Предлагам ви отново сладкиш с прекрасен лимонов аромат. Съчетанието на хрупкава маслена кора, плътен лимонов крем и лимонова целувка е перфектно.Препоръчвам ви това наслаждение!
За пайовете съм писала в Кулинарния речник в този блог.
Приготвяла съм пай най-често с готово маслено тесто, а сега този е с предварително изпечена основа.
От това, което бях чела и гледала по кулинарните предавания, за пайовете ми се струваше, че приготвянето на блата е много трудно - указанията са от рода на ''внимавайте за количеството вода, месете със студени ръце, сложете съда преди това в хладилника и т.н.''Докато не открих този сайт с указания за приготвяне на тестото за основата на пай в блендер.
За пълнежа съм използвала идеята от Grandma's Lemon Meringue Pie.
Ето и самата рецепта:
Продукти
за форма 25 см
порции 8-10
за блата
- 120 г масло
- 180 г брашно
- (от това, което изчетох съотношението е винаги 2 части масло къмто 3 части брашно)
- 2 с.л. захар (само ако е за сладък пай)
- 40 мл вода - 2-3 с.л.
за лимоновия крем
- 50 мл лимонов сок(прясно изцеден от един лимон)
- кората на един лимон
- 350 мл вода
- 120 г захар
- 30 г масло
- 25 г (2 с.л.) цар.нишесте
- 15 г (1 с.л.) брашно
- 4 жълтъка
- 2 с.л. течна сметана*
- 4 белтъка
- 75 г захар
- лимонова есенция
* това го няма в традиционната американска рецепта, но пък френският лимонов пай е с повече сметана.Аз я добавих за омекотяване на вкуса защото само с вода кремът е малко остро лимонов:).Опитайте без сметана и ако не ви хареса, тогава я добавете.Разбира се кремът може да се свари и с мляко, но вкусът се променя.
Калории - общо 2895 Ккал
Приготвяне
блат
- маслото , извадено от хладилника се нарязва на малки парченца - сн.1
- брашното се слага в блендер заедно със захарта( ако използваме).Блендерът се пулсира за 1-2 секунди
- добавя се маслото в блендера - сн.2 и се пулсира около 15 пъти по 1 секунда
- прибавя се водата лъжица по лъжица, като след всяка се пулсира - сн.3
- полученото тесто се изважда от блендера и се оформя на топка , която се завива във фолио и се поставя в хладилника за 30 минути
- охладеното тесто се разточва с точилка върху набрашнена повърност на кора с 2-3 см по-голяма от тавичката, в която ще се пече - сн.1
- разточената кора се прехвърля с помощта на точилката в тавичката за печене(опция - точи се върху фолио и с него се прехвърля) - сн.2
- тестото се притиска с пръсти по дъното и стените на съда и се оформя сн.3
- надупчва се с вилица , за да се намали надуването - сн.4
- пече се в предварително загрята на 200 С фурна с вентилатор за 20 минути, до златисто
- изважда се и се оставя да се охлади
лимонов крем
- смесват се лимоновият сок, лимоновата кора, захарта, маслото и вода и се оставят в тенджера да заврят
- жълтъците се разбиват с брашното и нишестето и се прибавят в заврялата течност при непрекъснато бъркане- сн.1
- оставя се да ври на слаб огъм за няколко минути при непрекъснато разбъркване , до сгъстяване - сн.2
- белтъците се разбиват до твърд сняг с няколко капки лимонов сок
- добавя се захарта и се разбива до пълното й усвояване - сн.3
- прибавят се няколко капки лимонова есенция
- лимоновият крем се изсипва върху блата , а върху него се разстилат разбитите със захарта белтъци.Може да се оформят някакви фигурки със шприц. - сн.4
- пече се отново на 180 С за 15-20 минути, до втвърдяване на белтъчната смес
Сонче,браво!Хем чудесен десерт ,хем подробно описан!
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Благодаря, Живе, приятна нова седмица!
ИзтриванеСтрахотен пай, Сонче!
ОтговорИзтриванене зная защо не ми излизат новите ти публикации в блога, имам следене на друг блог със същото име като твоето, може би заради това:(
Да не си забранила следенето от настройки?
Хубава седмица!
mmm!
ОтговорИзтриванеАбе ,Сонче като покажеш едни снимки направо не се издържа пред тях :)... аз съм голям почитетел на лимонови сладкиши и разни други сладки с лимон ....а този пай направо ме разби :) ...вълшебен е ! Браво !
ОтговорИзтриванеЧестита първа пролет !
Свежо, красиво и ароматно предложение, Соня -
ОтговорИзтриванемного лимоново изкушаващо и с прекрасна рецепта в стъпки!
Благодаря и честита пролет,
с много усмивки, слънчево настроение и пролетно вдъхновение, Диана
Честита пролет,Соня!
ОтговорИзтриванеМного здраве и хубаво,ведро настроение да ти донесе!
Паят е разкошен и много ми харесва!
А масленото тесто беше причината да си купя по-голям блендер-комбайн с разни приставки.Там това тесто става за секунди и без цапотене.
Хубава и усмихната вечер!
Благодаря на всички за хубавите думи и пожеланията!Вашето мнение е изключително ценно за мен!
Изтриване