Тази рецепта е резултат от желанието ми за нещо колкото се може по-диетично.
Отначало мислех да направя просто печени ябълки, но пък този пудинг ме заинтригува.Източникът е една руска кулинарна енциклопедия, която имам в моя I pad.
В крайна сметка калориите нараснаха заради сметаната и сладкото, но пък вкуса си заслужава!
Много нежен и фин десерт!
тавичка 22 см
5 ябълки - 800 г
175 мл сметана
2 яйца
1/2 с.л. брашно
1 с.л. захар
1 с.л. прясно изцеден лимонов сок
15 г масло
1 каф. чаша сладко от плодове по избор
Калории - общо Ккал
на 1 порция Ккал
Ябълките се обелват , разрязват наполовина ''по екватора'' и се издълбават като се почистват от семките.Подреждат се в намаслена тавичка.Дупките се запълват с по 1 малка лъжица сладко.Моето беше старо сладко от боровинки, което чакаше подобна рецепта:).
Приготвяне на заливката:
Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци.
Жълтъците се разбиват със захарта, добавя се лимоновия сок, сметаната и брашното.
Белтъците се разбиват на сняг и се прибавят към горната смес.Аз добавих и малко ванилия на прах.
Пече се на вентилатор на 150 С до златисто.Отнема около 25-30 минути.Реже се на парчета след изстиване.
Ябълките се обелват до половината, отрязва се капаче и се издълбават.Запълват се със смес от канела, захар(мед) и счукани орехи.
Пекат се на слаба фурна, в намаслена тавичка, до омекване.
Сервират се с отделения при печенето сос.
Отначало мислех да направя просто печени ябълки, но пък този пудинг ме заинтригува.Източникът е една руска кулинарна енциклопедия, която имам в моя I pad.
В крайна сметка калориите нараснаха заради сметаната и сладкото, но пък вкуса си заслужава!
Много нежен и фин десерт!
Продукти
за 4 порции
тавичка 22 см
5 ябълки - 800 г
175 мл сметана
2 яйца
1/2 с.л. брашно
1 с.л. захар
1 с.л. прясно изцеден лимонов сок
15 г масло
1 каф. чаша сладко от плодове по избор
Калории - общо Ккал
на 1 порция Ккал
Приготвяне
Ябълките се обелват , разрязват наполовина ''по екватора'' и се издълбават като се почистват от семките.Подреждат се в намаслена тавичка.Дупките се запълват с по 1 малка лъжица сладко.Моето беше старо сладко от боровинки, което чакаше подобна рецепта:).
Приготвяне на заливката:
Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци.
Жълтъците се разбиват със захарта, добавя се лимоновия сок, сметаната и брашното.
Белтъците се разбиват на сняг и се прибавят към горната смес.Аз добавих и малко ванилия на прах.
Пече се на вентилатор на 150 С до златисто.Отнема около 25-30 минути.Реже се на парчета след изстиване.
И печените ябълки!
Ябълките се обелват до половината, отрязва се капаче и се издълбават.Запълват се със смес от канела, захар(мед) и счукани орехи.
Пекат се на слаба фурна, в намаслена тавичка, до омекване.
Сервират се с отделения при печенето сос.
Соня, ама в калориите няма нищо лошо :) Даже мисля, че са пръв приятел на човека на моменти, за ужас на всички диетуващи :)) Много ми допадна пудинга, има си всичко за един чудесен нежен вкус! Бих го опитала някой път!
ОтговорИзтриванеПоздрави и един чудесен петъчен ден! :)
Благодаря, Мария, радвам се, че ти допада това предложение!А срещу калориите аз нямам нищо против по принцип, просто в момента връщаме старото състояние на килограмите, след коледно новогодишните вкусотии!Още малко остава...:)Ама Трифон Зарезан, Ден на влюбени...няма начин да не си похапнем вкусно!Поздрави и хубави почивни дни!
ОтговорИзтриванеСоня, пак чудесна рецепта с ябълки и много вкусни снимки :)!
ОтговорИзтриванеЗа пудинга не знам , но ябълки отдавна се каня да пека ,тъкмо ми напомни :)!
Хубав петък и спокоен уикенд!
Соня,чудесна идея с ябълки и сладко,много харесвам плодови десерти!
ОтговорИзтриванеПудинга сигурно е много лек и въздушен.
С пожелание за хубава петъчна вечер!
Роси