Етикети

авокадо (2) агнешко (8) американска кухня (2) аспержи (3) баница (29) без глутен (26) Бетоловото (15) броколи (4) бутер тесто (21) българска традиционна кухня (141) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) десерти (220) домашно консервиране (6) дребни сладки (34) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (122) заек (4) закуски (67) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кексчета (25) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (10) кокос (11) кремове (42) крок пот (10) круши (10) лесно (137) манго (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (156) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (76) постно (37) праз (1) празник (11) предястие (64) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (27) салата (15) свинско месо (32) сладкиш (99) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (30) супа (29) тайландска кухня (1) тестени (62) тиква (9) тиквички (19) торта (63) френска кухня (32) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (23) чия (2) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

понеделник, 2 април 2012 г.

Салата от радичио и плодове

 Рдичио или червена цикория  е не много популярен зеленчук.


  Салатата е с плодове и дресинг с мед защото листата на цикорията са хрупкави и леко горчиви.
Приятно освежаващо и  разнообразяващо  пролетно блюдо.На главния дегустатор не се понрави много , но аз го харесах.

Продукти 

 за 2 порции

  • 1 /2 малка глава червена цикория
  • 1/2 портокал
  • 1 малка ябълка
  • няколко листа спанак
 дресинг
  • 2 с.л. мед
  • 1/2 ч.л. горчица
  • сокът на 1/2 лимон
  •  сол

  Приготвяне

  • цикорията се нарязва на лентички
  • спанакът се накъсва или нарязва
  • ябълката се обелва и се реже на кубчета, наръсва се с лимонов сок
  • в купа се смесват зеленчуците и ябълката
  • продуктите за дресинга се смесват в купичка и се изсипват върху зеленчуците
  • разбърква се внимателно
  • отгоре се нареждат парченца портокал

4 коментара:

  1. Салатката ти е чудесна ,Сонче и много свежа :) !
    Надявам се да не ми се разсърдиш ,ако те поправя ,че се казва радикио , а не радичио . Думата е италианска , пише се radicchio и се чете радикио .
    В италианския ако сложиш ch пред гласна се чете за к ,не както ние го четем за ч. Двойната c тук идва от граматиката им ,ама не ме питай защо :) и аз не съм наясно :) . Извини ме още веднъж за поправката . Чао ,мила и хубава вечер !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ваня, напротив, радвам се, че внасяш уточнение!Аз четох за този зеленчук по българските сайтове и там беше така:)!Но щом думата има италиански корен, ще казваме както тях!:)Аз даже съм я включила като първи продукт в новия раздел на Кулинарния ми речник, защото в България наистина не е много популярно! Спомена е само от кафето ''Инка'', което пиехме в соца и се правеше от цикория, но не червена.Поздрави и усмихнат ден!

      Изтриване
  2. Страхотно тонизираща и като състав,и като колорит,Соня!Де да можех да я имам за обяд,прелест!
    С пожелание за усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Много свежа пролетна салатка, Соня! Много обичам комбинация от плодове и зеленчуци, мисля, че най-хубавите салатки са именно тези, да не говорим и какво настроение внасят с тези цветове и аромати.
    Поздрави и полежалния за хубав вторник! :)

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...