Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

вторник, 7 май 2013 г.

Парфе торта ягоди и кокос - Роси и Кулинарен еликсир са ми на гости!




Моята първа гостенка не се нуждае от представяне – Роси от Кулинарен еликсир е достатъчно популярна! Всеки блогър или просто любител на кулинарията е надниквал многократно при нея да потърси това или онова. Блогът й грее, подреден, с разнообразни десерти и основни ястия и с прелестни снимки, придружени от подробни разяснения!
Много сърдечна, мила, отзивчива, винаги положителна, готова с добра дума да поощрява колегите, вярвам , че ще се съгласите, че  Роси е своеобразен център на обществото на блогърите кулинари.Ето защо съм поласкана, че намери време да гостува в моето скромно местенце. Благодаря ти, Роси! Благодаря, за подкрепата и за виртуалното приятелство, което ще се радвам да се превърне в реално! Благодаря и за десерта, който си ми приготвила, точно по мой вкус-с ягоди,  пък и  с   кокос,  който е любим на Главния дегустатор! Сигурна съм , че ще хареса и  на читателите!


Поканата да гостувам в блога на Соня дойде точно, когато ми се струпаха на главата ред грижи и ангажименти. Нали знаете, има и такива моменти, когато сякаш задачите се скупчват наведнъж и ако до вчера си имал бол свободно време на разположение, то днес грам не ти остава, а пък тъкмо сега ти трябва.

Но въпреки всичко си действах с едно наум и си казвах, че при толкова категорична и толкова мила покана не мога да не намеря време да откликна.

Соня,благодаря ти за търпението, за уважението, което прозираше в поканата ти, тя наистина ме трогна и ме накара да се почувствам много специална!

Благодаря за указаната чест да бъда твоят първи гост!



Първото нещо,което изниква в съзнанието ми когато стане дума за Соня е,че има едно много задружно семейство с три прекрасни дъщери и внук,с които тя и съпругът й много се гордеят!Чрез нейните публикациите често виртуално попадах в едно красиво кътче в Пирин, а миналото лято и съвсем реално посетихме,това е Бетоловото.

Тя е една от първите дами, които ме посрещнаха и анонсираха във Фейсбук при създаването на кулинарната ми страница,за което също й благодаря.

В блога й "Моето сладко хоби" откривам наистина безкрайна палитра от вкусни предложения от почти всички аспекти на кулинарията.

Много ми допадат красивите й питки, пухкави козунаци, разнообразни ястия и споделям афинитета към кремести десерти, които също са моя слабост.

Поради тази причина в избора си на рецепта се спрях пак и отново на една лека и лесна торта, но пък у дома точно такъв тип десерти изчезват скорострелно,а и трябваше да остана вярна на себе си, защото въпреки гръмкото заглавие Кулинарен еликсир никога не е бил място за връткави рецепти.

И така както е лесна, какви перипетии имах с тази торта не е за разправяне, но то просто е закон неписан, че когато се стараеш най-много най не спори и все нещо ще се случи да ти тества нервната система :) .

Та има си своите неизбежни недостатъци,но и с тях не дочака утрото и бе пометена :) .

Такова дълго интро май не съм писала до сега ,но пък повода си заслужава определено, затова отново благодаря на Соня, че ми подари възможността да стана част от сладкото й хоби :) !


Продукти:

размер на тортата Ф 21

за подложката:
180 гр. какаови бисквити
3 с.л. фино смлени орехи
100 гр. масло
1 с.л. какао
1 с.л. пудра захар (или повече,по ваша преценка и вкус)
за белия слой:
300 мл. кокосово мляко
200 гр. квасена сметана
1 кутийка от 175 гр. Филаделфия натурална или лайт
100 мл. прясно мляко
15 гр. желатин
ванилия
пудра захар на вкус
за плодовото желе:
800 гр. почистени ягоди
200 мл. вода
захар на вкус
ванилия
20 гр. желатин
за гарниране:
няколко ягоди
малко настърган бял шоколад
100 мл. животинска течна сметана
пудра захар на вкус
1-2 ч.л. крем Оле ванилия на Др. Йоткер *

* животинската сметана не е толкова устойчива за шприцване както синтетичната,затова се стабилизира успешно с добавянето на 1-2 ч.л. от крем Оле ванилия на Йоткер.




Приготвяне:

Поставете тортен ринг върху тортен поднос.
От вътрешната страна направете борд от ленти хартия за печене.
По този начин ще освободите много по-лесно тортата от ринга и няма да ви се налага да я отделяте от него посредством нож.

на подложката:
Сложете в купата на блендера бисквитите,смлените орехи,какаото и пудрата захар и смелете.
Добавете нарязаното на парчета масло и пак пуснете блендера,докато се образуват влажни маслени трохи . 
Разпределете равномерно маслените трохи в ринга и ги притиснете .
Поставете подноса в хладилника ,за да стагне бисквитената основа.

на белия крем:
Накиснете желатина в прясното мляко.
Загрейте го на ръба на котлона при непрекъснато бъркане ,докато желатина се втечни,в никакъв случай не трябва да завира.
Оставете настрани да се охлади.
Разбъркайте в купа квасената сметана,сиренето Филаделфия,ванилия и пудра захар.
Постепенно добавете при леко разбъркване кокосовото мляко.
Към тази смес добавете постепенно охладеното мляко с желатина,хомогенизирайте.
Разпределете белия крем върху стегналата вече бисквитена основа,заравнете и приберете отново в хладилника да се желира.

за ягодовия слой:
Почистете и нарежете на парчета ягодите.
Сложете ги в тенджерка заедно с водата и захар на вкус и ги поставете на котлона.
Достатъчно е леко да омекнат,а това става много бързо ( може дори да не завират) и ги пасирайте на пюре.
Накиснете желатина в няколко с.л. вода и като набъбне го прибавете към горещото плодово пюре,от неговата топлина желатинът ще се втечни.
Ароматизирайте с ванилия и оставете да се охлади.
Разпределете изстиналото пюре върху белия крем,заравнете и отново приберете в хладилника да се желира.

за украсата:
Разбийте с миксер животинската сметана с пудра захар на вкус и 1-2 ч.л. крем Оле ванилия,докато набухне.
Насипете я в пош.
Освободете тортата от ринга.
Махнете внимателно пекарската хартия.
Украсете с крема в поша,може да поставите по една цяла или срязана на две ягодка и няколко стръка мента.
По желание в средата на тортата рендосайте бял шоколад. 





20 коментара:

  1. Сонче, честит първи гост и още много гости ти пожелавам в това прекрасно местенце! И двете много ви харесвам и с удоволствие посещавам блоговете ви! Прелестна торта, прелестна гостенка и прелестна домакиня! Поздравявам ви!

    ОтговорИзтриване
  2. Честит гост, Сонче! И двете сте прекрасни и винаги се радвам, когато съм покрай вас, макар и виртуално! Тортата е истинска фантазия! Сигурна съм, че това е само началото на едно истинско приятелство между вас двете. Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Честито първо гостуване,Соня!
    Избрала си идеалният гост!
    Представили сте страхотен летен десерт!!!!
    Прекрасна нова седмица Ви желая!
    Прегръдки

    ОтговорИзтриване
  4. Разкошна торта и чудесно гостуване!Рецептите й винаги са невероятни и сполучливи!Поздрави и за двете ви!

    ОтговорИзтриване
  5. Сонче, да ти повлече крак, както се казва и все такива добри гости да посрещаш :)
    Много си ви уважавам и двечките като кулинари и винаги намирам много интересни неща при вас. Тортата изглежда разкошно, завладяващо ароматна и свежа. Ще си я направя някой ден :)
    Прегръдки, успешна нова седмица и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
  6. Соня, прекрасен избор за гостенка!
    И нейният избор за рецепта е чудесен!
    Прегръдка и за двете!

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесни сте и двете и аз искренно ви се радвам! Изключителни кулинарки с красиви аранжировки !! И занапред ни радвайте с прекрасните си произведения!! А тортата е перфектна !! Поздравления за Роси:)))

    ОтговорИзтриване
  8. Уау :) вие двечките сте неповторима комбинация! Поздравления и за гостенката и за домакинята. Сладкишът е страхотен и толкова стилно поднесен!

    ОтговорИзтриване
  9. Соня,подобно интро за мен е.....невероятен комплимент,дори не знам до колко го заслужавам,но ако-да,то аз съм безкрайно щастлива!Може би се дължи на факта,че се ръководя от една максима,а тя е,че когато човек получава добро ,не може да не отвърне със същото.На толкова много топлина и мило отношение от всички,които се отбиват при мен аз няма как да не отвърна със същото,или поне да не положа усилия.Благодаря на всички за спонтанната подкрепа!
    Благодаря ти от сърце,че ме чувстваш по този начин и за поканата,с която ми даде възможност да се впиша сред това богатство от вкусни предложения!

    Пожелавам ти вълнуващи,пролетни дни и до скоро!

    ОтговорИзтриване
  10. И двечките сте много добри кулинарки-поздравления!
    Тортата е ммммммм....

    ОтговорИзтриване
  11. Соня, поздравления за теб и за страхотната ти гостенка! Роси наистина е много слънчев човек! Имам удоволствието лично да я познавам, но това се усеща и във всяка нейна публикация!А тортата, с която ти гостува е зашеметяваща!

    ОтговорИзтриване
  12. Соня, честит ти първи гост! И аз изпитах удоволствието от гостуването на Роси. Прекрасна торта е приготвила, със сигурност е и вкусна.
    Сърдечни поздрави и за двете! Желая ти още такива хубави изживявания!

    ОтговорИзтриване
  13. Чудесна гостенка имаш, Соня и много точно си успяла да я представиш!
    Тортата е впечатляваща!
    Комплименти за двете ви,
    хубави и усмихнати майски дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  14. Чудна гостенка и домакиня, поздравления и за двете ви, а този слънчев десерт е радост за очите, а и за небцето...Целувки и за двете, мили момичета!

    ОтговорИзтриване
  15. Сонче, честито Възкресение мила, писах и на Роси, че си направила възможно най-добрия избор на гост :)

    ОтговорИзтриване
  16. Хареса ми Сонче … и още как :) Поздравления за гостенката ти и за теб !
    Прочетох емоционалния пост на Роси и веднага се принесох тук за да те поздравя :)
    Чудесен десерт, ароматен и вкусен и представен по най -добрия начин от Роси, както само тя го умее !
    Прегръдки момичета и за двете ви ! Пожелавам ви едно истинско приятелство !

    ОтговорИзтриване
  17. Невероятен, разкошен десерт!
    Соня, Роси - поздравления и за двете!

    ОтговорИзтриване
  18. И двечките ви харесвам много ! Поздравления за госта ти ,Сонче !
    Десерта изглежда чудесно и много вкусно !
    Прегръдки ,момичета ! Хубав петък !

    ОтговорИзтриване
  19. Благодаря ви,дами,така ме радвате с топлото си отношение,а вярвам също и моята домакиня Соня!
    Хубави почивни дни! :)

    ОтговорИзтриване
  20. И аз да благодаря на всички за хубавите думи! Извинявам се, че не мога да ви отговоря поединично, но отсъствам от страната! До скоро със снимки от пътуването ми! Благодаря ви, много сте мили, приятели!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow