Тази публикация е по поръчка на най-малката ми дъщеря.Ястие, което беше любимо на цялото ни семейство и приготвях много често.
Само че тогава, когато семейството ми беше голямо, си купувахме специално телешко от село. Беше една кървава епопея на двудневно разфасоване, почистване на месото и етикиране - кое от каква част на животното е и за какво може да послужи. След това замразявахме и цяла зима аз готвех телешко.Сега фризера вече е пенсиониран и приготвям рядко телешко, когато попадна на хубаво месо.
Ястието не е нещо особено на външен вид.Обикновено реакциите са, че прилича на пържен дроб, но изненадата след това е още по-голяма.Много ароматно, изключително вкусно, крехко месо.Неизменно предизвиква одобрение и възхищение, често и недоверие, че наистина месото е телешко, толкова сочно и крехко е.
Рецептата е от книгата ''Китайска кухня''.Препоръчвам ви го горещео:)!Не правете по-голямо количество наведнъж.
за 1 порция
готовото ястие се изсипва в чинии и се сервира с ориз и/или салата
Аз го сервирах с Ушмар, който приготвих по рецепта на zi4e , незабавно след като я публикува:).
За рецептата ще прочетете при Здравчето.Аз направих всичко точно както е описано, с половината продукти, и беше достатъчно за 2-3 порции.Вкусно родопско ястие, което наподобява качамак.
Добавих и тази салатка от прясно зеле, моркови , магданоз, пера пресен чесън, балсамико и зехтин.
Само че тогава, когато семейството ми беше голямо, си купувахме специално телешко от село. Беше една кървава епопея на двудневно разфасоване, почистване на месото и етикиране - кое от каква част на животното е и за какво може да послужи. След това замразявахме и цяла зима аз готвех телешко.Сега фризера вече е пенсиониран и приготвям рядко телешко, когато попадна на хубаво месо.
Ястието не е нещо особено на външен вид.Обикновено реакциите са, че прилича на пържен дроб, но изненадата след това е още по-голяма.Много ароматно, изключително вкусно, крехко месо.Неизменно предизвиква одобрение и възхищение, често и недоверие, че наистина месото е телешко, толкова сочно и крехко е.
Рецептата е от книгата ''Китайска кухня''.Препоръчвам ви го горещео:)!Не правете по-голямо количество наведнъж.
Продукти
за 2 порции- 350 г телешко филе
- 2 яйца
- 2 с.л. вино
- 2 с.л.соев сос
- 2 с.л. нишесте
- 2 ч.л. сода за хляб
- 4 с.л. къри
- 60-80 мл олио
за 1 порция
Приготвяне
- месото с енарязва на тънки лентички - сн.1
- в купа се разбиват яйцата и се смесват с нишестето, содата, соевия сос, виното
- нарязаното месо се добавя в купата , разбърква се и се прибавят 2 с.л. олио, отново се разбърква -сн.2
- в тиган ( аз ползвам дълбока тенджера) се загрява останалото олио на силен огън
- когато олиото стане много горещо, запуши, се изсипва цялата смес с месото и се бърка енергично за 1 минута - сн.3
- месото се изважда и се оставя настрани
- в същата мазнина се запържва кърите, връща се месото, огънят се намалява под среден и пърженето продължава още 5-6 минути - сн.4
готовото ястие се изсипва в чинии и се сервира с ориз и/или салата
Аз го сервирах с Ушмар, който приготвих по рецепта на zi4e , незабавно след като я публикува:).
За рецептата ще прочетете при Здравчето.Аз направих всичко точно както е описано, с половината продукти, и беше достатъчно за 2-3 порции.Вкусно родопско ястие, което наподобява качамак.
Добавих и тази салатка от прясно зеле, моркови , магданоз, пера пресен чесън, балсамико и зехтин.
Както се казва ,хапнали сте си от душа и сърце :) .....много ароматно и вкусно като чета рецептата ,Сонче!
ОтговорИзтриванеНа ушмара и аз му се каня , че много обичам качамак :) щом наподобява на него ! И , я налей по ракийка като предлагаш и салатка :))...
Чувам ,че ще почивате 4 дни :)...приятни почивни дни ! Прегръдки ,Сонче !
Тази вечер се лее, ма не ракия, че ние пием основно вино!Наздраве!
ИзтриванеСонче, китайското е много примамливо.
ОтговорИзтриванеУшмара ти се е получил добре вижда се, дано ви е харесал.Благодаря за доверието.
Салатката си е салатка без нея не сядам на масата.
Много апетитна и красиво поднесено.
Прегръдки!
Хареса ни ,как може да не ни хареса!нали ти се похвалих още вчера:) Благодар яза всичко!
ОтговорИзтриванеХаресвам китайска храна Сонче!Благодаря за предложението!
ОтговорИзтриванеПоздрави и приятни почивни дни!
И ни си падаме по китайските гозби и много ми се ще да приготвя това телешко.Освен за телешко варено,месо не от този вид не купувам.Но твоето Сонче ми харесва.И ушмара и салатката....
ОтговорИзтриванеПриятни почивни дни!
направих го тва телешко,ама нали все бързам сложих и кърито заедно със всичко.като изкарах месото(всичко беше еднородна каша):)нямаше олио в какво да пържа?сложих още олио и на тих огън,но почва да загаря.добре че си падам по аланглето.вид нямаше ,но иначе на вкус беше добре.хареса ми
ОтговорИзтриванеБлагодаря за доверието.Ястието не е нищо особено на външен вид, писала съм, но както надявам се сте се убедили, е изключително вкусно!Поздрави!
Изтриване