Последните дни на няколко места видях видях тесто с картофи.Да споделя и аз моя опит с такова тесто.
Правих тези питки преди няколко седмици и бяха много вкусни, но унесена в търсенето на рецептата за перфектния козунак не съм публикувала.:)
А питките заслужават внимание защото са много ароматни и меки и запазват свежестта си за няколко дни. Макар че, естествено са най-вкусни токущо извадени от фурната:).
Рецептата е адаптирана от тук, където са наречени ''симиди''.
Kилокалории: 1731 общо
Правих тези питки преди няколко седмици и бяха много вкусни, но унесена в търсенето на рецептата за перфектния козунак не съм публикувала.:)
А питките заслужават внимание защото са много ароматни и меки и запазват свежестта си за няколко дни. Макар че, естествено са най-вкусни токущо извадени от фурната:).
Рецептата е адаптирана от тук, където са наречени ''симиди''.
Продукти
24 малки питки
тава 30 см
- 300 г брашно
- 7 г суха мая
- 100 мл отвара от картофи
- 2 варени картофа -средни
- 1 ч.л. захар
- 2 с.л. прясно мляко
- 2 с.л. мед
- 2 с.л. олио
- 1 ч.л. сол
Kилокалории: 1731 общо
Калции: 325 мг
Протеини: 52.6 г
Въглехидрати: 284.98 г
Животински мазнини: 19.05 г
Растителни мазнини: 23.3 г
на 1 порция 86 КкалПриготвяне
- Маята се разтваря в отварата от варенето на картофите заедно със захарта и малко брашно.
- Оставя се на топло за 5-10 минути.
- Прибавя се брашното, смачканите картофи, прясното мляко, медът и солта.
- Меси се 5-7 минути, като накрая се прибавя и олиото.
- Омесва се гладко и еластично тесто, което се оформя на топка.
- Поставя се в намаслена купа и се намазва отгоре с олио.
- Купата се покрива със "свежо" фолио и се оставя за 1 час да втаса на топло.( аз слагам в предварително загрята на 50 С фурна, така става за окоо 30 минути)
- Втасалото тесто се прехвърля върху набрашнена повърхност и се обработва още 3-4 минути.
- Разделя се на малки топчета около 24 броя ( може и по-големи)
- Нареждат се на разстояние в една голяма 30 см намаслена с олио тава.
- Покриват се и се оставят да втасат 1 час.( също във фурната за по-бързо)
- Питките се пекат 7-8 минути на 230 С.
- Изваждат се и се намазват с разбито яйце.
- Температурата на фурната се намалява до 200 С и се пекат още 8 минути.
Чудни питки и много хубава рецепта ,Соня !
ОтговорИзтриванеХубава вечер:) !
Сонче,хареса ми тази рецепта...Не съм работила с картофено тесто ,но ме подтиквашшшш:)))Благодаря за хубавата идея!
ОтговорИзтриванеСоня,грабвам си една с повечко сладко,толкова са пухкави!Правила съм и питки и хляб с картофи,наистина си става вкусно!При теб безспорно е така,личи си!
ОтговорИзтриванеПриятен ден пожелавам!
Чудесно изглеждат! ПОздрави и усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеМного вкусни питки, Сонче, защо си ги крила досега?!:) Не съм правила питки с картофи, като, че ли или поне нямам спомен:)Ще взема и аз да пробвам нещо, изглежда много вкусно!
ОтговорИзтриванеСонче, и ти изкушаваш с тази вкусотия с картофи. Не съм правила, но все повече се мотивирам да опитам :) Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви , че се отбихте Яна,Роси, Ваня!Габи, Кенди, Милена, пробвайте тестото с картофи , рецепти има доста, ще останате изненадани!Поздрави на всички и хубави почивни дни!
ОтговорИзтриванеМного интересна идея! Ще я пробвам :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за посещението, Вили!Наистина беше добро, тестото е не само интересно, но и вкусно!
ОтговорИзтриванеМного апетитни питки, Соня!!!! Не съм пробвала подобно тесто и съм много любопитна да го пробвам :)
ОтговорИзтриванеХубава вечер ти желая!!!
Ще ми бъде интересно да споделиш! На нас много ни харесаха! Поздрав!
ОтговорИзтриване6te probvam testo s kartofi nikoga nesam pravila...posle 6te kaja dali sa mi xaresali ...
ОтговорИзтриванеЗдравейте, радвам се, че се доверявате на моята рецепта!Ще очаквам да споделите впечатления!
Изтриване