Тук имах колебание как да озаглавя публикацията. Но за разлика от ''мъфините и къпкейковете'' (леле, как звучи), за които ме ''светна'' Дени в нейната публикация,( за което й благодаря), сега се налага да прибегна до услугите на Уикипедия :) !Макар и аматьорска, аз й имам доверие!
И така това което виждате си е малка баничка с ябълкова плънка:)
Ето какво казва Уикипедия по въпроса за щруделите:
''Щруделът е тестено сладкарско изделие, обикновено свързвано с австрийската национална кухня. Представлява тестена кора, навита на руло, с плънка обикновено от настъргани ябълки, орехи и канела"
''Думата идва от немски, Strudel, което буквално означава „въртоп“, „водовъртеж“
Според горното моята баничка си е жив щрудел:)! Кора, навита на руло, с плънка от ябълки, орехи и канела и на всичко отгоре като водовъртеж!
Толкоз по въпроса за името!Вкусът е добре познат, приготвянето е лесно!
Предлагам ви рецепта само за 2 банички, а пък вие си умножавайте!
2 листа готови кори за баница - моите бяха Фамилия
2 с.л. разтопено масло
1 средна ябълка
2-3 ореха
2 с.л.кафява захар(може и бяла, но нали знаете разликата:)
2 зърна карамфил
щипка канела
щипка индиийско орехче
щипка ванилия на прах
За плънката - ябълката се обелва и нарязва на малки кубчета( не се стърже, ако се настърже пуска сок и има друг вкус! ).В купичка се смесват ябълката, захарта, канелата, ванилията, инд.орехче и счуканите в хаванче карамфилчета.
Всяка от корите се маже с мазнината и се сгъва на четири. Получава се малък правоъгълник.
Подгъва се малко откъм дългите страни, около половин сантиметър.
В края се поставя плънката и се завива на стегнато руло.
Поставя се в намазана с масло тавичка.Баничките се намазват с мазнина и се пекат на 180 С до златисто.Около 15-18 минути, но зависи от фурната и количеството.
Нямаше нужда от поръсване с пудра захар, но за тези които обичат по-сладко , може.
И така това което виждате си е малка баничка с ябълкова плънка:)
Ето какво казва Уикипедия по въпроса за щруделите:
''Щруделът е тестено сладкарско изделие, обикновено свързвано с австрийската национална кухня. Представлява тестена кора, навита на руло, с плънка обикновено от настъргани ябълки, орехи и канела"
''Думата идва от немски, Strudel, което буквално означава „въртоп“, „водовъртеж“
Според горното моята баничка си е жив щрудел:)! Кора, навита на руло, с плънка от ябълки, орехи и канела и на всичко отгоре като водовъртеж!
Толкоз по въпроса за името!Вкусът е добре познат, приготвянето е лесно!
Предлагам ви рецепта само за 2 банички, а пък вие си умножавайте!
Продукти
за 2 банички2 листа готови кори за баница - моите бяха Фамилия
2 с.л. разтопено масло
1 средна ябълка
2-3 ореха
2 с.л.кафява захар(може и бяла, но нали знаете разликата:)
2 зърна карамфил
щипка канела
щипка индиийско орехче
щипка ванилия на прах
Калории - общо 502 Ккал
на 1 баничка - 251 Ккал
Приготвяне
За плънката - ябълката се обелва и нарязва на малки кубчета( не се стърже, ако се настърже пуска сок и има друг вкус! ).В купичка се смесват ябълката, захарта, канелата, ванилията, инд.орехче и счуканите в хаванче карамфилчета.
Всяка от корите се маже с мазнината и се сгъва на четири. Получава се малък правоъгълник.
Подгъва се малко откъм дългите страни, около половин сантиметър.
В края се поставя плънката и се завива на стегнато руло.
Поставя се в намазана с масло тавичка.Баничките се намазват с мазнина и се пекат на 180 С до златисто.Около 15-18 минути, но зависи от фурната и количеството.
Нямаше нужда от поръсване с пудра захар, но за тези които обичат по-сладко , може.
Соня, чудесни банички-щрудели :) и снимките много хубави ! Такива сочни и вкусни изглеждат , че май ще са следващия ми десерт :), а и Роби много обича щрудел !
ОтговорИзтриванеХубава вечер ! Прегръдки !
Благодаря, Ивана!Аз май се сещам за щрудела само на студеното, та не знам как е при теб!Но щом го обичате..., да ви е сладко!Лека вечер и на теб!
ИзтриванеСоня,
ОтговорИзтриванепознат, но незабравим вкус;) Пък ще го наречем както и да е. Как може само 2 да направиш? Аз сега от коя да си взема;)???
Хубава вечер ти желая!
Мъхче, винаги си добре дошла, запазвам ти , ние и без това изядохме само една!И двамата се ограничаваме:(Поздрави!
ИзтриванеКакто и да се нарече,все ще е невероятно вкусно,Соня,защото точно така ми изглежда!Разкошен десерт!Пък и баничка ли е,с каквато и плънка да е,не отказвам,напротив!
ОтговорИзтриванеЛека нощ и поздрави от мен!
Здравейте! Може ли да се направи с точен и кори?
ОтговорИзтриванеЗдравейте Ива! Разбира се, че може, даже ще е много по-вкусно с точени кори! Поздрави и да ви е сладко!
Изтриване