Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

вторник, 30 април 2013 г.

Панетоне - италиански коледен козунак по великденско време


Харесвам италианското панетоне и си купувам и за Коледа и за Великден.
Тази година се престраших да направя сама този кекс с мая.
Казвам кекс защото тестото е много меко, не се меси с ръка и не се сплита, това е разликата от козунака.Но пък е с мая и с характерните за козунака яйца, масло, аромати и пълнеж от сушени плодове.



Направих и мини панетоне във формички за крем.


Панетоне е италиански сладък хляб с произход от областта на Милано.Има дълга история още от времето на Римската империя. С него са свързани и легенди за любов и спорове за авторство.Може да се прочете в уикипедия.
Постъпкови снимки няма защото не очаквах, че стане толкова вкусно и с добра форма още от първия ми опит.
Продукти
за форма с диаметър 20 см
или за една форма с диаметър 16 см и 4 малки формички

540 г брашно*
15 г нишесте**
200 мл прясно мляко
2 яйца + 2 жълтъка
150 г захар
1 с.л. мед***
10г суха мая
кора от 1 лимон
кора от 1/2 портокал
1 с.л. лимонов сок
1 есенция ром
1 бурбонска ванилия
1 с.л. коняк
1/2 ч.л. сол
125 г масло
280 г сушени плодове, микс
(стафиди, червени боровинки, вишни)
отгоре
2 с.л. белтък
1 ч.л. пудра захар
1 ч.л. нишесте
2 с.л. счукани лешници
цели бадеми
* количеството на брашното варира според големината на яйцата
** в няколко рецепти видях да се добавя нишесте и реших да пробвам, но не намирам някаква разлика, така че може да се направи само с брашно
*** медът добавя специфичен вкус и аромат, но променя цвета на сладкиша към по-тъмен, така че може да пропуснете, ако искате светъл жълт козунак
 Калории - общо
 за 1 порция
Приготвяне
брашното се измерва и пресява
закваска
  • млякото се затопля за 1 миннута на микровълнова
  • маята се разтваря в топлото мляко, добавя се 1 с.л. от захарта и около 1/2 ч.ч. от премереното брашно, разбърква се и се оставя да втасва на топло (докато се надигне и "шупне")
  • в купата на миксера се разбиват яйцата, жълтъците и захарта
  • прибавят се настърганите портокалова и лимонова кора, медът, лимоновия сок, ванилията, ромовата есенция, конякът и солта
  • добавя се надигналата се  закваска, разбърква се
  • прибавя се брашното и се разбърква с бъркалките за тесто до пълното хомогенизиране на сместа
  • маслото трябва да е много меко, ако е необходимо се затопля за малко
  • прибавя се на части с непрекъснато бъркане до пълното му поемане от тестото
  • получава се много меко тесто, което почти не може да се меси с ръце
  • прехвърля се в намаслена дълбока купа,покрива се и се оставя да втасва до УТРОЯВАНЕ на обема, толкова време , колкото е необходимо
  • (има много рецепти с дълго втасване в хладилник!, аз го направих в печката в затоплена фурна)
  • през това време се приготвят формите
  • дъното се маже с масло или се покрива с кръгче от хартия
  • според обиколката се изрязва двойна(сгъната) лента от хартия за печене и се оформя на цилиндър, който да може да се постави плътно вътре във формата и да стърчи от нея.Височината на цилиндъра трябва да е около15- 20 см. Защипва се с кламер или тел бод
  • хартията се намазва с масло
  • втасалото тесто се изважда и  се смесва с приготвения микс от сушени плодове, ако не може с намаслени ръце, аз го направих със силиконовата шпатула
  • получава се около 1445 г тесто заедно с пълнежа
  • тестото се слага на дъното на формата с диаметър 20 см
  • алтернативно се разпределя в малките формички.При мен 2/3 от тестото беше във формата от 16 см , а останалата част разпределих в 4 формички с диаметър 10 см
  • притиска се за да заеме хубаво формата
  • оставя се да втасва покрито на топло до удвояване на обема
  • пече се на 180-190С за около 50-60 минути* - проверява се с шиш в средата
покритие
  • 2 с.л. белтък се разбиват с вилица
  • прибавят се нишестето и счуканите ядки и се разбърква добре
  • нанася се с лъжица върху козунака
аз го слагам 10 тина минути след началото на печенето, за да не изгори отгоре
 * оставям да втасва на включена на 30 Ц фурна и след като се надигне увеличавам на 190С, така се пече малко повече от 1 час, след 50 тата минута го проверявам



28 коментара:

  1. Изглежда изключително вкусно! Много ми харесва! Поздрави, Сонче и приятна подготовка за празниците! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Много добре изглежда,поздравления!Аз отдавна му се каня,ама не му идва реда,надявам се за коледа да се пробвам.Много го обичам,ама винаги за коледа ми носят по няколко от Италия,но въпреки всичко мисля да се пробвам.Ще разгледам твойта рецепта,че аз имам само за мини-панетоне,предполагам няма кой знае какво значение.
    Поздрави и хубав слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Рецепти много, Ели, не може да го докараме както от магазина с Е-тата, но пак е вкусен!Поздрави!

      Изтриване
  3. Прекрасен първи опит! Сега въздишам по снимките ти!Сложила си всичките ми любими неща: И портокалче, и лимонче за аромат... и боровинки и вишни! С тези вкусотии съм сигурна че не само изглеждат добре, а и са много вкусни!
    Весели, усмихнати и подсладени :) празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за похвалите, Наталия!като за първи път наистина се получи добре, ще го проверя и с други рецепти!Поздрав и хубави предпразнични дни на теб!

      Изтриване
  4. О, това е големия брат :)) Много богат, много красив и сигурна съм, че неустоимо ароматен е станал Сонче! Браво!
    Поздрави, мила и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Снежи, беше си предизвикателство, но се оказа лесно!Поздрав и хубави празници!

      Изтриване
  5. Страхотна рецепта, само отбележете прясното мляко колко е.

    ОтговорИзтриване
  6. 200 мл, благодаря, сега ще корегирам!Поздрав!

    ОтговорИзтриване
  7. Хубаво, че си се престрашила, Соня, виж колко е напет и красив този кекс-козунак. Браво, чудно ти е панетонето.
    Поздрави и вдъхновена подготовка!

    ОтговорИзтриване
  8. Сонче, прелестен е станал! Наистина е толкова висок, някак величествен! Поздрави, миличка, с пожелания за весели празници!

    ОтговорИзтриване
  9. Сонче, чуден е! Ще ме запалиш да опитам и аз!
    Светли празници!

    ОтговорИзтриване
  10. Много любопитна рецепта за великденски сладкиш. Комплименти на авторката!
    Ако ми позволите, ще дам един съвет: този сладкиш се надига много при печене и образува симпатична шапка, тип бомбе, отгоре. Ако искате да запазите бухналия ефект, заклещете между две високи бутилки (или както ви е удобно)панетонето с "главата" на долу докато го изчаквате да изтине.
    Поздрави и весели велекденски празници!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря ви, Фулвио! Шапката я няма и защото по средата на печенето сложих горната част от белтък и ядки и РАЗРЯЗАХ на кръст, мисля че последното е причината.НО следващия път , ще последвам и вашия съвет!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Соня,панетонето ти е страхотно,направо огромно ми изглежда,ама то е сигурно,защото ми се е прияло,а твоето така апетитно ухае!Върнах се да разгледам пропуснатото чак до канелоните с доматен сос и всичко е както винаги много вкусно и подробно представено,поздравления!
    Спокойни,усмихнати и светли празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  13. Прекрасно изглежда, Соня -
    много красиво, ефектно в разрез и със сигурност неустоимо ароматно -
    поздравления и от мен!
    Светли и благословени Великденски празници, Диана

    ОтговорИзтриване
  14. Честит Празник, Сонче! Христос Воскресе! Здраве, любов и благоденствие! Много красота и топлина в отношенията! Хубав Великден! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  15. Христос Воскресе ,Соня!
    Здраве и благоденствие да има в дома ти!
    Разкошно се е получило панетонето!
    прегръдки

    ОтговорИзтриване
  16. Тази рецепта на "Панетоне" не си заслужава приготвянето. Това е един вид кекс с мая, който не е много вкусен.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Въпрос на вкус, на някои се харесва, на други не съвсем! А вие всъщност приготвихте ли си го този кекс с мая?Поздрави!

      Изтриване
  17. Здравейте.
    Ще направя лек професионален коментар, с който не искам да засегна никой. Работя на място, където се прави единственото панетоне в България :)
    Първо този сладкиш няма нищо общо с кекса и е много по-богат от козунака! :)
    Навярно сте виждали италианско панетоне във веригите по Коледа. Горната му част е полусферична. Тук след печенето панетонето е "паднало"... Ще издам една тайна, какво правят италианците, Соня. Когато излезе от печката го нашишват с 2 шиша, на 2-3 см от дъното и го обръщат с "главата" надолу и го оставят да изстине. Това се прави, за да се запази формата.
    Другото е, че българското брашно не е хубаво, няма достатъчно глутен, не е силно. Това е и другата причина в нашенски условия да се прави тази рецепта. София мел имат едно брашно екстра, за козунаци, възможно е да стане по-добре с него. Това тесто е изклчително деликатно. По оригинална рецепта се прави с натурална закваска и втасва дълги часове. Маята просто го "убива"... :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви споделеното! Нали за това са блоговете и коментарите, да разменяме успехи и неуспехи! Аз много харесвам панетонето от магазина, и на аромат не мога да го докарам даже! Но , това е моят първи опит да направя тази вкусотия в домашни условия и , както съм писала , нямам претенции за изключителност :). Просто споделям...Поздрави и ще се радвам , ако продължите да споделяте от вашия опит, ще бъде полезно за всички.

      Изтриване
  18. Здравейте, Соня! Много ви благодаря за изключителната рецепта! Моите панетони станаха превъзходни, ароматни, въздушни. Благодарение на вашата рецепта пожънах изключителен успех сред приятели и колеги. Единствените промени които направих е че намалих маята на 7 грама и вместо нишесте при покритието с белтък и пудра захар добавих бадемово брашно. Още веднъж БЛАГОДАРЯ!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow