Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (28) без глутен (14) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (136) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (193) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (62) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (9) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (4) круши (10) лесно (127) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (145) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (71) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (27) сладкиш (86) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (55) тиква (8) тиквички (17) торта (51) френска кухня (26) хлебопекарна (3) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (16) ягоди (30) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (14)

търся в този блог

вторник, 13 ноември 2012 г.

Телешка шкембе чорба - класика в българската кухня



 След Свинската пача, ви предлагам друга класика - телешка шкембе чорба.
Пачата обичам и ям, но шкембето е за истински ценители със здрави стомаси!А аз си го имам в къщи.....Главният дегустатор.

Супата е по негова поръчка, че ''не може кулинарен блог без шкембе чорба''!
Продукти 
 за 4 порции

  • 750 г сурово почистено телешко шкембе
  • 1 морков
  • сол, черемн пипер
  • 2 жълтъка
  • 150 мл прясно(кисело) мляко
  • 1 с.л. брашно
  • 1 с.л. масло
  • 2 с.л. червен пипер
  • сол и  1 глава чесън



Приготвяне

  • шкембето се измива и се вари в НЕподсолена вода за около 3 часа
  • добавя се сол и 1 морков и 1 глава кромид и се вари още 30 минути
  • оставя се да изстине
  • отделилата се отгоре замръзнала мазнина се отделя( може да се използва, но е мноого мазно)
  • месото се изважда и се реже на дребно
  • моркова и кромида се изваждат
  • жълтъците се разбиват, към тях се прибавя брашното
  • добавя се млякото и се разбърква добре
  • супата се кипва и   един черпак от нея се смесва с жълтъците и млякото, разбърква се и всичко се изсипва в тенджерата
  • маслото се загрява и в него се запържва червеният пипер
  • изсипва се в супата
  • добавя се черният пипер(смлян)  и чесънът, счукан на дребно
  • супата се сервира  гореща и се предлага с оцет и чесън допълнително


3 коментара:

  1. Аз още не съм правила шкембе чорба! :( У дома майсторка е дъщерята и то със свинско шкембе и се научи от свекърва си!
    Соня, изглежда много апетитно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За всичко си има първи път, Тили! И аз не правя много често, но си е хубава чорбата!

      Изтриване
    2. Често съм правил шкембе чорба,но сега ще пробвам стриктно Вашата рецепта с телешко,така че на 01.01 след като си е хапнем и ми мине мухмурлука ще Ви призная.....

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...