Кексът е един от най-популярните сладкиши за България, макар че има чуждоземско име:) .
Сигурно има толкова рецепти за кекс, колкото домакини има!Да не говорим за различните модификации - с добавки на плодове, сладко, ядки, шоколад и какво ли не още и с различни глазури....Май американците не са прави, когато казват ''peace of cake''(парче торта) , като символ на нещо много обикновено и лесно:)
Рецептата, която ви предлагам е почти неизменна от моето детство, а това е много отдавна! Правила съм я сигурно стотици пъти.В далечните години на социалистическа оскъдица кексът си беше направо разкош.....Сега вече правя много рядко този ''прост'' сладкиш.Май само 2 пъти годишно...
ч.ч. с вместимост 250 мл
Сигурно има толкова рецепти за кекс, колкото домакини има!Да не говорим за различните модификации - с добавки на плодове, сладко, ядки, шоколад и какво ли не още и с различни глазури....Май американците не са прави, когато казват ''peace of cake''(парче торта) , като символ на нещо много обикновено и лесно:)
Рецептата, която ви предлагам е почти неизменна от моето детство, а това е много отдавна! Правила съм я сигурно стотици пъти.В далечните години на социалистическа оскъдица кексът си беше направо разкош.....Сега вече правя много рядко този ''прост'' сладкиш.Май само 2 пъти годишно...
Продукти
за голяма форма 28смч.ч. с вместимост 250 мл
- 4 яйца L или 5 малки
- 1,5 ч.ч. захар - 400 г( до 2 чаши, 500 г )
- 1/2 ч.ч. олио - 100 мл
- 1/2 ч.ч. кисело мляко - 200г
- 1 п. бакпулвер или 1 ч.л. сода
- 3 ч.ч. брашно - 450 г
- 3 с.л. какао
- ванилия, лимонова кора, ром
- стафиди, ядки
Калории - общо 5627 Ккал
Калции: 980 мг
Протеини: 129.3 г
Въглехидрати: 824.39 г
Животински мазнини: 67.2 г
Растителни мазнини: 134.15 г
на 1 порция при 24 парчета 234 Ккал
Приготвяне
- Всички продукти, които ще използваме се приготвят предварително.
- Фурната се загрява на 180 С. Формата за кекс ( с дупка в средата) се намазва с олио и се поръсва с брашно.
- Брашното се пресява.
- Яйцата се разбиват със захарта на пяна, до пълното разтваряне на захарта. Последователно се прибавят олиото, киселото мляко и бакпулвера.Ако се използва лимонов сок ( 1с.л.), лимонова кора, ванилия, ром ( 1с.л.)Разбърква се.
- Накрая постепенно се добавя брашното и се разбърква докато сместа стане еднородна.
- Изсипва се почти цялото тесто във приготвената форма, като се оставя малко, около 4-5 с.л.
- Заделеното тесто се смесва с какаото.Разбърква се добре за да се получи еднородна смес.Изсипва се върху другото тесто във формата и с лъжица много леко се разбърква с въртеливи движения.
- Отгоре се изсипват приготвените ядки - лешници, орехи и оваляните в малко брашно стафиди.Отново много леко се разбърква, да не отиват към дъното.При печенето тежките примеси ще отидат към дъното.
- Пече се около 40 минути като се проверява с клечка за готовност.
- Изчаква се да изстине и се обръща като предварително се отделя с нож от стените на формата.
Сонче,кекса ти е превъзходен.Аз също правя много рядко,но пък си е вкусно нещо.
ОтговорИзтриванеПриятна вечер!
Принципно и аз рядко правя. Но тази зима е изключение от всичко :) през ден два и замислям някой кекс :)
ОтговорИзтриванеТвоят е много сполучлив, ще го направя :)
С чаша чай или кафе ще си подхожда много добре,Соня!Много е пухкав!
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Ха, чудесна идея!
ОтговорИзтриванеЕдна приятелка ме беше помолила да постна рецепта за супер лесен кейк, че нейните все не се получавали.Ама нали все се разправям с разни новаторски сложнотии, така и не успях да изпълня този ангажимент, та направо ще й пратя линк към поста ти :-).
Благодаря за вниманието, Живе, Роси, Зори, Дени!Опитвам се да пускам лесни неща, за да съм полезна на начинаещи, нали и аз съм била млада:) !Хубава седмица на всички!
ОтговорИзтриванеЧудесно изглежда!!! Вземам си за кафето :)
ОтговорИзтриванеХубава неделя!
Сонче защо не махнеш проверката с думите. Понякога е много досадна :)).Ако не успееш пиши ми на имейла. Поздрави!
ОтговорИзтриванеСонче,кекса е чудесен!
ОтговорИзтриванеИ аз така мила,много рядко правя сладки кексчета и торти,заради пустите му калории!
Обаче какво да правим като сладкото си е сладичко и това е!Подслаждаме си живота от време на време!
Сладък и усмихнат ден !
Соня, кексът си е кекс!!!Винаги може да се гарнира с каквото си поиска човек.......или направо да си го натопи в чашата с мляко.
ОтговорИзтриванеПоздрави и слънчева нова седмица!
Благодаря за вниманието Дани, Вили!Хубава нова седмица!
ОтговорИзтриванеСонче, много хубав кекс!
ОтговорИзтриванеНаречи го както искаш;)
Хубава нова седмица!
Мислех , че съм премахнала изискването за думичка при пускане на коментар:(!Сега пак го промених, дано да се е оправило!
ОтговорИзтриванеЧуден е! Рецептата ти е прекрасна! Винаги ме впечатляват тези ретро рецепти, уникални са! Благодаря, че сподели!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Candy,много мило , че си ме посетила!Хубава седмица!
ОтговорИзтриванеКекса е превъзходен!!! Благодаря за чудесната рецепта!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за доверието и за споделеното!Радвам се, че ви е харесала рецептата и че съм била полезна!Поздрави!
ИзтриванеНа какво ниво трябва да се пече,най-долу ли,.
ОтговорИзтриване?
Може би закъснях с отговора, но все пак - в голяма фурна пека на решетка, поставена в долната трета на фурната, а в малка(тип Раховец) не решетка, поставена на дъното и включвам отдолу на 3, отгоре на 2. Голямата фурна си има терморегулатор.Поздрави и ще чакам отзиви!
ОтговорИзтриване