Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (28) без глутен (14) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (136) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (193) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (62) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (9) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (4) круши (10) лесно (127) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (145) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (71) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (27) сладкиш (86) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (55) тиква (8) тиквички (17) торта (51) френска кухня (26) хлебопекарна (3) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (16) ягоди (30) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (14)

търся в този блог

понеделник, 16 януари 2012 г.

Ароматни глазирани свински ребра на фурна



Макар че гледаме да избягваме свинското, има дни ,  като сегашните студени януарски, в които просто ти се ядат точно крехки свински ребърца:).



Тук пак имам американски спомен за едни ароматни ребра, които се отделят от кокала само като ги пипнеш....В менюто пишеше, че ги пекат 12 часа на слаб огън.
Ясно е, че това не се постига на традиционна скара и затова потърсих вариант на фурна.
Преписвах най- вече от тук
Резултатът беше зашеметяващ - много ароматно, сочно, леко сладникаво с невероятна коричка.

Ребрата бяха като за двама, но се оказа, че ще има гости и се наложи да добавя и няколко котлета.Рецептата им се отрази добре и на тях:)


Продукти 

1 кг св. ребра , по възможност от по-малко прасенце
черен пипер млян
1-2 с.л. олио
2-3 см  пресен джинджифил
5-6 скилидки чесън
1/2 ч.л. канела
4-5 зрънца карамфил
200 мл тъмна бира
2 с.л. мед
2 с.л. кетчуп или доматено пюре
2 с.л. соев сос

Калории - общо
на 1 порция

Приготвяне

Ребрата се нарязват по 2, но може и цялото парче да се готви.
Аз пробвах и двата варианта са добри.
Наръсват се с черен пипер.
В дълбок съд се запържват в мазнината от двете страни до зачервяване.
Изваждат се и на тяхно място се запържват скилидките чесън и джинджифила, нарязан на кръгчета.
Последователно се добавят всички останали подправки и се разбърква.
Ребрата се прехвърлят в съд с капак, подходящ за печене на фурна - при мен стъклен.
Заливат се с приготвения сос( ако не е достатъчно се добавя малко топла вода) и се пече на слаба фурна -160 С за около 2 часа.Колкото повече, толкова повече:)
Преди сервиране месото се прехвърля в по-широк съд, така че да е на един ред.
Сосът, в който е било месото, се прехвърля в малка касерола и се вари на слаб огън до сгъстяване.
Месото се намазва с получения гъст сос и се запича за 15 минути на силен реотан.
алтернативно може да се приготви смес от 1 ч.л. горчица, ч с.л. мед и 1 с.л. кетчуп и ребрата да се намажат с този сос и да се запекат преди сервиране


Сервира се с картофено пюре и хубаво червено вино :).
добавена снимка




10 коментара:

  1. Лелее, изглеждат зашеметяващо вкусни!!! Ще ги направя непременно!! Благодаря за рецептата! Пепи Деликостова

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря ти , Пепи! Няма да съжаляваш, до сега няма човек, който да не ги е харесал! :) Поздрави!

      Изтриване
  2. При този скъп ток е лукс да можеш да си позволиш да печеш едно ястие 12 часа :(

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, първо не пише 12, 2 часа ! Второ при тази температура , в дебелостенен съд не се изразходва толкова много електроенергия! И трето - има печки на друг вид гориво.Но, четвърто, всичко е въпрос на избор.Поздрави и дано да намерите вашата рецепта. Иначе за бавно приготвената храна няма спор, че е по-вкусна.

      Изтриване
  3. Здрасти, в търсене на рецепта за качамак, попаднах та твоя блог... Много ти благодаря за лесната и вкусна рецепта!
    Разглеждайки и другите ди кулинарни предложения се спрях на по/горе описаната рецептата и смятам скоро да я изпробвам. Имам един малко тъпичък въпрос... Какво имаш в предвид под 2-3 см??? пресен джинджифил, аз използвам често пресен джинджифил и той е във формата на корен, как да го разфасовам?
    Благодаря ти предварително...
    Хубав ден

    ОтговорИзтриване
  4. Здравей, Мимона, и добре си дошла ! Точно за корена става въпрос, ако е колкото дебел пръст, от него режеш на тънки колелца около 3 см от корена, ако е по-дебел, режеш на някакви части, както ти дойде.Не е проблем количеството, може да го извадиш преди сервиране защото вкусът не е приятен за някои хора, твърде е остър. Благодаря за посещението и коментара, поздрави и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  5. Сонче, вече съм ти верен фен! Тествахме тази рецепта у дома. Е, няма такъв разкош! Неприлично вкусни са ребърцата. Месцето се отделя от костите само с поглед, а ароматът... Мммм! Поднесох със зелена салата, че да има и нещо здравословно на масата. Съчетават се прекрасно! Изводът е, че кексовете може и да не ми се получават понякога, но месните специалитети стават безотказно и явно това е храната на моето семейство! :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за доверието ,Гуен! Радвам се, че ребърцата са ви харесали, те са любими и на нашето семейство и ги правя много често! А за кекса, не се отказвай, ще се получи! Пробвай и другите кексове, които съм писала.Просто напиши кекс в полето за търсене или виж по етикетите.Поздрав и успех в кулинарните упражнения!

      Изтриване
  6. Страхотна рецепта! Изненадващ вкус! Вече са в тефтера ми!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за споделеното, радвам се, че рецептата ви е допаднала! Весели празници!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...