Рецептата е на Диана от Опитайте.
Рулцата сурими са един продукт, който май всички избягваме, но на мен ми се намираха във фризера, купени явно в пристъп на паника, че не знам какво ще готвя :).Предложението за крокети ми допадна, само че вместо да ги пържа, аз ги направих във фурната.Малките промени в рецептата са в скоби.Благодаря ти, Диана!
Продукти
за около 20 броя
- 30 гр. масло
- 2 стръка пресен лук(стар)
- ¼ ч.чаша брашно*
- ¾ ч. чаша прясно мляко
- 250 гр. рулца раци Сурими /Surimi/*
- 1/3 ч.чаша пармезан, настърган (обикновен кашкавал)
- 1 с. л. пресен магданоз
- ½ ч. л. лимонова кора, ситно настъргана
- (1 с.л. лимонов сок)
- 1 щ. лют червен пипер
- сол и черен пипер на вкус
*1 ч.чаша =240 мл.
Приготвяне
- маслото се разтопява на котлона в по-дълбок съд
- добавя се нарязаният лук и задушава до омекване
- изсипва се брашното и запържва при непрекъснато бъркане около 1 минута
- постепенно се налива млякото и отново с непрекъснато бъркане се изчаква сместа да заври.
- намалява се температурата на ниско и с често разбъркване сместа се сгъстява /около 3 минути/.
- добавят се нарязаните рулца раци, кашкавал, магданоз, лимонова кора и се овкусява с щипка лют червен пипер, сол и черен пипер на вкус.
- сваля се от огъня и се разбърква до обединяване и хомогенизиране на сместа.
- изчаква се да се охлади напълно.
- от сместа се оформят малки топчета, които се поставят за още малко в хладилник да се стегнат допълнително.
- всяко топче се овалва в брашно, потапя се в разбито яйце и след това в галета смесена със сусам
- подреждат се в намазана с масло(зехтин) тавичка и се поливат на тънка струйка с 1 с.л. зехтин
- пече се на 200 С до златисто
Моите топчета се разпукаха леко, но май ги бях направила по-големи. Направих 14 бр, а трябваше да са 20 тина.
Изглеждат много вкуснички ,Сонче-за мезенце са чудесни...
ОтговорИзтриванеМного ми допадна идеята ти, Соня,
ОтговорИзтриванеследващия път ще ги изпека - харесват ми златисти и много апетитни.
Вече обсъдихме възможността да дам линк от моята страница към този вариант за изпълнение.
Благодаря ти,
сърдечни поздрави и хубава нова седмица, Диана
Сонче, всички ги избягваме, ама понякога се озовават в хладилника;) Изглеждат прекрасно под формата на крокети!
ОтговорИзтриванеОще веднъж благодаря Диана!Прекрасно е така, да обменяме, допълваме, добре че съществува Интеренет!Поздрав и хубава нова седмица!
ОтговорИзтриванеМного ги обичам тези рулца, идеята е страхотна!
ОтговорИзтриванеСонче, супер са! Много хубави, златиста коричка, хрупкава, вкусна, ох леле!!! Аз не ги избягвам суримитата, просто понякога ни омръзват, но май ще ги правя на тези симпатични и апетитни топчета! Прекрасна нова седмица, Сонче!
ОтговорИзтриванеЧудесни крокети с много хубава златна коричка,Соня!Аз ползвам рулцата,малко синтетика си падат,но пък в разни салати се вписват добре.
ОтговорИзтриванеУсмихната нова седмица ти пожелавам! :)
Браво за рецептата от мен! Лесно, вкусно и много ефектно :)
ОтговорИзтриване