Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

събота, 25 февруари 2012 г.

Желирана торта с ананас , сметана и шоколад







Във времето за прошки се развихрих за питки и  сладкиши!Исках да направя много лек и красив сладкиш, който в крайна сметка се оказа торта с ананас!
Тортата беше предназначена за нашите кумове, които много уважаваме. Приятели сме с тях от студентските години и исках да им поднеса нещо по-изискано.
Комбинирах  орехово-шоколадов блат с крем , приготвен от сметана, извара , бял шоколад и ананас.Покритието е от ананас.






Продукти
 за форма 26 см

               блат
  • 4 яйца
  • 150 г захар- 1ч.ч. от 200 мл
  • 120 г брашно - 1ч.ч. от 200мл
  • 100 г тъмен шоколад
  • 50 г маргарин ( масло)
  • 50 г смлени орехи
  • 1с.л. коняк
  • ванилия
 
                   


                                                                     крем

200г фина извара
50г пудра захар
250 мл сладкарска сметана
200 г квасена сметана
100 г бял шоколад
плодовете на 1 малка(400г) консерва ананас
7 г желатин
покритие
плодовете на 1 малка(400г) консерва ананас
сокът на 2 консерви ананас
10 г желатин
2-3 с.л. захар
сокът на 1/2 лимон

Калории - общо 10921 Ккал
на 1 порция (16 парчета) - 683 Ккал





 Приготвяне

блат
  • яйцата се разбиват със захарта
  • прибавя се брашното ванилията и конякът
  • шололадът се разтопява заедно с маслото на МВ и се добавя към тестото
  • прибавят се смлените орехи и се разбърква внимателно
  • пече се 20 мин в предварително загрята фурна на 170 С с вентилатор в тава , застлана с хартия за печене.Изважда се от фурната и се оставя да изстине.

                                                                                             крем
  • изварата се разбива със захарта до гладкост
  • последователно се добавят сметаните като след всяка се разбива
  • плодовете от компота се пасират и се прибавят към крема
  • шоколадът се разтопява на МВ и към него се прибавя малко от сметановия крем за да се изравнят температурите, след това всичко се смесва
  • желатинът се оставя да набъбне в 50 г вода и се разтопява на МВ
  • внимателно се добавя желатинът към крема
  • блатът се поставя във форма с подвижен пръстен и върху него се изсипва крема
  • оставя се в хладилник за да се стегне
покритие
  • плодовете от компота се нарязват на кубченца
  • желатинът се смесва със 100мл вода  за да набъбне, разтопява се на МВ
  • смесва се със сока от компотите( трябва да се получи около 300мл течност)
  • върху стегналия се сметанов крем се разстилат плодовете и отгоре внимателно се залива със сиропа
  • оставя се в хладилник за не по-малко от 6 часа

Преди да се постави сметановия крем се нареждат плътно по стените на формата тънко нарязани парчета киви .

7 коментара:

  1. Una gran receta te ha quedado perfecta un corte maravilloso te copio la receta me encantó,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  2. Сонче,много леко и красиво десертче.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Обожавам такива торти с желе и плодове,Соня!Отново съвпадение на вкусовете ни,а кремчето е разкошно!Много хубав избор и изпълнение за твоите кумове!
    Весел празник!

    ОтговорИзтриване
  4. Много свежарска торта.Прекрасно съчетание на вкусове и аромати.И аз обичам желенца и кремести сладкиши.
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесна торта ! Комплименти от сърце ,Соня !Много обичам такива тортички с много сметана и въпреки това лека и въздушна :)!
    Хубава вечер и лека нова седмица ,Сонче! Прегръдки !

    ОтговорИзтриване
  6. Много свежа торта! Крема е много вкусен, а тортата много красива!

    ОтговорИзтриване
  7. Много нежен вкус има тази торта, поздравления!!! Хубава седмица от мен!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow