Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (27) без глутен (14) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (134) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (192) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (61) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (9) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (3) круши (10) лесно (125) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (70) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (26) сладкиш (86) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (54) тиква (8) тиквички (17) торта (50) френска кухня (26) хлебопекарна (2) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (16) ягоди (29) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

вторник, 19 юни 2012 г.

Торта с ягоди и бишкоти (шарлота)







 Идеята за сладкиша е от блога на Ваня.

 Продукти
за форма от 24 см
12 порции
  • около 350 г бишкоти ит.тип
за сироп
  • 150 г ягоди
  • 150 г захар
  • 250 мл вода
  • вместо това може да се използва 1 буркан готово ягодово сладко
  • 2 с.л. ром(ромова есенция)
 за крем
  • 4 жълтъка
  • 70 г захар( на вкус)
  • 100 г извара
  • 50 г  меко масло
  • 175 г крем сирене Филаделфия
  • 150 мл течна сметана
за украса
  • 200 г ягоди
  • 1-2 с.л. захар

   Приготвяне
  • от намачканите ягоди ,   захарта и водата се сварява гъст сироп, който се оставя да изстине, добавя се ромът
  • ако се използва сладко, то се пасира в блендер(пасатор)
  • ягодите за украсата се измиват и поръсват с 1-2 с.л.захар
  • жълтъците се разбиват в метален съд, поставен върху съд с гореща вода.Съдът с жълтъците не трябва да допира водата, за да не се сварят.Прибавя се захарта и се разбива до получаване на еднороден крем.Всичко продължава няколко минути.
  • изварата се разбива с мекото масло , прибавя се крем сиренето ( може да се използва само крем сирене, без извара и масло)
  • в отделен съд се разбива сметаната до гъст крем(меки връхчета)
  • към сиренето се прибавят жълтъците, разбърква се и накрая внимателно се добавя разбитата сметана
  • бишкотите се подрязват до желаната дължина според височината на съда, в който ще се реди тортата.Желателно е да бъде форма с откопчаващ се пръстен

  • потапят се в сиропа и се нареждат отстрани
  • на дъното се слага малко от крема
  • отгоре се подреждат бишкоти, потопени в сиропа
  • върху тях се изсипва от крема и парченца от ягоди
  • отново следват бишкоти и крем, парченца ягоди, бишкоти, крем 
  • оставя се в хладилника да се стегне
  • след няколко часа се украсява с ягоди, предварително поръсени с 1-2 с.л. захар.така ягодите запазват вида и свежестта си.
 



11 коментара:

  1. Ех, че свежо! Много вкусно, Сонче!

    ОтговорИзтриване
  2. Няма как да е лошо, просто няма;) А и снимките го потвърждават;)
    Чудесна шарлота, Сонче!

    ОтговорИзтриване
  3. Много красива шарлота :-). Панделката придава празнично очарование...

    ОтговорИзтриване
  4. Сонче, крема е страхотен! Много вкусна и красива шарлота, много! Е,сега да имаше едно голямо парче!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Адмирации за тортата ,прекрасна е !
    Много изкуситерна,вкусна и цветна!
    Поздрави и прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотна торта! А този червен цвят на ягодите прави снимките още по-красиви. Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Много богат крем има тортата ти,Соня,а и с тези сочни ягоди е истинска прелест и наслада!Чудесно си я накиприла с тази червена анделка,много й подхожда!
    Усмихнат утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Сонче, да се присъединя и аз към поздравленията за тортата! Истинско лятно изкушение!
    П.П. Нещо ми се изгуби предишния коментар, но ако изневиделица се появи и станат два - да знаеш, че това е, защото не можех да не похваля тази тортичка :) Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря на всички, които са ме посетили и коментирали!Вашите оценки ме вдъхновяват и правят деня ми прекрасен!

    ОтговорИзтриване
  10. Може ли вместо сирене Филаделфия да сложа Маскарпоне?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. разбира се, Атанаска!Цялото количество масло , извара и филаделфия се заменя от маскарпоне.Аз съм дала другите продукти като по-достъпни!Благодаря ви за интереса и ви желая хубав празник!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...