Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

събота, 18 февруари 2012 г.

Просто кекс ( за начинаещи)

Кексът е един от най-популярните сладкиши за България, макар че има чуждоземско име:) .



Сигурно има толкова рецепти за кекс, колкото домакини има!Да не говорим за различните модификации - с добавки на плодове, сладко, ядки, шоколад и какво ли не още и с различни глазури....Май американците не са прави, когато казват  ''peace of cake''(парче торта) , като символ на нещо много обикновено и лесно:)
Рецептата, която ви предлагам  е почти неизменна от моето детство, а това е много отдавна! Правила съм я сигурно стотици пъти.В далечните години на социалистическа оскъдица кексът си беше направо разкош.....Сега вече правя много рядко този ''прост'' сладкиш.Май само 2 пъти годишно...


Продукти 
 за голяма форма 28см

 ч.ч. с вместимост 250 мл
  • 4 яйца L или 5  малки
  • 1,5 ч.ч. захар - 400 г( до 2 чаши, 500 г )
  • 1/2 ч.ч. олио  - 100 мл
  • 1/2 ч.ч. кисело мляко - 200г
  • 1 п. бакпулвер или 1 ч.л. сода
  • 3 ч.ч. брашно - 450 г
  • 3 с.л. какао
  • ванилия, лимонова кора, ром
  • стафиди, ядки




Калории - общо   5627 Ккал
Калции: 980 мг
Протеини: 129.3 г
Въглехидрати: 824.39 г
Животински мазнини: 67.2 г
Растителни мазнини: 134.15 г
на 1 порция при 24 парчета  234 Ккал



Приготвяне

  • Всички продукти, които ще използваме се приготвят предварително.
  • Фурната се загрява на 180 С. Формата за кекс ( с дупка в средата) се намазва с олио и се поръсва с брашно.
  • Брашното се пресява.
  • Яйцата се разбиват със захарта на пяна, до пълното разтваряне на захарта. Последователно се прибавят олиото,  киселото мляко и бакпулвера.Ако се използва лимонов сок ( 1с.л.), лимонова кора, ванилия, ром ( 1с.л.)Разбърква се.
  • Накрая постепенно се добавя брашното  и се разбърква докато сместа стане еднородна.
  • Изсипва се почти цялото тесто във приготвената форма, като се оставя малко, около 4-5 с.л.
  • Заделеното тесто се смесва с какаото.Разбърква се добре за да се получи еднородна смес.Изсипва се върху другото тесто във формата и с лъжица много леко се разбърква с въртеливи движения.
  • Отгоре се изсипват приготвените ядки  - лешници, орехи и оваляните в малко брашно стафиди.Отново много леко се разбърква, да не отиват към дъното.При печенето тежките примеси ще отидат към дъното.
  • Пече се около 40 минути като се проверява с клечка за готовност.
  • Изчаква се да изстине и се обръща като предварително се отделя с нож от стените на формата.

18 коментара:

  1. Сонче,кекса ти е превъзходен.Аз също правя много рядко,но пък си е вкусно нещо.
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Принципно и аз рядко правя. Но тази зима е изключение от всичко :) през ден два и замислям някой кекс :)
    Твоят е много сполучлив, ще го направя :)

    ОтговорИзтриване
  3. С чаша чай или кафе ще си подхожда много добре,Соня!Много е пухкав!

    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Ха, чудесна идея!
    Една приятелка ме беше помолила да постна рецепта за супер лесен кейк, че нейните все не се получавали.Ама нали все се разправям с разни новаторски сложнотии, така и не успях да изпълня този ангажимент, та направо ще й пратя линк към поста ти :-).

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря за вниманието, Живе, Роси, Зори, Дени!Опитвам се да пускам лесни неща, за да съм полезна на начинаещи, нали и аз съм била млада:) !Хубава седмица на всички!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесно изглежда!!! Вземам си за кафето :)
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  7. Сонче защо не махнеш проверката с думите. Понякога е много досадна :)).Ако не успееш пиши ми на имейла. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Сонче,кекса е чудесен!
    И аз така мила,много рядко правя сладки кексчета и торти,заради пустите му калории!
    Обаче какво да правим като сладкото си е сладичко и това е!Подслаждаме си живота от време на време!
    Сладък и усмихнат ден !

    ОтговорИзтриване
  9. Соня, кексът си е кекс!!!Винаги може да се гарнира с каквото си поиска човек.......или направо да си го натопи в чашата с мляко.
    Поздрави и слънчева нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря за вниманието Дани, Вили!Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Сонче, много хубав кекс!
    Наречи го както искаш;)
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  12. Мислех , че съм премахнала изискването за думичка при пускане на коментар:(!Сега пак го промених, дано да се е оправило!

    ОтговорИзтриване
  13. Чуден е! Рецептата ти е прекрасна! Винаги ме впечатляват тези ретро рецепти, уникални са! Благодаря, че сподели!

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря Candy,много мило , че си ме посетила!Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  15. Кекса е превъзходен!!! Благодаря за чудесната рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за доверието и за споделеното!Радвам се, че ви е харесала рецептата и че съм била полезна!Поздрави!

      Изтриване
  16. На какво ниво трябва да се пече,най-долу ли,.
    ?

    ОтговорИзтриване
  17. Може би закъснях с отговора, но все пак - в голяма фурна пека на решетка, поставена в долната трета на фурната, а в малка(тип Раховец) не решетка, поставена на дъното и включвам отдолу на 3, отгоре на 2. Голямата фурна си има терморегулатор.Поздрави и ще чакам отзиви!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow