Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (27) без глутен (14) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (134) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (193) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (61) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (9) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (3) круши (10) лесно (126) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (71) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (26) сладкиш (86) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (54) тиква (8) тиквички (17) торта (51) френска кухня (26) хлебопекарна (2) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (16) ягоди (30) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

четвъртък, 24 октомври 2013 г.

Едно неустимо портокалово тирамису и Пресечена сметана - какво да се прави?



Това е рецепта за това какво да правим, когато при разбиването на течна сметана се получи "пресечена" течност. Случва се, когато разбиваме течната животинска сметана продължително време, повече отколкото е необходимо.
Нямам снимки защото бях мноого ядосана, когато ми се случи тази неприятност!
Но мисля, че  ще бъде полезно да споделя какво направих.
Приготвях Портокалово тирамису, и то в голяма доза.
Вече беше направен крема с жълтъците, маскарпонето и портокала.Оставаше да се прибави разбитата сметана с пудра захар.
Да, но я разбих малко повече от необходимото и маслото започна да се отделя на повърността.
Нямаше да ми стигне крема, ако не я сложа, нямах и други подходящи заместващи продукти.
Четох кой какво казал по въпроса, но май общото мнение беше, че не може да се използва за крем , а само за някъкъв сладкиш с печене.

Какво направих:
  • прецедих с цедка и отделих маслото и течността
  • загрях течността (400 мл, като предварително отделих около 100 мл)
  • в отделените 100 мл разтворих 2 с.л. брашно
  • изсипах във врящата течност и с непрекъснато бъркане на слаб огън сварих много гъст крем
  • оставих го да застине около 5 минути и добавих към него отделеното при цеденето масло
  • разбърках, получи се гладък крем, който бързо добавих към приготвения вече крем с маскарпоне и жълтъци
  • добавих разбитите белтъци 
Тирамисуто стана чудесно! Кремът беше малко по-плътен от нормалното, но на вкусът беше непроменен.
Ето още снимки на  Портокаловото тирамису





3 коментара:

  1. Соня, чудесен е станал сладкиша!
    И идеята ти за сметаната е много хубава!
    Радвам се, че я сподели!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Сонче, благодаря много за полезната информация! Дано не се налага да се възползвам, но ако се случи, определено ще спасиш положението. А тирамисуто е просто блажено, много добре изглежда!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Ето как кулинарния опит ти е помогнал отново да намериш решение,Соня,и със сигурност отново се е получил превъзходен десерт!Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...