След канелони с кайма предлагам един по-диетичен вариант на канелони със спанак и извара. Най-напред с доматен сос, а сега и с бешамел.
Нямам достатъчно малка тавичка за 2 порции и приготвих ястието в една чиния от дуралекс.
Нямам достатъчно малка тавичка за 2 порции и приготвих ястието в една чиния от дуралекс.
Продукти
за 1-2 порции
- 4 броя пурички канелони
- 100 г спанак, почистен
- 60 г извара
- 50 г бяло саламурено краве сирене
- 1 яйце
- сол
- черен пипер
- индийско орехче
бешамел
- с.л. масло
- 1 с.л. брашно
- 250 мл прясно мляко
- 50 г меко сирене
- черен пипер
- индийско орехче
- сол
- кашкавал за поръсване
Приготвяне
спаначена плънка
- спанакът се нарязва и се бланшира за 1 минута(алтернативно се задушава в мазнина), отцежда се и се смесва с изварата, сиренето и яйцето сн.2
- разбърква се и се овкусява с подправките(може да се пасира до гладкост, но аз не го правя)
- с получената смес се пълнят канелоните
- в дълбок съд се загрява маслото и в него се запържва брашното
- прибавя се млякото при непрекъснато разбъркване, намалява се и се вари на слабо до сгъстяване, като се бърка за да не загори
- добавя се сиренето, нарязано на праченца и се бърка до пълното му усвояване и получаване на еднородна смес сн.1
- овкусява се със сол и другите подправки
- на дъното на съда, в които ще се пече ястието се изсипва част от бешамеловия сос сн.3
- подреждат се канелоните и се заливат с остатъка от соса сн.4
- покрива се с алуминиево фолио и се пече на 200 С за около 35 минути.
- маха се фолиото и се поръсва с кашкавал, пече се открито още 10 минути
Чудни са, Соня!! И аз имам едни, с идеята да ги окомплектовам със спанак и сирене :), но още отлежават в шкафа...
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер :)
Давай, че ще мине времето на спанака :)
ИзтриванеЧудесни са, Соня!
ОтговорИзтриванеИмам останали в една опаковка и ме подсещаш да ги направя :)
Поздрави и хубава вечер!
Благодаря ти, Дани, действай, докато не е станало време за агнешкото :)!
ИзтриванеСоня, много добре изглеждат. И може би заради формата, напомнят ми за баница, ама по италиански. =)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
мда, ама не е толкова мазно :)Поздрави, Гери!
ИзтриванеСонче, много алетитно изглеждат!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Много вкусни на вид и съм сигурна, че и на вкус! Чудесна рецепта, Сонче!
ОтговорИзтриванеПрекрасен ден! ツ
Хоп, и аз тук! Това е поредната рецепта от великолепната ти колекция, която претворих в моята кухня. Направих канелонките в честна мама, която ще ми гостува за седмица. Спанакът ми дойде малко в повече, но иначе трябваше да оставя замразени 100 грама... Извара не сложих, замених я със сиренце, но изкиснато и съвсем слабо солено (винаги имам такова заради хлапето). Получи се фантастично! Препоръчвам горещо рецептата на всички любители на спанака!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, че споделяш Гуен! Много ме радваш! Пък е и полезно за читателите! Поздрави и очаквам вести за следващите ти кулинарни приключения ;-) !
ИзтриванеУникално вкусни! Правя ги всяка седмица! :-)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за споделеното и хубавите думи, Мария и Честит Празник, днес е точно твоят имен ден! Поздрави!
Изтриване