Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

сряда, 1 февруари 2012 г.

Баница с ябълки или ябълков щрудел?! и една рецепта за двете

Тук имах колебание как да озаглавя публикацията. Но за разлика от ''мъфините и къпкейковете''  (леле, как звучи), за които ме ''светна''  Дени в нейната  публикация,( за което й благодаря),  сега се налага да прибегна до услугите на Уикипедия :) !Макар и аматьорска, аз й имам доверие!



И така това което виждате си е малка баничка с ябълкова плънка:)



Ето какво казва Уикипедия по въпроса за щруделите:
''Щруделът е тестено сладкарско изделие, обикновено свързвано с австрийската национална кухня. Представлява тестена кора, навита на руло, с плънка обикновено от настъргани ябълки, орехи и канела"
 ''Думата идва от немски, Strudel, което буквално означава „въртоп“, „водовъртеж“



 Според горното моята баничка си е жив щрудел:)! Кора, навита на руло, с плънка от ябълки, орехи и канела и на всичко отгоре като водовъртеж!



Толкоз по въпроса за името!Вкусът е добре познат, приготвянето е лесно!
Предлагам ви рецепта само за 2 банички, а пък вие си умножавайте!


Продукти
 за 2 банички

 2 листа готови кори за баница - моите бяха Фамилия
2 с.л. разтопено масло
1 средна ябълка
2-3 ореха
2 с.л.кафява захар(може и бяла, но нали знаете разликата:)
2 зърна карамфил
щипка канела
щипка индиийско орехче
щипка ванилия на прах

 Калории - общо 502 Ккал
на 1 баничка - 251 Ккал


Приготвяне

За плънката - ябълката се обелва и нарязва на малки кубчета( не се стърже, ако се настърже пуска сок и има друг вкус! ).В купичка се смесват ябълката, захарта, канелата, ванилията, инд.орехче и счуканите в хаванче карамфилчета.



Всяка от корите се маже с мазнината и се сгъва на четири. Получава се малък правоъгълник.
Подгъва се малко откъм дългите страни, около половин сантиметър.
В края се поставя плънката и се завива на стегнато руло.




Поставя се в намазана с масло тавичка.Баничките се намазват с мазнина и се пекат на 180 С до златисто.Около 15-18 минути, но зависи от фурната и количеството.



Нямаше нужда от поръсване с пудра захар, но за тези които обичат по-сладко , може.


7 коментара:

  1. Соня, чудесни банички-щрудели :) и снимките много хубави ! Такива сочни и вкусни изглеждат , че май ще са следващия ми десерт :), а и Роби много обича щрудел !
    Хубава вечер ! Прегръдки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ивана!Аз май се сещам за щрудела само на студеното, та не знам как е при теб!Но щом го обичате..., да ви е сладко!Лека вечер и на теб!

      Изтриване
  2. Соня,
    познат, но незабравим вкус;) Пък ще го наречем както и да е. Как може само 2 да направиш? Аз сега от коя да си взема;)???

    Хубава вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, винаги си добре дошла, запазвам ти , ние и без това изядохме само една!И двамата се ограничаваме:(Поздрави!

      Изтриване
  3. Както и да се нарече,все ще е невероятно вкусно,Соня,защото точно така ми изглежда!Разкошен десерт!Пък и баничка ли е,с каквато и плънка да е,не отказвам,напротив!

    Лека нощ и поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте! Може ли да се направи с точен и кори?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Ива! Разбира се, че може, даже ще е много по-вкусно с точени кори! Поздрави и да ви е сладко!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow