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за отзивите, Поли!Хубави събота и неделя!
ИзтриванеСонче,ти вече откри сезона.Ама много са ти хубави козунаците-браво!Аз ще оставя за по-натам,че още не ми е дошла музата за месене...
ОтговорИзтриванеПриятна почивка!
Ами като ''първескиня'' бързам!А ти си си майстор!Хубави почивни дни!
ИзтриванеСтрахотно! Толкова пухкави са станали! Вече си се отнесла на великденска вълна май :-)
ОтговорИзтриванеХубави почивни дни!
Благодаря , Дени!Рано е още за Великден, но като не съм правила до сега, трябва да имма време за повече опити:)Хубав уикенд!
ИзтриванеМного хубав козунак и страхотни мъничета! Поздравления!
ОтговорИзтриванеСупер козунак!!! Поздравления!
ОтговорИзтриванеКозунакът ти е изкусителен Сонче!Като за първи опит направо отличен!
ОтговорИзтриванеПоздравления!
Сонче, страхотия козунаци браво и рецептата ми хареса много.
ОтговорИзтриванеПоздравления за изпълнението !
Благодаря на всички за позитивизма, проявен към моите козуначени приключения!Зиче, рецептата не се знае как е съставена, четох с дни и май ме споходи късметът на начинаещия!Похвалите на такива кулинари като вас е невероятно ценна за мен!Хубава нова седмица!
ОтговорИзтриванеСоня,чудесен козунак.......браво!
ОтговорИзтриванеАз в събота ще се пробвам,та да видим какво ще измайсторя:))
Поздравявам те за козуначения успех!!!
Отново едно голямо благодаря .Този път за рецептата за кузунака.В нашия случай Американка прави български козунак и се справи доста добре и яйца боядиса и се научи да казва Христос воскресе.Весели празници на домакинята на този блог и още веднъж благодаря за чудесните Ви рецепти и Ви желаем от сърце на Вас и вашите близки весели празници и много усмивки
ОтговорИзтриванесем.R.Georgiev and Wendy Winford