Източник Йоана
Продукти
за 11-12 броя
за 11-12 броя
- 50 г меко масло
- 65 г кисело мляко
- 75 г захар
- 1 яйце
- 150 г брашно
- 1/2 ч.л.бакпулвер
- сокът и кората на 1/2 портокал
- 50 г шоколадови парченца
Калции: 208.5 мг
Протеини: 32.7 г
Въглехидрати: 217.375 г
Животински мазнини: 69.05 г
Растителни мазнини: 1.8 г
за 1 кексче 150 Ккал
Приготвяне
- Най-напред се разбива маслото със захарта.
- Добавят се яйцето и сместа се разбърква докато се усвоят добре.
- Изсипват се киселото мляко, портокаловия сок и портокаловата кора и отново се разбърква.
- Брашното се пресява с бакпулвера и на части се добавя към яйчната смес. Накрая се добавят шоколадовите парченца.
- Сместа се разпределя в хартиените чашки. Аз използвах чашки за крем карамел, в които поставих хартиените чашки и силиконови формички, които не се нуждаят от нищо, не се мажат дори с мазнина.
- Кексчетата се пекат около 25 минути на 190 С с вентилатор. Проверяват се с дървена клечка, която забодена в центъра на кексчето трябва да излезе суха.
- След като се извадят от фурната, кексчета се оставят за 5 минути и тогава се освобождават от формите.
Соня, май наистина те е обзела портокаловата магия! Много пухкави са станали кексчетата.
ОтговорИзтриванеАз все ги гледам с недоверие тези цветни силиконови форми, но щом казваш че няма нужда от мазнина сигурно вършат добра работа. Така че скоро мисля да ги тествам, а и придават наистина красив вид на сладкишите.
Аз също ползвам силиконови формички, които поставям в гнездата вместо хартиените. След това всичко почиствам много бързо и лесно, а кексчетата после поставям в хартиени формички и гарнирам... Крайният резултат е отличен.
ОтговорИзтриване