Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

четвъртък, 2 февруари 2012 г.

Петербургски ябълков пудинг и печени ябълки

Тази рецепта е резултат от желанието ми за нещо колкото се може по-диетично.



Отначало мислех да направя просто печени ябълки, но пък този пудинг ме заинтригува.Източникът е една руска кулинарна енциклопедия, която имам в моя I pad.
В крайна сметка  калориите нараснаха заради сметаната и сладкото, но пък вкуса си заслужава!

Много нежен и фин десерт!




Продукти
за 4 порции

тавичка 22 см
5 ябълки - 800 г
175 мл сметана
2 яйца
1/2 с.л. брашно
1 с.л. захар
1 с.л. прясно изцеден лимонов сок
15 г масло
1 каф. чаша сладко от плодове по избор


Калории - общо  Ккал
на 1 порция    Ккал












Приготвяне

  Ябълките се обелват , разрязват наполовина ''по екватора'' и се издълбават като се почистват от семките.Подреждат се в намаслена тавичка.Дупките се запълват с по 1 малка лъжица сладко.Моето беше старо сладко от боровинки, което чакаше подобна рецепта:).





 Приготвяне на заливката:
Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци.
Жълтъците се разбиват със захарта, добавя се лимоновия сок, сметаната и брашното.
Белтъците се разбиват на сняг и се прибавят към горната смес.Аз добавих и малко ванилия на прах.
Пече се на вентилатор на 150 С до златисто.Отнема около 25-30 минути.Реже се на парчета след изстиване.




И печените ябълки!



Ябълките се обелват до половината, отрязва се капаче и се издълбават.Запълват се със смес от канела, захар(мед) и счукани орехи.

Пекат се на слаба фурна, в намаслена тавичка, до омекване.

Сервират се с отделения при печенето сос.






4 коментара:

  1. Соня, ама в калориите няма нищо лошо :) Даже мисля, че са пръв приятел на човека на моменти, за ужас на всички диетуващи :)) Много ми допадна пудинга, има си всичко за един чудесен нежен вкус! Бих го опитала някой път!
    Поздрави и един чудесен петъчен ден! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Мария, радвам се, че ти допада това предложение!А срещу калориите аз нямам нищо против по принцип, просто в момента връщаме старото състояние на килограмите, след коледно новогодишните вкусотии!Още малко остава...:)Ама Трифон Зарезан, Ден на влюбени...няма начин да не си похапнем вкусно!Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Соня, пак чудесна рецепта с ябълки и много вкусни снимки :)!
    За пудинга не знам , но ябълки отдавна се каня да пека ,тъкмо ми напомни :)!
    Хубав петък и спокоен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  4. Соня,чудесна идея с ябълки и сладко,много харесвам плодови десерти!
    Пудинга сигурно е много лек и въздушен.
    С пожелание за хубава петъчна вечер!
    Роси

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow