Харесвам италианското панетоне и си купувам и за Коледа и за Великден.
Тази година се престраших да направя сама този кекс с мая.
Казвам кекс защото тестото е много меко, не се меси с ръка и не се сплита, това е разликата от козунака.Но пък е с мая и с характерните за козунака яйца, масло, аромати и пълнеж от сушени плодове.
Направих и мини панетоне във формички за крем.
Панетоне е италиански сладък хляб с произход от областта на Милано.Има дълга история още от времето на Римската империя. С него са свързани и легенди за любов и спорове за авторство.Може да се прочете в уикипедия.
Постъпкови снимки няма защото не очаквах, че стане толкова вкусно и с добра форма още от първия ми опит.
Продукти
за форма с диаметър 20 см
или за една форма с диаметър 16 см и 4 малки формички
540 г брашно*
200 мл прясно мляко
2 яйца + 2 жълтъка
150 г захар
1 с.л. мед***
10г суха мая
кора от 1 лимон
кора от 1/2 портокал
1 с.л. лимонов сок
1 есенция ром
1 бурбонска ванилия
1 с.л. коняк
1/2 ч.л. сол
125 г масло
280 г сушени плодове, микс
(стафиди, червени боровинки, вишни)
отгоре
2 с.л. белтък
1 ч.л. пудра захар
1 ч.л. нишесте
2 с.л. счукани лешници
цели бадеми
* количеството на брашното варира според големината на яйцата
** в няколко рецепти видях да се добавя нишесте и реших да пробвам, но не намирам някаква разлика, така че може да се направи само с брашно
*** медът добавя специфичен вкус и аромат, но променя цвета на сладкиша към по-тъмен, така че може да пропуснете, ако искате светъл жълт козунак
Калории - общо
за 1 порция
Приготвяне
брашното се измерва и пресява
закваска
- млякото се затопля за 1 миннута на микровълнова
- маята се разтваря в топлото мляко, добавя се 1 с.л. от захарта и около 1/2 ч.ч. от премереното брашно, разбърква се и се оставя да втасва на топло (докато се надигне и "шупне")
- в купата на миксера се разбиват яйцата, жълтъците и захарта
- прибавят се настърганите портокалова и лимонова кора, медът, лимоновия сок, ванилията, ромовата есенция, конякът и солта
- добавя се надигналата се закваска, разбърква се
- прибавя се брашното и се разбърква с бъркалките за тесто до пълното хомогенизиране на сместа
- маслото трябва да е много меко, ако е необходимо се затопля за малко
- прибавя се на части с непрекъснато бъркане до пълното му поемане от тестото
- получава се много меко тесто, което почти не може да се меси с ръце
- прехвърля се в намаслена дълбока купа,покрива се и се оставя да втасва до УТРОЯВАНЕ на обема, толкова време , колкото е необходимо
- (има много рецепти с дълго втасване в хладилник!, аз го направих в печката в затоплена фурна)
- през това време се приготвят формите
- дъното се маже с масло или се покрива с кръгче от хартия
- според обиколката се изрязва двойна(сгъната) лента от хартия за печене и се оформя на цилиндър, който да може да се постави плътно вътре във формата и да стърчи от нея.Височината на цилиндъра трябва да е около15- 20 см. Защипва се с кламер или тел бод
- хартията се намазва с масло
- втасалото тесто се изважда и се смесва с приготвения микс от сушени плодове, ако не може с намаслени ръце, аз го направих със силиконовата шпатула
- получава се около 1445 г тесто заедно с пълнежа
- тестото се слага на дъното на формата с диаметър 20 см
- алтернативно се разпределя в малките формички.При мен 2/3 от тестото беше във формата от 16 см , а останалата част разпределих в 4 формички с диаметър 10 см
- притиска се за да заеме хубаво формата
- оставя се да втасва покрито на топло до удвояване на обема
- пече се на 180-190С за около 50-60 минути* - проверява се с шиш в средата
- 2 с.л. белтък се разбиват с вилица
- прибавят се нишестето и счуканите ядки и се разбърква добре
- нанася се с лъжица върху козунака
Изглежда изключително вкусно! Много ми харесва! Поздрави, Сонче и приятна подготовка за празниците! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Дани и на теб положително предпразнични емоции!
ИзтриванеМного добре изглежда,поздравления!Аз отдавна му се каня,ама не му идва реда,надявам се за коледа да се пробвам.Много го обичам,ама винаги за коледа ми носят по няколко от Италия,но въпреки всичко мисля да се пробвам.Ще разгледам твойта рецепта,че аз имам само за мини-панетоне,предполагам няма кой знае какво значение.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав слънчев ден!
Рецепти много, Ели, не може да го докараме както от магазина с Е-тата, но пак е вкусен!Поздрави!
ИзтриванеПрекрасен първи опит! Сега въздишам по снимките ти!Сложила си всичките ми любими неща: И портокалче, и лимонче за аромат... и боровинки и вишни! С тези вкусотии съм сигурна че не само изглеждат добре, а и са много вкусни!
ОтговорИзтриванеВесели, усмихнати и подсладени :) празници!
Благодаря за похвалите, Наталия!като за първи път наистина се получи добре, ще го проверя и с други рецепти!Поздрав и хубави предпразнични дни на теб!
ИзтриванеЧудесен е станал! Браво!
ОтговорИзтриванеблагодаря, Траянче!Поздрави хубави празници!
ИзтриванеО, това е големия брат :)) Много богат, много красив и сигурна съм, че неустоимо ароматен е станал Сонче! Браво!
ОтговорИзтриванеПоздрави, мила и приятна вечер!
Благодаря ти, Снежи, беше си предизвикателство, но се оказа лесно!Поздрав и хубави празници!
ИзтриванеСтрахотна рецепта, само отбележете прясното мляко колко е.
ОтговорИзтриване200 мл, благодаря, сега ще корегирам!Поздрав!
ОтговорИзтриванеХубаво, че си се престрашила, Соня, виж колко е напет и красив този кекс-козунак. Браво, чудно ти е панетонето.
ОтговорИзтриванеПоздрави и вдъхновена подготовка!
Благодаря, Гери! Хубави предпразнични дни и на теб!
ИзтриванеСонче, прелестен е станал! Наистина е толкова висок, някак величествен! Поздрави, миличка, с пожелания за весели празници!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Катя!И на теб весели празници!
ИзтриванеСонче, чуден е! Ще ме запалиш да опитам и аз!
ОтговорИзтриванеСветли празници!
Много любопитна рецепта за великденски сладкиш. Комплименти на авторката!
ОтговорИзтриванеАко ми позволите, ще дам един съвет: този сладкиш се надига много при печене и образува симпатична шапка, тип бомбе, отгоре. Ако искате да запазите бухналия ефект, заклещете между две високи бутилки (или както ви е удобно)панетонето с "главата" на долу докато го изчаквате да изтине.
Поздрави и весели велекденски празници!
Благодаря ви, Фулвио! Шапката я няма и защото по средата на печенето сложих горната част от белтък и ядки и РАЗРЯЗАХ на кръст, мисля че последното е причината.НО следващия път , ще последвам и вашия съвет!Поздрави!
ОтговорИзтриванеСоня,панетонето ти е страхотно,направо огромно ми изглежда,ама то е сигурно,защото ми се е прияло,а твоето така апетитно ухае!Върнах се да разгледам пропуснатото чак до канелоните с доматен сос и всичко е както винаги много вкусно и подробно представено,поздравления!
ОтговорИзтриванеСпокойни,усмихнати и светли празнични дни!
Прекрасно изглежда, Соня -
ОтговорИзтриванемного красиво, ефектно в разрез и със сигурност неустоимо ароматно -
поздравления и от мен!
Светли и благословени Великденски празници, Диана
Честит Празник, Сонче! Христос Воскресе! Здраве, любов и благоденствие! Много красота и топлина в отношенията! Хубав Великден! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеХристос Воскресе ,Соня!
ОтговорИзтриванеЗдраве и благоденствие да има в дома ти!
Разкошно се е получило панетонето!
прегръдки
Тази рецепта на "Панетоне" не си заслужава приготвянето. Това е един вид кекс с мая, който не е много вкусен.
ОтговорИзтриванеВъпрос на вкус, на някои се харесва, на други не съвсем! А вие всъщност приготвихте ли си го този кекс с мая?Поздрави!
ИзтриванеЗдравейте.
ОтговорИзтриванеЩе направя лек професионален коментар, с който не искам да засегна никой. Работя на място, където се прави единственото панетоне в България :)
Първо този сладкиш няма нищо общо с кекса и е много по-богат от козунака! :)
Навярно сте виждали италианско панетоне във веригите по Коледа. Горната му част е полусферична. Тук след печенето панетонето е "паднало"... Ще издам една тайна, какво правят италианците, Соня. Когато излезе от печката го нашишват с 2 шиша, на 2-3 см от дъното и го обръщат с "главата" надолу и го оставят да изстине. Това се прави, за да се запази формата.
Другото е, че българското брашно не е хубаво, няма достатъчно глутен, не е силно. Това е и другата причина в нашенски условия да се прави тази рецепта. София мел имат едно брашно екстра, за козунаци, възможно е да стане по-добре с него. Това тесто е изклчително деликатно. По оригинална рецепта се прави с натурална закваска и втасва дълги часове. Маята просто го "убива"... :)
Благодаря ви споделеното! Нали за това са блоговете и коментарите, да разменяме успехи и неуспехи! Аз много харесвам панетонето от магазина, и на аромат не мога да го докарам даже! Но , това е моят първи опит да направя тази вкусотия в домашни условия и , както съм писала , нямам претенции за изключителност :). Просто споделям...Поздрави и ще се радвам , ако продължите да споделяте от вашия опит, ще бъде полезно за всички.
ИзтриванеЗдравейте, Соня! Много ви благодаря за изключителната рецепта! Моите панетони станаха превъзходни, ароматни, въздушни. Благодарение на вашата рецепта пожънах изключителен успех сред приятели и колеги. Единствените промени които направих е че намалих маята на 7 грама и вместо нишесте при покритието с белтък и пудра захар добавих бадемово брашно. Още веднъж БЛАГОДАРЯ!
ОтговорИзтриване