Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

петък, 30 март 2012 г.

Кексчета (мъфини) с моркови, ябълки и мед

Много рецепти за сладкиши с моркови има из мрежата.Реших и аз да сглобя една и да се пробвам.


 Кексчетата станаха много вкусни , меки и сочни.Комбинацията на моркови и ябълки ги прави сочни, а стафидите и орехите обогатяват вкуса.Портокаловият сок допринася за аромата на кексчетата.Може би трябва се казват мъфини:), тъй като технологията за приготвяне е характерната за мъфините - смесване на сухите и течните съставки поотделно.
Използвала съм силиконовите формички за кексчета и кофички за крем карамел.

Продукти

за 12 броя

  • 120 г моркови, настъргани
  • 150 г ябълка, настъргана
  • 2 яйца
  • 60 мл мляко
  • 50 мл олио
  • 3 с.л. мед
  • 1-2 с.л. портокалов сок
  • 1 с.л. коняк
  • 125 г захар
  • 275 г брашно
  • 2 ч.л. бакпулвер
  • 50 г орехи
  • 50 г стафиди
покритието е сирене крема , разбито със захар и портокалови корички

Калории - общо  3030Ккал .
Калции: 634.1 мг
Протеини: 74.5 г
Въглехидрати: 450.865 г
Животински мазнини: 34.1 г
Растителни мазнини: 69.1 г

 на 1 порция  253 Ккал

 Приготвяне

  • яйцата се разбиват леко с тел, колкото добре да се смесят белтъците с жълтъците
  • добавят се олиото, морковите, ябълката,  портокаловия сок, меда  и коняка.
  • отделно се  разбъркват  всички сухи съставки.- захар, брашно , бакпулвер, орехи, стафиди
  • Смесват се бързо с яйцата и   тестото се разпределя във формичките.Силиконовите не се мажат с нищо, а в тези за крем карамел се слагат хартиени чашки за кексчета, които се намазняват. 
  • пече се  в предварително загрята фурна на 180 С  с вентилатор за 25 -30 минути.Проверява се с клечка!


Разбира се, може да се изпече  под формата на цял кекс. 

5 коментара:

  1. Колко са пухкави тези кексчета! Аз още не съм вмъквала моркови в сладкишите, но ще експериментирам някой път. Изглеждат вкусно!:) Приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Соня, обожавам морковени сладкиши, а твоите кексчета са неустоими. Грабвам си едно без да питам.... :)))
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Добре сте дошли на морковени кексчета,Бонбонче, Лени почерпете се:)!Кенди и аз не бях опитвала, но ми харесаха морковите!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Мммм,още от заглавието и от опит знам,че са били фантастично вкусни,Соня!И как хубаво са надигнали главички,браво,страхотни са ти мъфинките!Ще се почерпя мислено,няма начин,особено с глазурата отгоре!
    Пожелавам усмихнат петък!

    ОтговорИзтриване
  5. Много ми харесва тази комбинация :). Вземам си за кафето.Благодаря!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow