Откакто намерих старите книги, благодаря на подстрекателите, си чета рецепти от тях. Днешното предложение е от ''Модерна кухня - основни ястия'' и се казваше Пиле Салтимбока докато разбрах, че не мога да намеря градински чай!. Все пак реших да направя нещо подобно:)
Салтимбока присъства в доста блогове, както показва справката на Гугъл.Всеки е правил своя модификация.И в моята книга пише, че означава ''скок в устата'' на италиански и, че се приготвя с крехко телешко, прошуто , масло и бяло ароматно вино.Основната подправка е градински чай(салвия).
Аз използвах пилешко, шунка и кашкавал, а за повече аромат добавих чесън и розмарин. Получи се много вкусно и ароматно месо с топящ се кашкавал:).
Ето и моето ястие, за което не твърдя че е Салтимбока:
Продукти
за 2 порции
Приготвяне
Сервират се със салата или/и гарнитура.
Салтимбока присъства в доста блогове, както показва справката на Гугъл.Всеки е правил своя модификация.И в моята книга пише, че означава ''скок в устата'' на италиански и, че се приготвя с крехко телешко, прошуто , масло и бяло ароматно вино.Основната подправка е градински чай(салвия).
Аз използвах пилешко, шунка и кашкавал, а за повече аромат добавих чесън и розмарин. Получи се много вкусно и ароматно месо с топящ се кашкавал:).
Ето и моето ястие, за което не твърдя че е Салтимбока:
Продукти
за 2 порции
- 2 пилешки пържоли , бяло месо( 300 г)
- 4 тънки парчета кашкавал -50 г
- 4 тънки резена шунка - 50 г
- 2 с..л.масло
- 2-3 с.л. брашно
- черен пипер, скилидка чесън, стръкче розмарин
- 1 каф. чаша сухо бяло вино
Калории - общо 1038 Кал
на 1 порция - 520 Ккал
Приготвяне
- всяка пържолка се разрязва хоризонтално на 2 за да се получат 2 по-тънки
- върху тях се подреждат парче кашкавал и шунка като се захващат с клечка за зъби - сн.1
- овкусява се с черен пипер и се овалват много добре в брашно
- маслото се разтопява в тигана (не трябва да е много силен огъня, може да се сложи и една лъжица зехтин) и в него се пускат скилидката чесън и клонче розмарин- сн.2
- приготвените пържолки се пържат първо откъм шунката, а след това се обръщат сн.3,4
- изваждат се чиниите за сервиране
- в тигана се сипва виното и се разбърква за няколко минути докато се сгъсти
- с полученият сос се заливат пържолките
Сервират се със салата или/и гарнитура.
Оооо чудесна рецепта ,Сонче ...много ми хареса , а аз твърдя ,че си е салтимбока :), звучи толкова вкусно ,че наистина скача право в устата :))....
ОтговорИзтриванеОще утре ще я пробвам , че забърках за вечеря една пица ,късно виждам рецептата ти :) ...
Хубава вечер от мен и сърдечна прегръдка !
Опс , забравих да кажа за книгата колко е хубаво когато преоткрием нещо позабравено :))..
Сонче,не съм го правила по този начин но ми хареса.Мога да ти изпратя градински чай/салвия /.Имам си в двора на село и през цялата година може да се ползва.Много е полезен и за кашлица.
ОтговорИзтриванеХубава вечер
Сонче, чудесно е това ястие! Месцето, кашкавала - скокнат ли - няма да ги изпусна:). Пожелавам ти приятни почивни дни!
ОтговорИзтриванеMm che vkusno I az shte opitam :)
ОтговорИзтриване