Много обичам сладкишите с хрупкава подложка.Предлагам ви една тарта, чиято основа е тесто с бадеми , изключително вкусно, хрупкаво и ароматно.Технологията на приготвяне е с блендер или на ръка.Пробвахме тартата с 2 вида крем , чиито рецепти ще ви представя.На мен ми хареса повече с крем сирене.
на френски е ''Крем Патисие''
В повечето рецепти кремът е само с жълтъци, но се среща и с цели яйца.
тук има повече снимки от приготвянето на основата за лимонов пай, която е почти същата
Колкото по-тънко е разточено тестото, толкова по-хрупкава е ''бисквитката''.Продукти
за форма 22-24 см
- 60 г бланширани обелени бадеми
- 140 г пшенично брашно
- 50 г захар
- 110 г студено масло
- 1/4 ч.л. сол
- 2 с.л. вода
- 2 яйца
- 80 г захар
- 3 с.л. царевично нишесте
- 1 с.л. брашно
- 2 пак. ванилова захар
- 1 с.л. коняк
- 400 мл прясно мляко
- 3 с.л. масло
или крем със сирене крема
- 175 г крем сирене (филаделфия)
- 70 г захар
- 200 г квасена сметана
- 300 г ягоди
- 1 ч.л. желатин
- 3 с.л. сироп от ягодово сладко
- 3 с.л. вода
на френски е ''Крем Патисие''
В повечето рецепти кремът е само с жълтъци, но се среща и с цели яйца.
Приготвяне
тесто за основататук има повече снимки от приготвянето на основата за лимонов пай, която е почти същата
- бадемите се смилат в блендера
- добавя се пресятото брашно и се разбърква
- сипва се захарта и се пулсира няколко пъти блендерът
- маслото се нарязва на много малки парченца и се добавя при брашното
- блендерът се пулсира няколко пъти за по 1-2 секунди
- по малко , постепенно се добавя водата, като след всяко добавяне се пулсира по няколко пъти
- полученото тесто се изважда и се оформя на топка
- увива се във фолио и се оставя в хладилник за 30 минути или повече
- охладеното тесто се разточва внимателно на по-голям кръг отколкото е тавичката за печене
- използва се фолио и хартия за печене за по-лесно прехвърляне в тавата (разточва се между два пласта фолио, маха се горното и на негово място се поставя хартия за печене , отрязана според големината на тавичката, хваща се долното фолио , заедно с тестото и хартията и се обръща върху формата за печене
- притиска се и се оформя с борд по стените на формата за печене
- пече се на 200 С до златисто
В конкретния случай вместо една тарта с d 22 см , аз направих 1 с d 12см и 2 броя ''тартлетки'' във формички за крем карамел
крем със сирене
- сиренето, захарта и сметаната се разбиват с миксер
- кремът се изсипва в тартата и отгоре се нареждат ягодите, на резенчета или на половинки
топинг ( ягодово покритие)
яйчен крем пастичера
- ягодовият сироп се загрява заедно с водата и желатина
- с тази смес се намазват ягодите за да се запази свежестта им
- консумира се до няколко часа.
яйчен крем пастичера
- яйцата се разбиват със захарта до побеляване
- прибавят се ванилията и нишестето и брашното(може и само брашно), накрая и коняка
- млякото се загрява до кипене
- 1/3 от кипналото мляко се изсипва при яйчената смес и се разбърква добре
- смесва се с останалото мляко и се вари 5 минути на слаб огън до сгъстяване при непрекъснато разбъркване
- след като кремът изстине за около 5 минути , в него се прибавя маслото, нарязано на парченца и се разбърква до пълното му разстопяване
- кремът се използва след охлаждане в хладилника
- разстила се върху изпечената бисквитена подложка, а отгоре се нареждат ягоди - нарязани на парчета или на половинки според големината
- намазват се с желатиновата смес от по-горе (топинг)
Изглежда супер, Сонче!А с тези ягоди е неустоима!Честит празник!
ОтговорИзтриванеСонче, и двата варианта бих пробвала:)! Изглеждат толкова вкусно!
ОтговорИзтриванеСонче красота ,а за вкуса не ми се мисли!Тези ягодки така накипрени само чакат някой да ги хапне!
ОтговорИзтриванеЧестит празник и много цветно настроение!
Krasota i vkusotia :)
ОтговорИзтриванеНаистина много вкусно и лесно за приготвяне. Бадемите в блата сигурно придават приятен аромат.
ОтговорИзтриванеДокопала си се и ти до свежи и сочни ягодки :-)
Поздрави