За първи път ядохме френска лучена супа не във Франция, а в САЩ.Освен, че е много питателна супа, може да мине и за леко ястие.
И тъй като на моя съпруг много му хареса, рецептата беше издирена и я правя често.
Не мога да цитирам източник, но като погледнах по рецептите из мрежата, навсякъде е почти едно и също.Важното са подправките!
2 с.л. мазнина**
4 глави лук - 600г
1 с.л. брашно
1 с.л. ароматно сухо бяло вино***(моето е Порто)
500 мл бульон
сол, черен пипер
1 ч.л. захар по желание
магданоз, мащерка, дафинов лист****
2-3 броя филии от франзела с дебелина 1 см
1 ч.ч. настъргано сирене Груер*****
Калории - общо 1111 Ккал
Приготвяне
В дълбока тенджера се загрява мазнината .Добавя се нарязаният на шайби лук и се задушава до златисто.Разбърква се внимателно или най-добре само се разклаща.Поръсва се със сол и черен пипер. Когато лукът е готов ( необходими са около 15 минути, зависи от количеството) се добавя брашното.Разбърква се и се изчаква 3-4 минути.Добавя се виното, а след 2 минути бульонът и подправките.
Вари се 20-тина минути докато лукът омекне напълно.
Фурната се загрява до 180 С.
Филийките се препичат на фурната или в тостер.Ако нямате франзела, може да изрежете кръгчета от обикновен бял хляб.
Супата се разсипва в огнеупорни купички, поставени в тава.
Всяка купичка се покрива с филийка, а отгоре се наръсва с настърганото сирене (кашкавал).
Пече се 10-12 минути до пълното разтопяване на сиренето.
Ястието се поднася веднага в същите купички, в които е печено.
И тъй като на моя съпруг много му хареса, рецептата беше издирена и я правя често.
Не мога да цитирам източник, но като погледнах по рецептите из мрежата, навсякъде е почти едно и също.Важното са подправките!
Продукти
за 2-3 порции*2 с.л. мазнина**
4 глави лук - 600г
1 с.л. брашно
1 с.л. ароматно сухо бяло вино***(моето е Порто)
500 мл бульон
сол, черен пипер
1 ч.л. захар по желание
магданоз, мащерка, дафинов лист****
2-3 броя филии от франзела с дебелина 1 см
1 ч.ч. настъргано сирене Груер*****
Калории - общо 1111 Ккал
Калции: 505 мг
Протеини: 39 г
Въглехидрати: 116.4 г
Животински мазнини: 21.75 г
Растителни мазнини: 32.6 г
на 1 порция 350-500 Kkal
* зависи от чиниите, в които ще се пече и сервира
** аз комбинирам зехтин и масло
*** не пропускайте виното и нека да е ароматно
**** ако нямате по едно стръкче прясна билка, заменете със сушени по 1/2 ч.л.
***** това е по класическата рецепта, но може и друго или просто български кашкавал
Приготвяне
В дълбока тенджера се загрява мазнината .Добавя се нарязаният на шайби лук и се задушава до златисто.Разбърква се внимателно или най-добре само се разклаща.Поръсва се със сол и черен пипер. Когато лукът е готов ( необходими са около 15 минути, зависи от количеството) се добавя брашното.Разбърква се и се изчаква 3-4 минути.Добавя се виното, а след 2 минути бульонът и подправките.
Вари се 20-тина минути докато лукът омекне напълно.
Фурната се загрява до 180 С.
Филийките се препичат на фурната или в тостер.Ако нямате франзела, може да изрежете кръгчета от обикновен бял хляб.
Супата се разсипва в огнеупорни купички, поставени в тава.
Всяка купичка се покрива с филийка, а отгоре се наръсва с настърганото сирене (кашкавал).
Пече се 10-12 минути до пълното разтопяване на сиренето.
Ястието се поднася веднага в същите купички, в които е печено.
Вкусно :)
ОтговорИзтриванеО, това е страхотно. Аз много обичам лучена крем супа, но от тази френската не бях опитвала. Ще я приготвя още тия дни!:-)
ОтговорИзтриванеАх,чудна е,Соня!Пък и има ли разтечено сиренце веднага ококорвам очи!
ОтговорИзтриванеХубав ден пожелавам!
Е, много хубава рецепта ,Соня :)..и как само елегантно звучи това ...''френска лучена супа '' .Никога не съм правила , ама май не съм и чела рецепта . Много апетитно изглежда супичката ти и ме заинтригува какъв ли вкус има :)...
ОтговорИзтриванеЩе опитам :)...Хубав ден !
Непременно опитай, за разнообразяване на супите!Намерих си грешка, не съм записала , че може да се добави 1 ч.л. захар, за да е по-сладникаво, но пък зависи оъ предпочитанията.Аз лично я добавям!поздрави!
ИзтриванеПрекрасна супа, Сонче! Не съм я срещала досега! Непременно ще я направя!
ОтговорИзтриванеХубава седмица!
Опитай,Траяна, ще останеш доволна!
ИзтриванеСупата е уникално вкусна. Направих я с грюер, както е по рецептата и се получи страхотно! :-)
ОтговорИзтриванеРадвам се , че ви е харесала, Дени!На нас също е от любимите!Приятни почивни дни!
Изтриване