Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (27) без глутен (14) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (134) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (193) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (61) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (9) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (3) круши (10) лесно (126) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (71) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (26) сладкиш (86) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (54) тиква (8) тиквички (17) торта (51) френска кухня (26) хлебопекарна (2) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (16) ягоди (30) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

събота, 7 април 2012 г.

Ягодова тарта и рецепта за 2 вида крем

Много обичам сладкишите с хрупкава подложка.Предлагам ви една тарта, чиято основа е тесто с бадеми , изключително вкусно, хрупкаво и ароматно.Технологията на приготвяне е с блендер или на ръка.Пробвахме тартата с 2 вида крем ,  чиито рецепти ще ви представя.На мен ми хареса повече с крем сирене.



Продукти

за тестото
за форма 22-24 см

  • 60 г бланширани обелени бадеми
или готово бадемово брашно
  • 140 г пшенично брашно
  • 50 г захар
  • 110 г студено масло
  • 1/4 ч.л. сол
  • 2 с.л. вода 
яйчен крем крем тип пастичера*
  • 2 яйца
  • 80 г захар
  • 3 с.л. царевично нишесте
  • 1 с.л. брашно
  • 2 пак. ванилова захар
  • 1 с.л. коняк
  • 400 мл прясно мляко
  • 3 с.л. масло
или крем със сирене крема
  • 175 г крем сирене (филаделфия)
  • 70 г захар
  • 200 г квасена сметана
за отгоре
  • 300 г ягоди
  • 1 ч.л. желатин
  • 3  с.л. сироп от ягодово сладко
  • 3 с.л. вода
* тук  Ваня да каже за името, че може да не точно така на български, с това ''ч''
на френски е  ''Крем Патисие''
В повечето рецепти   кремът е само с жълтъци, но се среща и с цели яйца.

Приготвяне

тесто за основата
тук има повече снимки от приготвянето на основата за лимонов пай, която е почти същата
  • бадемите се смилат в блендера
  • добавя се пресятото брашно и се разбърква
  • сипва се захарта и се пулсира няколко пъти блендерът
  • маслото се нарязва на много малки парченца и се добавя при брашното
  • блендерът се пулсира няколко пъти за по 1-2 секунди
  • по малко , постепенно се добавя водата, като след всяко добавяне се пулсира по няколко пъти
  • полученото тесто се изважда и се оформя на топка
  • увива се във фолио и се оставя в хладилник за 30  минути или повече
  • охладеното тесто се разточва внимателно  на по-голям кръг отколкото е тавичката за печене
  • използва се фолио и хартия за печене за по-лесно прехвърляне в тавата (разточва се между два пласта фолио, маха се горното и на негово място се поставя хартия за печене , отрязана според големината на тавичката, хваща се долното фолио , заедно с тестото и хартията и се обръща върху формата за печене
  •  притиска се и се оформя с борд по стените на формата за печене
  • пече се на 200 С до златисто
Колкото по-тънко е разточено тестото, толкова по-хрупкава е ''бисквитката''.

В конкретния случай вместо една тарта с d 22 см , аз направих 1 с d 12см и 2 броя ''тартлетки''  във формички за крем карамел

крем със сирене
  • сиренето, захарта и сметаната се разбиват с миксер
  • кремът се изсипва в тартата и отгоре се нареждат ягодите, на резенчета или  на половинки
топинг  ( ягодово покритие)
  • ягодовият сироп се загрява заедно с водата и желатина
  • с тази смес се намазват ягодите за да се запази свежестта им
  • консумира се до няколко часа.
Всичко може да бъде приготвено предварително и десертът  да се сглоби преди поднасяне.

 яйчен крем пастичера
  • яйцата се разбиват със захарта до побеляване
  • прибавят се ванилията и нишестето и брашното(може и само брашно), накрая и коняка
  • млякото се загрява до кипене
  • 1/3 от кипналото мляко се изсипва при яйчената смес и се разбърква добре
  • смесва се с останалото мляко и се вари 5 минути на слаб огън до сгъстяване при непрекъснато разбъркване
  • след като кремът   изстине за около 5 минути ,  в него се прибавя маслото, нарязано на парченца и се разбърква до пълното му разстопяване
  • кремът се използва след охлаждане в хладилника
  • разстила се върху изпечената бисквитена  подложка, а отгоре се нареждат ягоди - нарязани на парчета или на половинки според големината
  • намазват се с желатиновата смес от по-горе (топинг)



5 коментара:

  1. Изглежда супер, Сонче!А с тези ягоди е неустоима!Честит празник!

    ОтговорИзтриване
  2. Сонче, и двата варианта бих пробвала:)! Изглеждат толкова вкусно!

    ОтговорИзтриване
  3. Сонче красота ,а за вкуса не ми се мисли!Тези ягодки така накипрени само чакат някой да ги хапне!
    Честит празник и много цветно настроение!

    ОтговорИзтриване
  4. Наистина много вкусно и лесно за приготвяне. Бадемите в блата сигурно придават приятен аромат.
    Докопала си се и ти до свежи и сочни ягодки :-)
    Поздрави

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...