След канелони с кайма предлагам един по-диетичен вариант на канелони със спанак и извара.
Нямам достатъчно малка тавичка за 2 порции и приготвих ястието в една чиния от дуралекс.
Продукти
за 1-2 порции
- 4 броя пурички канелони
- 100 г спанак, почистен
- 60 г извара
- 50 г бяло саламурено краве сирене
- 1 яйце
- сол
- черен пипер
- индийско орехче
доматен сос
- 1 малка глава стар лук
- 2 с.л. зехтин
- 3 скилидки чесън
- 50 мл вино
- 1 ч.ч. домати на кубчета консервирани
- черен пипер
- риган
- 1 ч.л. захар
- сол
- кашкавал за поръсване
Приготвяне
доматен сос
- лукът се реже на дребно
- тиган или друг съд се загрява, изсипва се зехтинът и се прибавя лукът
- разбърква се и се долива виното
- задушава се до омекване
- прибавят се доматите и се вари до леко сгъстяване(не трябва да е много гъсто за да се напоят канелоните, които са сухи, не варени)
- овкусява се с подправките
- спанакът се нарязва и се бланшира за 1 минута(алтернативно се задушава в мазнина), отцежда се и се смесва с изварата, сиренето и яйцето
- разбърква се и се овкусява с подправките(може да се пасира до гладкост, но аз не го правя)
- с получената смес се пълнят канелоните
- на дъното на съда, в които ще се пече ястието се изсипва част от червения сос
- подреждат се канелоните и се заливат с остатъка от соса
- покрива се с алуминиево фолио и се пече на 200 С за около 35 минути.
- маха се фолиото и се поръсва с кашкавал, пече се открито още 10 минути
Изглеждат много апетитни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянка!
ИзтриванеМного обичам канелони!Твоите са страхотни и идват в подходящ момент.Тъкмо бях решила да правя и се чудих с какво да ги напълня и да е по различно от обичайната ми плънка!Хубав ден и поздрави!
ОтговорИзтриванеВсичко може да се сложи вътре, а и сосът търпи вариации!Благодаря, Наталия!
ИзтриванеАх, какво изкушение!
ОтговорИзтриванеМного, много, вкусно, Сонче!
Усмивки и слънчев уикенд! :)
Изглеждат много вкусно,никога не съм правила,а отдавна им се каня.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава събота!
Ако обичате пасат, ще ви харесат!Пробвайте! Поздрави, Елджи!
ИзтриванеОбичам канелони :)
ОтговорИзтриванеТвоите са чудесни, Соня!
Поздрави и слънчев уикенд!
благодаря ти , Дани!
ИзтриванеМного свежо предложение, Сонче! Вчера готвих нещо подобно с паста, за канелони изобщо не се сетих :) И от тук усещам, че е много вкусно!
ОтговорИзтриванеПоздрави и приятна съботна вечер!
Ами нали затова пишем, да си споделяме и да се подсещаме!Поздрави, Снежи!
ИзтриванеСоня,чудесни канелони,още повече че са без месо.Аз също ги правя със спанак и сирене, но с бял сос, не съм правила тази комбинация,звучи вкусно, ще опитам.Поздрави и хубав неделен ден!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Мари, и аз правя с бял сос, това е следващата ми публикация :)Всъщност у нас обичаме различни сосове и аз ги правя в отделни тавички - за мен с бял, за съпруга с доматен!Поздрав!
ИзтриванеНе съм опитвала канелони, но и двете ти рецепти са толкова апетитни, че ще трябва да потърся и да приготвя!
ОтговорИзтриванеХубава неделна вечер!
Винаги има какво да опита човек, ако обичате паста, ще ви харесат!Ще има още един пост , за канелони с бял сос!Поздрав, Тили и спокойна неделна вечер!
ИзтриванеНе бях опитвала канелони до сега. Приготвих ги по тази рецепта, но само с извара вместо с извара и сирене. Станаха много вкусни! Задължително ще повторим. Благодаря! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, радвам се , че рецептата ви е харесала! Поздрави!
Изтриване